El Departament de Recerca i Universitats acull la reunió del Grup d’Experts del PERTE XIP, integrat per prestigiosos professionals del món empresarial, acadèmic i científic
La consellera destaca el valor dels projectes amb participació del Govern i d’agents del sistema català de coneixement en el camp de la fabricació de semiconductors, la fotònica avançada o les tecnologies de computació d'alt rendiment
El Departament de Recerca i Universitats ha acollit aquesta tarda la reunió del Grup d'Experts del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica enfocat en la microelectrònica i els semiconductors (conegut com PERTE XIP). En una intervenció a l’inici de la trobada, la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, ha posat de relleu la importància de “la investigació en microelectrònica i semiconductors per garantir un progrés tecnològic sostenible i mantenir-nos com a societat a l'avantguarda en innovació i competitivitat global”. En aquest sentit, la consellera ha palesat que l’estratègia del Govern es basa en tres grans pilars: “reforçar la sobirania tecnològica europea; impulsar àrees estratègiques com les de la fabricació de semiconductors, la fotònica avançada o les tecnologies de computació d'alt rendiment, i consolidar la col·laboració publicoprivada entre institucions, centres de recerca i empreses per avançar cap a un ecosistema en què el talent es desenvolupi de forma natural”.
La trobada del Grup d’Experts ha abordat, entre d’altres punts, les iniciatives amb implicació del Govern i d’agents del sistema català de coneixement en el camp de la transformació digital per posicionar el país com un referent en la recerca i el desenvolupament de tecnologies crítiques de futur.
Els projectes impulsats recentment pel Departament de Recerca i Universitats —DARE, Innofab, PIXEurope i AI Factory— estan estretament vinculats al Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica de Microelectrònica i Semiconductors (PERTE Chip), ja que comparteixen l'objectiu comú de reforçar la indústria de semiconductors i la sobirania tecnològica europea.
- Innofab promou la creació d’una infraestructura avançada per al desenvolupament i fabricació de semiconductors, posicionant Catalunya com a referent en aquest sector clau.
- DARE (liderat pel Barcelona Supercomputing Center, BSC) impulsa la tecnologia basada en l’arquitectura oberta RISC-V, destinada a aplicacions de computació d’alt rendiment i intel·ligència artificial, amb l’objectiu d’incrementar l’autonomia tecnològica europea.
- PIXEurope (coordinat per l’Institut de Ciències Fotòniques, ICFO) busca consolidar el lideratge europeu en el desenvolupament de circuits integrats fotònics, una tecnologia clau per al futur de la transmissió i el processament de dades.
- AI Factory, el projecte més recent i també liderat pel BSC, es convertirà en un epicentre d’innovació en intel·ligència artificial, oferint una plataforma per al desenvolupament de projectes d’R+D d’alt impacte tant en l’àmbit científic com tecnològic, amb beneficis directes per al sector públic i privat.
Aquests projectes, alineats amb els objectius del PERTE Chip, reforcen el paper d’Espanya com a motor d’innovació tecnològica i competitivitat en el context europeu i global.
Grup d’experts en microelectrònica i semiconductors
El projecte estratègic del PERTE XIP preveu mobilitzar una inversió pública de més de 12.000 milions d’euros fins a l’any 2027, i abasta tota la cadena de valor de la indústria en diferents fases: concepció, disseny, producció de xips i dinamització de la fabricació de productes electrònics TIC, perquè actuï com a generadora de demanda dels microxips produïts, i impuls a l'ecosistema emprenedor de semiconductors.
El secretari d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals del Ministeri per a la Transformació Digital i la Funció Pública, Antonio Hernando, ha presidit avui la reunió del Grup d’Experts del PERTE XIP.
Aquest destacat òrgan assessor està format per 11 professionals de gran prestigi en el camp de la microelectrònica i els semiconductors, seleccionats per la seva trajectòria i experiència en els tres àmbits essencials de l’ecosistema del PERTE XIP: empresarial, acadèmic i científic.
Amb la seva contribució, el Grup d’Experts garanteix que el desenvolupament del PERTE XIP es realitzi amb una visió estratègica i ambiciosa, alineada amb els objectius d’innovació i lideratge tecnològic que Espanya busca assolir en aquest sector clau.
Membres del grup d’Experts:
- Lluís Torner, exdirector de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). Llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i doctor i catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
- Mateo Valero, director del Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC). Doctor Enginyer de Telecomunicació per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
- Mayte Bacete, directora general de MaxLinear Hispania. Enginyera industrial per la Universitat Politècnica de València (UPV).
- Luis Fonseca, director IMB-CNM (CSIC), doctor en Física per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha desenvolupat la seva carrera professional al Centre Nacional de Microelectrònica (CNM).
- Ignacio Herrera, director de Projectes, Aviònica i Sistemes Avançats a SENER Aeroespacial. Doctor Enginyer en Electrònica, Universitat Politècnica de Madrid i Enginyer de Telecomunicacions per la Universitat de Navarra.
- María Luisa López Vallejo, catedràtica de Tecnologia Electrònica de la Universitat Politècnica de Madrid. Catedràtica de Tecnologia Electrònica i doctora en Enginyeria de Telecomunicació.
- Juan Carlos Lopez, catedràtic de Tecnologies i Sistemes d´Informació i de Tecnologies i Sistemes d’Informació de la Universitat de Castilla-La Mancha (UCLM).
- Maria Marced, Presidenta de TSMC Europe BV, amb la responsabilitat d'impulsar el desenvolupament, l'estratègia i la gestió del negoci de TSMC a Europa.
- Antonio Núñez, exdirector de l'Institut Universitari de Microelectrònica Aplicada de Canàries. Catedràtic de la Universitat de Las Palmas De Gran Canaria.
- Teresa Riesgo, secretària general d'Innovació del Ministeri de Ciència i Innovació. Doctora enginyera industrial per la Universitat Politècnica de Madrid.
- Ezequiel Navaro, CEO del Grup Premo. Enginyer industrial especialitzat en electrònica. Director executiu del Grupo Premo, dedicat al disseny i fabricació de components electrònics per a automoció.
També han participat en la reunió:
- Javier Ponce, actual director general de la Sociedad Española para la Transformación Tecnológica (SETT).
- Jaime Martorell, vicepresident del Consell Rector de la SETT.