Institut Català de les Dones

L'Institut Català de la Dona atorga els Premis 2003 [Actualitzada]

query_builder   28 octubre 2003 12:13

event_note Nota de premsa

L'Institut Català de la Dona atorga els Premis 2003 [Actualitzada]

S’ha premiat l’esportista Anna Tarrés; la periodista Maribel Nogué; l’artista Eugènia Balcells; un anunci de Caja Madrid; un projecte de l’Associació Cultura Viva Santboiana; l’empresa Govaq; l’Associació per als Drets Humans a l’Afganistan; i Enriqueta Gallinat i Maria Lluïsa Oliveda, per la seva tasca en favor de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones

L’Institut Català de la Dona, de la Generalitat de Catalunya, atorga avui dimarts 28 d’octubre els Premis 2003 amb l’objectiu de guardonar les iniciatives que destaquen per la seva contribució en el camp de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones.

Els Premis de l’Institut Català de la Dona arriben enguany a la seva tercera edició. La novetat d’aquesta convocatòria és la creació de dues noves categories.

Per una banda s’ha creat el Premi a trajectòria més destacada d’una dona en el món de l’esport o d’un equip esportiu de dones, que té com a objectiu motivar i incentivar la integració de la dona en tots els àmbits esportius, així com reconèixer públicament el treball realitzat per les dones esportistes catalanes.

L’altra nova categoria és el Premi a la iniciativa empresarial, que té per finalitat guardonar la millor iniciativa empresarial, desenvolupada per una empresa, amb l’objectiu de treballar dins de l’àmbit de la igualtat d’oportunitats.

 

La consellera d’Ensenyament, Carme-Laura Gil, i la presidenta de l’Institut Català de la Dona, Joana Ortega, presidiran l’acte de lliurament que tindrà lloc aquesta tarda, a les 18 hores, a la capella de Santa Àgueda (Plaça del Rei).

Cada categoria està dotada d’un premi en metàl·lic de 4.600 euros, un guardó i un diploma acreditatiu. Les Mencions Especials reben un premi de 1.500 euros  i un diploma acreditatiu. També s’atorguen Mencions sense dotació econòmica que reben un diploma acreditatiu.

Aquest any, els premis estan estructurats en set àmbits:

1. Premi al millor projecte d’iniciativa social

- Premi a l’Associació Cultura Viva Santboiana pel projecte "Lluitem perquè l’ANALFABETISME només sigui una paraula i no una realitat".

La iniciativa social premiada s’emmarca en un dels objectius generals de l’Associació Cultura Viva Santboiana, potenciar la promoció de la dona a la societat i la seva autonomia a través d’activitats educatives i culturals. L’objectiu dels cursos que ofereix l’associació, en què s’afavoreix l’intercanvi de coneixements, és, en primer lloc, la superació de l’analfabetisme absolut, i posteriorment, el funcional.

- Menció Especial al Col·lectiu pels Drets de les Dones Vídues de Catalunya, per impulsar un projecte de llei d’iniciativa popular amb l’objectiu de millorar la quantitat mínima de les pensions de viduïtat.

- Menció al Club Escola Esportiva Guineueta per la seva aposta pel futbol femení. L’objectiu del club és normalitzar el futbol femení i contribuir a la presència quantitativa i qualitativa de dones al món de l’esport.

2. Premi a una iniciativa empresarial

- Premi a l’empresa Govaq, Consultoria i Gestió de Sistemes de Qualitat, SL, pel projecte que vol fomentar la creació d’organitzacions empresarials basades en el bon clima professional.

La iniciativa de Govaq, consultoria formada per set dones, consisteix en la creació d’equips de millora per afavorir la comunicació dins les organitzacions, eina que ha d’afavorir la col·laboració i la satisfacció personal dels membres. El projecte, destinat al sector serveis, fomenta l’adopció d’estratègies per donar igualtat d’oportunitats entre gèneres i una organització que fomenti les responsabilitats antidiscriminatòries. La intervenció es basa en la integració de tot el personal en el projecte i donar resposta a les exigències i necessitats relacionades amb els sistemes de qualitat.

3. Premi a la trajectòria més destacada d’una dona en el món de l’esport

- Premi a l’entrenadora de natació sincronitzada Anna Tarrés i Campa, del Club Natació Kallípolis, per la seva aportació en aquest esport.

Anna Tarrés va començar a exercir d’entrenadora de natació sincronitzada al Club Natació Kallípolis l’any 1988, després de set anys de carrera esportiva. Al CNK, a la Federació Catalana de Natació i actualment a la Real Federació Espanyola de Natació ha exercit una formació basada en la recerca de tècniques i coneixements, aconseguint, com a seleccionadora espanyola, situar la natació sincronitzada en l’elit internacional després dels èxits de l’equip als Mundials de Barcelona 2004.

- Menció Especial a la pilot de trial Laia Sanz Pla-Giribert pels bons resultats aconseguits en competicions tant femenines com absolutes.

