Institut Català de les Dones

L'Institut Català de la Dona atorga els Premis Equitat-Diferència entre homes i dones 2002 [Actualitzada]

query_builder   9 desembre 2002 15:15

event_note Nota de premsa

L'Institut Català de la Dona atorga els Premis Equitat-Diferència entre homes i dones 2002 [Actualitzada]

Al’edició d’enguany han obtingut guardó la Federació d’Associacions Culturals i Educatives per a Persones Adultes FACEPA; la Regidoria d’Igualtat Dona-Home de l’Ajuntament de Sabadell; un projecte de la Fundació Privada MON-3; la periodista Àngels Villar i Gómez del Diari de Terrassa; un anunci d’un producte Salto de Frudesa; l’artista Luisa Granero Sierra; i M. Pau Trayner i Vilanova per la seva lluita per la igualtat dins de l’àmbit religiós

L’Institut Català de la Dona, de la Generalitat de Catalunya, atorga avui dilluns 9 de novembre els Premis Equitat-Diferència entre Homes i Dones 2002 amb l’objectiu de motivar i incentivar la realització d’accions i projectes en el camp de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones. 

El secretari general de la Presidència, Carles Duarte i Montserrat, juntament amb la presidenta de l’Institut Català de la Dona, Margarida Àlvarez i Àlvarez, presidiran l’acte de lliurament que tindrà lloc aquesta tarda, a les 18 hores, al saló d’actes del Col·legi d’Advocats de Barcelona (Mallorca, 283).

Cada categoria està dotada d’un premi en metàl·lic de 4.600 euros cadascun, un guardó i un diploma acreditatiu. Les Mencions Especials reben un premi de  1.500 euros i un diploma acreditatiu.

Aquest any, els premis estan estructurats en set àmbits:

1. Premi al millor projecte d’iniciativa social

- Federació d’Associacions Culturals i Educatives per a Persones Adultes FACEPA, de Barcelona, pel seu projecte "De dones silenciades a participants actives als espais de presa de decisió".

Aquest projecte presenta la tasca de la Federació d’Associacions Culturals i Educatives per a Persones Adultes FACEPA amb l’objectiu principal de portar les reivindicacions i demandes de les dones que pateixen exclusió als espais de debat públic, potenciant-ne l’accés a llocs de presa de decisions i fomentant la participació igualitària al seu entorn.

2. Premi al millor projecte empresarial

El Jurat del Premi al millor projecte empresarial ha considerat que cap de les candidatures reuneix els mèrits suficients, i ha declarat desert aquest guardó.

3. Premi de recerca, estudi o investigació en el camp de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes:

- Regidoria d’Igualtat Dona-Home de l’Ajuntament de Sabadell, per l’estudi "La situació laboral de les dones de la ciutat de Sabadell".

Aquest estudi pretén conèixer i analitzar l’activitat global de les dones de Sabadell, especialment la seva realitat laboral remunerada, amb l’objectiu d’implementar plans d’actuació que col·laborin a millorar la situació laboral i la qualitat de vida de les dones d’aquesta localitat.

Mencions

- Menció Especial a la candidatura presentada per Nuria Chinchilla, Steven Poelmans i Consuelo León, que porta el títol: El equilibrio entre trabajo y familia.

Aquest treball busca detectar, analitzar i, en la mesura del possible, suggerir polítiques que des de l’empresa puguin afavorir l’harmonia entre l’àmbit laboral i l’àmbit familiar.

- Menció, sense dotació econòmica, a la candidatura presentada per Raquel Lozano Herrera, amb el títol: Dones bombó, dones bruixa. La representació de les dones a les telesèries juvenils.

En aquest estudi s’analitza la imatge que es poden crear els joves de com ha de ser una dona a partir de la visualització de les telesèries juvenils. La principal conclusió és que en aquests programes no hi ha un model de dona intermedi, només s’hi troben els extrems. Aquest fet dificulta el progrés de la igualtat en altres camps.

4. Premi al millor projecte de cooperació internacional:

- Fundació Privada MON-3, de Barcelona, pel seu projecte Formació d’oficis a Nouakchott (Mauritania).

Aquest projecte té la finalitat d’aportar formació en oficis, crear noves feines i millorar els resultats productius i econòmics, que afecten determinats col·lectius de dones, per tal d’impulsar l’activitat microempresarial. D’aquesta manera, es pretén contribuir a la creació d’unitats productives a petita i mitjana escala per millorar els nivells de vida i proporcionar ingressos en les zones urbano-marginals de Nouakchott.

Mencions Especials

- Educació sense fronteres, pel projecte Educació Preescolar i Enfortiment de les associacions de dones de la Regió Est i Barris de la capital, República Dominicana.

