Institut Català de les Dones

Informe 2002 sobre la presència de les dones a la premsa diària de Catalunya

query_builder   25 febrer 2003 17:24

event_note Nota de premsa

Informe 2002 sobre la presència de les dones a la premsa diària de Catalunya

Les dones només apareixen en un 4,75% delstitulars dels diaris, tan sols són les autores del 14,64% delsarticles d’opinió i representen el 17,52% de les persones entrevistades

L’Institut Català de la Dona, de la Generalitat de Catalunya, ha analitzat la presència de les dones en els cinc diaris amb més difusió a Catalunya: La Vanguardia, El Periódico, El País, Avui i El Punt.

Aquest estudi ha comptabilitzat la presència de les dones durant el segon semestre de l’any, és a dir, de juliol a desembre de 2002. Els àmbits analitzats han estat les portades, els articles d’opinió i les entrevistes.

Resum dels resultats:

Portades: en el cas de les portades, s’han tingut en compte tant les imatges gràfiques com els titulars. Durant el període estudiat, trobem representació femenina a les portades dels diaris analitzats en, com a mitjana, un 21,79% dels casos. Però si tenim en compte només l’aparició de dones als titulars, aquesta xifra baixa considerablement: només trobem dones en un 4,76% dels titulars.

Articles d’opinió: s’ha analitzat l’autoria de les seccions fixes d’opinió dels cinc diaris estudiats. En tots els diaris analitzats l’autoria dels espais d’opinió és majoritàriament masculina. De fet, dins del període estudiat, en cap cas l’autoria femenina ha superat el 16%.

Entrevistes: s’ha valorat la presència de les dones a les entrevistes dels diaris. D’entre les persones protagonistes de les entrevistes publicades durant el segon semestre de l’any 2002, trobem una mitjana d’un 17,52% de dones. Globalment, doncs, es pot comprovar que a on hi ha més presència femenina és a les entrevistes.

 PORTADES

La presència femenina a les portades dels cinc diaris analitzats representa una mitjana d’un 21,79% dels casos.

La metodologia utilitzada ha estat la següent: s’ha analitzat la presència de les dones a tots els titulars, incloent tant les dones anomenades amb noms i cognoms com les citades genèricament. Per exemple, "Una fiscal dejó Euskadi, amenazada tras recurrir cinco excarcelaciones de la juez Ruth Alonso" (El País, 27-10-02); o "La sida deixarà l’Àfrica sense una generació de dones" (El Periódico, 10-07-02). També s’han tingut en compte les fotografies, tant si les dones ocupen un lloc protagonista com si hi són presents en segon terme o en un conjunt de persones.

Si es considera exclusivament la presència de dones als titulars, es detecta molt poca presència femenina. Globalment, només trobem presència de dones als titulars de les portades en un 4,76% dels casos.

 Observacions

En els titulars i les fotografies les dones apareixen, majoritàriament, com a protagonistes d’algun succés tràgic: violència domèstica, assassinats, segrests o violacions ocupen bona part de l’aparició de les dones a les portades dels diaris analitzats. És el cas, per exemple, de Holly i Jessica, les nenes britàniques assassinades a l’agost, o del judici del cas de Maria Àngels Feliu, al desembre.

Les polítiques que tenen algun càrrec públic són el sector professional més representat. Dins d’aquest sector les ministres són les que més apareixen. El segon semestre de l’any 2002, ha estat la ministra d’Afers Exteriors, Ana Palacio, la política amb més protagonisme. També vinculades amb el món de la política, Ana Botella i Ana Aznar han tingut certa incidència a les portades de la premsa diària analitzada. La primera, per l’anunci al novembre de la seva possible incorporació a la llista del PP per a les eleccions municipals de Madrid; la segona, per la seva boda el passat mes de setembre.

Seguint dins dels àmbits professionals, durant el 2002 el segon gran grup de dones protagonistes van ser les vinculades amb el món de l’espectacle, bé siguin actrius, cantants o models. Per exemple, la Setmana Internacional de la Moda va provocar que les models, amb la controvèrsia protagonitzada per Lauren Bush, apareguessin a titulars i fotografies dels diaris del mes de setembre.

