· La investigació de la DIC, liderada pel Magistrat titular del Jutjat d’Instrucció número 4 de Badalona, ha durat més de dos anys, ha comptat amb la col·laboració d’Europol i la Policia de la República Txeca i en la seva fase final d’explotació ha permès detenir 25 persones
. Els principalslíders de l’estructura criminal movien enormes quantitats de diners procedents d’activitats delictives que, a canvi d’una comissió pactada, posaven a disposició de grups criminals que operaven en diferents països europeus
. Funcionaven com un “gran banc clandestí”, utilitzant un sistema bancari opac, conegut com el “fei chien” o “hawalla” que, sense deixar rastre, permet blanquejar els beneficis obtinguts del negoci de la droga
· S’intervenen més de 4 milions d’euros en efectiu, 300 kg de marihuana, armes de foc, dispositius de seguiment de vehicles, inhibidors de freqüències, telèfons d’encriptació militar i una premsa hidràulica per encunyar monedes de 2€
Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra de l’Àrea Central de Delictes Econòmics de la DIC van desmantellar el passat 26 de novembre l’entramat criminal de més dimensió investigat mai a Catalunya vinculat al blanqueig de capitals i el tràfic internacional demarihuana, en un macrooperatiu policial desenvolupat principalment a Barcelona i la seva Àrea Metropolitana. En el dispositiu, que va comptar amb la participació de més de 500 mossos, es van realitzar 30 entrades i escorcolls –un a Màlaga i dos a Castelló de la Plana- i van quedar detingudes 25 persones d’entre els 25 i els 40 anys, entre les quals hi figuren els principals líders.
Aquest cas té el seu origen a principis de 2022 quan els investigadors van relacionar diferents investigacions vinculades amb importants intervencions de diners en efectiu a persones de diferents nacionalitats que, tot i que en un principi podien semblar inconnexes, tenien com a nexe d’unió ciutadans d’origen asiàtic pertanyents a una mateixa organització especialitzada en el blanqueig internacional de diners.
Els esforços policials van tenir recompensa quan els agents de la DIC van poder entrellaçar aquestes intervencions de diners en efectiu. Aquesta va ser la punta de llança que va permetre iniciar el recorregut policial i judicial que ha comportat el desmantellament d’aquest entramat criminal de grans dimensions. De fet, aquesta investigació es considera la més profunda i laboriosa que ha fet mai el cos de Mossos d’Esquadra per estudiar el complex entramat delictiu que permetia l’organització criminal d’origen asiàtic moure els diners d’origen criminal i amb destí a altres faccions criminals especialitzades en el tràfic de drogues.
Una organització criminal especialitzada en el blanqueig de fons a nivell internacional
Durant els darrers anys, la DIC havia acumulat indicis sobre aquesta organització d’origen asiàtic implicada en una trama de blanqueig de diners i que operava especialment en una zona comercial de Badalona on la gran majoria de locals i naus comercials són regentades per ciutadans d’aquest origen. La dificultat per investigar aquesta comunitat és una circumstància coneguda en el mon policial, ja que es tracta de persones que es caracteritzen pel seu gran hermetisme, que utilitzen habitualment canals de comunicació de difícil accés policial, i amb relacions molt tancades entre els seus membres.
Els investigadors van poder determinar com aquesta organització tenia forts vincles amb altres grups criminals que operaven en diferents països europeus, i en aquest context, durant la investigació policial es va intercanviar diferent informació amb Europol a través d’Ordres Europees d’Investigació per tal d’obtenir una visió internacional d’aquesta mecànica delictiva. Es tracta d’un escenari criminal de gran interès per tota Europa, que té com a un dels objectius rellevants la lluita contra el blanqueig de fons.
Una de les característiques que més va sobtar els investigadors va ser la facilitat que tenia l’organització per moure ràpidament enormes quantitats de diners. Els mossos van considerar que l’entramat criminal investigat desplaçava setmanalment un milió d’euros que posava a disposició de diferents grups criminals a canvi d’una comissió pactada.
Una altra circumstància que va dificultar la investigació policial era l’existència de diferents localitzacions (naus industrials, domicilis particulars, locals comercials,...) que utilitzaven com a punt de contacte entre l’organització investigada i el contacte del grup criminal que volia contractar els seus serveis. Aquesta estratègia els hi permetia, per un costat, dificultar l’acreditació de l’entrega o recepció dels diners per part de la policia, i per l’altra, permetre una activitat contínua de moviment de diners independentment de la identificació policial d’una d’aquestes ubicacions.
Cal destacar que un dels principals investigats de la facció asiàtica que integrava l'organització criminal va estar vinculat a moviments de criptomonedes per valor de 30 milions d'euros des de 2021, essent la utilització d’aquesta divisa digital un altre sistema utilitzat per l’organització per blanquejar diners. Aquest fet representa un obstacle afegit per fer la traçabilitat i intervenció dels fons il·lícits.
“Un gran banc clandestí” al servei del blanqueig de capitals
Els investigadors de la Unitat Central de Blanqueig de l’Àrea Central de Delictes Econòmics de la DIC han pogut acreditar que la forma de blanquejar diners que utilitzava aquesta organització criminal era a través de tres mecàniques delictives diferents:
- Sistemes de compensació de diners entre països amb delegacions d’origen asiàtic ubicades a diferents punts de la geografia europea. Aquest és un sistema bancari opac controlat per ciutadans xinesos, conegut com el “fei chien” o “hawalla”, que s’utilitza per a blanquejar els beneficis obtinguts del negoci de la droga.