Aquest projecte pretén augmentar el nivell de decisió de dones a la República Dominicana mitjançant la consolidació de les seves organitzacions i de la gestió educativa. Es vol promoure la participació de dones en el disseny i execució d’un desenvolupament integral, on estiguin involucrats tots els aspectes de la realització humana, amb un reconeixement d’idèntics drets dels homes i les dones en tots els camps.

­ Mans Unides, pel projecte Construint ciutadania des de les dones (Chimbote, Perú).

Aquest projecte té com a finalitat l’enfortiment de l’organització de les dones, la capacitació de les dirigents i la realització d’activitats de conscienciació de la societat. Es vol beneficiar dones amb pocs recursos, que en moltes ocasions es veuen excloses de les oportunitats d’informació i capacitació, entenent que, de manera indirecta, també s’en beneficiaran els membres de les seves famílies, i la població en general.

5. Premis a l’actuació més destacada en l’àmbit dels mitjans de comunicació:

a) Premi de periodisme

­ Sra. Àngels Villar i Gómez, com a responsable i redactora del monogràfic "Mujer" que es publica setmanalment al Diari de Terrassa.

El Jurat ha valorat que es tracta d’una bona iniciativa periodística ja que no és una acció aïllada i puntual sinó un projecte que representa una opció conscient. S’ha valorat que tracta tots els temes, no només els considerats tradicionalment dins de "l’àmbit femení", sinó també els vinculats a la política, l’economia, la cultura i els aspectes socials. A més, recull els valors d’igualtat d’oportunitats en tot el suplement, mitjançant entrevistes a homes i/o dones, articles d’opinió escrits per homes i dones, reportatges, seccions, etc.

Menció Especial

- TV3, pel reportatge "Viudes: penes i penúries" del programa 30 minuts. El Jurat ha valorat especialment l’impacte social en favor d’una situació actual que discrimina les persones vídues, que a Catalunya són majoritàriament dones.

b)  Premi de publicitat

- Unilever Foods España S.A.-Frigo, per l’anunci "Paella" del producte Salto.

L’anunci guanyador és un espot per a televisió en què una parella jove comparteix les tasques de la llar de forma igualitària, i debaten sobre si casar-se o no mentre preparen junts el sopar.

Menció especial

- Unilever España S.A., divisió Lever Fabergé, que ha presentat un spot per a televisió del producte Skip Planchado Fácil.

A l’anunci es mostra una parella jove, dins la seva llar, que compteixen per arribar en primer lloc al menjador i posar-se planxar la roba en què s’ha utilitzat aquest producte. Finalment, es dóna una situació en què el noi planxa i la noia renta els plats.

6. Premi a la trajectòria més destacada d’una dona en l’àmbit de les arts:

­ L’escultora Luisa Granero Sierra, per la seva trajectòria destacada en el camp de les arts.

Luisa Granero va exposar per primer cop a l’Exposició Mundial de Barcelona, l’any 1942. Va ser deixebla de Jaime Otero i Enrique Monjo, i alumna de l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, de la qual és catedràtica per oposició des del 1964.

Mencions

­ Menció Especial a l’artista plàstica Francesca Llopis i Planas, per la qualitat de la seva obra.

Francesca Llopis va iniciar els seus estudis d’art a l’escola Eina. Va fer la seva primera exposició l’any 1980. Enguany, ha estat l’única dona que ha participat en la col·lecció de plats que, a tall d’homenatge a Gaudí, ha proposat El Periódico. També ha estat l’única dona que ha format part del consell d’administració i la permanent de treball a VEGAP (Visual Entidad de Gestión Artistas Plásticos).

­ Menció, sense dotació econòmica, a la pintora Mercè Flores i Baix, per l’originalitat, qualitat i esforç de presentació del seu treball.

Mercè Flores va cursar els seus estudis artístics a l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics i a l’Escola Llar, ambdues de Barcelona. No es va dedicar plenament a la pintura fins l’any 1994, quan començà a fer exposicions individuals i col·lectives arreu d’Europa i als Estats Units.

7. Premi a la trajectòria més destacada en l’àmbit de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones:

­ M. Pau Trayner i Vilanova, escolàpia, pertanyent al Col·lectiu de Dones en l’Església i al Fòrum de Dones de l’Hospitalet, per les activitats de sensibilització i lluita dutes a terme per tal que s’assoleixi la no discriminació dins l’àmbit religiós.

Menció Especial

­ Pilar Mora i Roselló, presidenta de l’Associació Ciutadana pels Drets de les Dones, per la seva lluita per l’eliminació de la discriminació que pateixen les persones vídues, majoritàriament dones, en relació a les pensions de viduïtat que els corresponen.

Barcelona, 9 de desembre de 2002