Un altre grup representatiu és el de les jutgesses, tot i que no acostumen a aparèixer ni el seu nom ni els cognoms. Un àmbit on ocasionalment apareixen dones és el món de l’esport. És el cas, per exemple, del mundial d’atletisme de l’agost, on les esportistes Glory Alozie i Marta Domínguez van aparèixer als titulars i fotografies per haver aconseguit medalles, o de l’anunci de retirada de la tenista Arantxa Sánchez Vicario al novembre.

ARTICLES D’OPINIÓ

En tots els diaris analitzats, l’autoria dels espais d’opinió és majoritàriament masculina. Com a mitjana, un 14,64% dels articles d’opinió que s’ha publicat al segon semestre de l’any 2002 són escrits per dones.

Quant a la metodologia utilitzada, s’ha analitzat l’autoria dels articles d’opinió que es publiquen a les seccions fixes dels diaris, excloent-hi aquells que apareixen ocasionalment a causa de motius puntuals.

S’ha analitzat l’autoria de les següents seccions:

Avui: les seccions d’Opinió, amb els articles que inclou De fil de vint, Non Stop, Veu en Off, Des del molí, etc.; Diàleg i la columna Per acabar o Entre Parèntesis situada a la contraportada.

 El País: les seccions de Opinión (Estat espanyol), i Opinió (Catalunya), i la columna de la contraportada.  El Periódico: els articles publicats dins la secció Opinió, que inclou L’article del dia, El bitllet, Petit Observatori, etc.

La Vanguardia: la secció Opinión, que inclou espais com El runrún o Debate, entre d’altres.

El Punt: la secció Punt de Vista, que inclou la Tribuna, la Galeria, el Tríptic, la Crònica, etc.

Observacions

Una de les conclusions que es pot extreure després d’analitzar els articles d’aquestes seccions, és que només hi ha una dona que escriu diàriament en un espai d’opinió. És a dir, hi ha una mancança de dones que habitualment opinin a les pàgines dels diaris, i també falten dones que ocasionalment opinin com a expertes en un tema.

Les dones que escriuen als espais d’opinió acostumen a ser les escriptores i/o periodistes habituals a les pàgines dels diaris, i aquestes són un nombre reduït de persones.

ENTREVISTES

D’entre les persones protagonistes de les entrevistes del segon semestre de l’any 2002, un 17,52% eren dones.

En aquest cas, la metodologia emprada ha estat analitzar el gènere de les les entrevistes pròpiament dites.

Observacions

 El sector professional més representat dins les entrevistes del període estudiat ha estat el de les arts, amb un 22,09% del total. Dins d’aquest, destaquen les cantants, amb un 45,51%, i les actrius, amb un 28,07%.

El món de la política no queda molt per sota del de les arts. Un 21,70% de les dones entrevistades a les pàgines dels diaris estudiats són polítiques o estan relacionades amb aquest sector professional, a tots els nivells: local, autonòmic, estatal, europeu, i mundial.

El tercer segment amb més protagonisme és el de les dones escriptores, amb un 11,24%. També representen un 8,13% les dones que estan lligades als mitjans de comunicació: periodistes, presentadores de programes, etc.

Només trobem un 5,81% de dones empresàries, i encara menys representat està el món de l’esport (1,16%).

Es troba a les entrevistes dels diaris analitzats una gran absència de dones científiques, intel·lectuals o pertanyents a les professions liberals: advocades, filòsofes, arquitectes, biòlogues, químiques, psicòlogues.

Així com a les fotografies de les portades, sovint s’utilitza la imatge de la dona per il·lustrar la misèria o els grans drames, les entrevistes també són utilitzades amb aquesta finalitat. Per exemple, han sortit dones entrevistades pel fet de ser la mare d’una noia drogadicta i prostituta, la mare d’una víctima d’un atemptat suïcida; o una víctima de les mines antipersona.