- Contraban d’efectiu mitjançant correus humans i/o vehicles.
- Transferències de diners sota el pretext d’una operació comercial fraudulenta entre empreses en connivència amb els investigats.
El grup criminal disposava d’un ampli ventall de domicilis i/o locals on, persones de confiança d’altres grups criminals, acudien quan volien moure grans quantitats d’efectiu fora de l’Estat, de tal forma que funcionava com una mena de “gran banc clandestí” al servei del blanqueig de capitals de qualsevol activitat criminal rebent i lliurant diners amb origen criminal, seguint les indicacions dels líders d’altres faccions criminals.
D’aquesta manera, els grups organitzats que volien moure grans sumes de diners sense ser detectats, a canvi d’una comissió al voltant del 3%-5%, utilitzaven la infraestructura asiàtica per desplaçar els diners ràpidament a altres països a través dels mecanismes detallats amb una capacitat operativa de moure més d’un milió d’euros setmanalment.
Vehicles modificats en tallers clandestins per transportar diners en efectiu
Un altre mètode utilitzat per blanquejar els dinersera la utilització de vehicles d’alta gamma que eren modificats estructuralment en tallers clandestins per incorporar “caletes” (dobles fons repartits per l’interior d’un vehicle que permeten transportar substàncies o diners en metàl·lic d’una manera oculta) on els diners anaven amagats i que eren gairebé indetectables davant un eventual control policial aleatori.
Per garantir la custòdia segura dels diners criminals, l’organització comptava amb conductors de confiança i el vehicle incorporava, a més a més, un avançat sistema integrat de càmeres i micròfons que permetia als líders la monitorització dels diners i el conductor en temps real duranttot el trajecte del turisme.
Els investigadors van intervenir i localitzar aquest vehicles d’alta gamma i dos tallers en connivència amb els criminals que feien les modificacions estructurals sobre els turismes, els quals viatjaven per tota Europa i podien portar en cada transport altes summes de diners en efectiu, com així ha quedat demostrat en el context de la investigació policial.
Tot i que els fons objecte de blanqueig podien tenir origen en qualsevol activitat criminal, la investigació ha permès establir que és el transport internacional de marihuana la principal activitat il·lícita vinculada al posterior moviment de diners, com així es va poder establir gràcies a la intercepció d’un camió que transportava ocult en la càrrega més de 270 kg de marihuana, i que tenia com a primera destinaciópaïsos del centre d’Europa. Per ocultar la droga entre la càrrega lícita del camió, els grups criminals disposaven d’empreses de logística en connivència, així com altres espais en terrenys rurals molt vigilats que permetia la ocultació de la substància estupefaententre altra mercaderia de lícit comerç.
El tràfic de drogues tenia el seu origen a Catalunya on l'organització realitzava un gran número de compres a productors locals en quantitats que anaven dels 5 kg als 20 kg de marihuana. Els membres de l'organització, un cop adquirida la droga, l'emmagatzenaven i preparaven en bosses precintades al buit, que més tard anirien ocultes en transports de mercaderies lícites direcció Europa.
Explotació del dispositiu amb 30 entrades i 25 detinguts
Un cop acreditada l’activitat i els rols dels investigats, es va planificar el dispositiu d’explotació del cas de la Divisió d’Investigació Criminal coordinat amb el Jutjat d’Instrucció núm. 4 de Badalonael passat dimarts 26 de novembre. En aquest operatiu van participar més de 500 efectius policials i va culminar amb la detenció de 25 persones -17 homes i 8 dones d’edats compreses entre els 25 i 40 anys- i la realització d’un total de 30 entrades i escorcolls que van tenir lloc majoritàriament a Catalunya, una a Màlaga i dos a Castelló de la Plana.
En total, el dispositiu ha permès intervenir a Catalunya prop de 4 milions d’euros en efectiu, gairebé 300 kg de marihuana, 4 armes de foc, joies i rellotges de luxe, matrícules i dispositius de seguiment i monitorització de vehicles, inhibidors de freqüències, telèfons d’encriptació militar, una premsa hidràulica per encunyar monedes de 2€, així com múltiples indicis documentals i electrònics relacionats amb el blanqueig de capitals i les activitats de tràfic de substàncies estupefaents i organització criminal. També es va intervenir una caixa de seguretat gestionada per unaempresa privada a Barcelona que contenia més de 40.000€
La investigació policial també ha comptat amb la col·laboració del Cos Nacional de Policia de Màlaga i Castelló de la Plana per poder realitzar diferents detencions i escorcolls en aquestes localitats, així com d’Europol, i especialment de les autoritats policials de la República Txeca, que van estar presents a Catalunya durant l’explotació operativa de la investigació.
Els agents van demanar mesures cautelars patrimonials sobre els investigats, concretament sobre 11 immobles, bloquejos de desenes de comptes corrents i la intervenció policial de 12 vehicles, 4 dels quals amb “caletes” i dues d’aquestes que contenien diners en efectiu.
Els investigats van passar a disposició judicial el passat divendres 29 de novembre.
Oficina de Comunicació
Sabadell, 12 de desembre de 2024