 

- Menció Especial a Sònia Guirado, de la Federació Catalana d’Esports de Minusvàlids Físics, pel manteniment en l’elit espanyola i internacional de la natació. Com a nedadora ha guanyat diverses medalles en competicions internacionals i actualment és entrenadora de natació i monitora de natació de persones amb discapacitats intel·lectuals.

4. Premi al millor projecte de cooperació internacional

- Premi a l’Associació per als Drets Humans a l’Afganistan (ASDHA) pel suport a diferents projectes d’alfabetització de la dona des de l’últim període del règim talibà fins l’actualitat.

A principis de l’any 2001, la col·laboració entre ASDHA i l’Humanitarian Assistance for the Women and Children of Afganistan (HAWCA) va permetre la posada en marxa de 46 cursos d’alfabetització clandestins en sis províncies del país, en què van participar prop de 600 dones. El derrocament del govern dels talibans i la pujada al poder del nou govern han facilitat la sortida dels cursos de la clandestinitat i l’obertura de centres, actualment sis, amb una mitjana de 200 alumnes per centre, on reben una formació bàsica a la qual no poden accedir per edat a les escoles de primària.

5. Premi a l’actuació més destacada en l’àmbit dels mitjans de comunicació

a) Premi de periodisme

­ Premi a Maribel Nogué Felip per al seva extensa i continuada trajectòria periodística dedicada conscientment a l’aportació d’una visió de gènere dins el món dels mitjans de comunicació locals de l’Anoia, amb el programa radiofònic "La Muralla", l’espai d’opinió "La sageta violeta", i com a signatura d’opinió dins la publicació "L’Enllaç" i "Diari d’Igualada".

El Jurat ha valorat que tracta tota mena de temes, no només els considerats tradicionalment dins de "l’àmbit femení", sinó també els vinculats a la política, l’economia, la cultura i els aspectes socials, amb una clara intenció de difondre uns valors igualitaris en tots els àmbits de la nostra societat.

- Menció especial a Televisió de Catalunya, pel programa La Columna, dirigit i presentat per Júlia Otero. Aquest programa ha destacat pel seu posicionament en contra de les desigualtats de gènere, i la inclusió dels valors per la igualtat en les seves seccions.

- Menció a Mònica Bernabé i Fernández, periodista del diari El Punt, per la difusió de la situació de la dona a l’Afganistan i la innovació de l’enfocament dels assumptes de gènere

b) Premi de publicitat

- Premi a Caja Madrid per l’espot que publicita la seva "Oficina internet" on apareixen un home i una dona que comparteixen amb naturalitat la cura d’un infant i la presa de decisions econòmiques familiars.

6. Premi a la trajectòria més destacada d’una dona en l’àmbit de les arts

­ Premi a Eugènia Balcells i Canela, per la seva trajectòria i aportació a l’art contemporani.

Eugènia Balcells va iniciar la seva activitat artística els anys 70, sent pionera en el cinema experimental i l’art audiovisual a Espanya. L’exploració de la percepció visual, la relació entre la imatge i el so o l’ésser humà i les seves relacions han estat temàtiques tractades per l’artista en instal·lacions, films, vídeos, llibres, performances, partitures i murals. Ha exposat, en mostres individuals i col·lectives, a Barcelona, Madrid, Nova York, París, Milà, Nova Zelanda i Brasil, entre altres. La imatge i paper de la dona, en transformació constant, també apareix a l’obra d’Eugènia Balcells.

- Menció a Maria Laffitte, pel treball creatiu desenvolupat en el món de la música al llarg de gairebé quatre dècades.

7. Premi a la trajectòria més destacada en l’àmbit de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones

- Premi a Enriqueta Gallinat i Roman, per la dedicació al llarg de la seva vida a la lluita pels drets de la dona.

L’activisme a favor de la dona d’Enriqueta Gallinat comença l’any 1931, quan s’integra al moviment femení d’Esquerra Republicana de Catalunya, des d’on es demanava el dret a vot per la dona i la igualtat entre els dos gèneres. L’any 1936, després de l’esclat de la guerra, va ser una de les fundadores de la Unió de Dones de Catalunya i l’any 1939 es va exiliar a França, d’on va tornar el 1943 fugint de la Gestapo. Ha estat secretària dels Drets de la Persona i secretària de la Dona a ERC. És una de les fundadores de l’Associació Dones del 36, que dóna a conèixer el paper femení en la guerra civil. L’any 1996 va rebre la Creu de Sant Jordi.

- Premi a Maria Lluïsa Oliveda i Puig, per la lluita pels Drets Humans i específicament pels drets de les dones.

Maria Lluïsa Oliveda va iniciar, l’any 1971, els tràmits per fundar una associació que permetés, a través de la cultura, aconseguir la integració de la dona en tots els àmbits de la vida social. El 1977 naixia, amb aquesta finalitat, l’Associació Independent de Dones de Catalunya. És, entre altres, secretària general de l’Associació de Dones de Catalunya, presidenta del Consell Nacional de Dones d’Espanya, del qual va sol·licitar la constitució l’any 1977, i vicepresidenta del Centre Europeen du Conseil International de Femmes. Ha rebut la medalla d’Honor de l’Ajuntament de Barcelona.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia