- Dos treballs tècnics, produïts per la Direcció General de Memòria Democràtica, aprofundeixen en la investigació de fosses comunes a la demarcació de Tarragona
- “No podem permetre que la història, per dolorosa que sigui, s’oblidi. Tenim la responsabilitat de treballar per una societat fermament compromesa i sensibilitzada amb els valors democràtics i els drets humans”, ha dit el director general, F. Xavier Menéndez
El Departament de Justícia i Qualitat Democràtica, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, ha presentat avui dos estudis que investiguen les fosses comunes del període de la Guerra Civil i la dictadura franquista a la demarcació de Tarragona. L’acte de presentació ha tingut lloc a les instal·lacions de l’antiga presó de la ciutat, actualment la seu dels Serveis Territorials del Departament, i ha comptat amb la participació del director general, F. Xavier Menéndez, i la directora del Serveis Territorials, Rosanna Camps.
“Els estudis no només enriqueixen el coneixement historiogràfic, sinó que suposen un acte de reparació i de dignificació de les víctimes”, ha afirmat Menéndez. També ha subratllat que “no podem permetre que la història, per dolorosa que sigui, s’oblidi. Tenim la responsabilitat de treballar per una societat fermament compromesa i sensibilitzada amb els valors democràtics i els drets humans”.
Els treballs aborden dues àrees de recerca diferenciades, però alhora complementàries. El primer estudi, titulat Fosses del període de la Guerra Civil i el franquisme al camp de Tarragona i registre de morts i inhumacions vinculats a l’Hospital de la Savinosa (Tarragona) (2021), es focalitza en la localització i documentació exhaustiva de les fosses comunes a les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà i el Tarragonès. Inclou tant fosses ja exhumades com punts de recollida de restes òssies i enterraments individuals fora dels cementiris, relacionats amb morts violentes durant la Guerra Civil i la dictadura.
A més, recull les defuncions i inhumacions associades a l’Hospital de la Savinosa, un centre mèdic del qual només es conserva documentació fragmentària en arxius catalans i espanyols. Les autores del treball són les historiadores Anna Pastor i Alba Peña-Muñoz.
El segon estudi, titulat Sobre la partida guerrillera dels Teixidors i la fossa de maquis del mas del puig de Marc (la Riba, Alt Camp) (2022), se centra en les actuacions que va dur a terme el grup de maquis conegut amb el nom dels ‘Teixidors’. En concret, investiga la identitat dels membres de la partida i indica l’activitat clandestina que van desenvolupar a les muntanyes de Prades.
Els resultats de l’estudi han permès alinear i identificar guerrillers vinculats amb la 5a Agrupació de Guerrillers Espanyols del Departament d’Aude −integrat a la Resistència francesa− i amb l’AFARE (Agrupació de Forces Armades de la República Espanyola). De la mateixa manera, la documentació ha vinculat l’activitat guerrillera dels Teixidors amb partits i sindicats clandestins de la dècada de 1940, particularment amb el PSUC i la CNT.
A banda, la investigació ha ampliat la informació sobre l’episodi històric que va originar els enterraments clandestins als voltants del mas del puig de Marc (la Riba, Tarragona), amb noves dades que n’han permès la geolocalització. L’autoria correspon als historiadors Anna Pastor i Axel Baiget.
Els assistents a l’acte de presentació han pogut visitar també l’exposició “Les presons de la repressió franquista a Tarragona”, creada per la Direcció General de Memòria Democràtica i instal·lada al mateix espai.
Els treballs tècnics: una línia de recerca continuada
Ambdues investigacions s’inscriuen en una línia de treball continuada de la Direcció General de Memòria Democràtica per documentar i fer accessible la localització de les possibles fosses que hi ha arreu de Catalunya, així com enriquir el Mapa de fosses de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és aprofundir en el coneixement del territori, alhora que es garanteix l’accés i la disponibilitat de la informació a institucions, investigadors o acadèmics, així com a la ciutadania interessada.