Justícia

Els Col·legis d'advocats catalans aproven sense cap vot en contra la resolució del Departament de Justícia per a la millora del torn d'ofici

query_builder   16 juny 2004 14:00

event_note Nota de premsa

Els Col·legis d'advocats catalans aproven sense cap vot en contra la resolució del Departament de Justícia per a la millora del torn d'ofici

El Departament de Justícia valora positivament que el Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya hagi donat la seva conformitat, sense cap vot en contra, a la resolució de la conselleria d’aplicar la nova regulació de les retribucions i la gestió del torn d’ofici dels advocats catalans.

El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, ha rebut una carta del president de la Comissió del Torn d’Ofici del Consell de Col•legis d’Advocats de Catalunya, Ricard Borràs,  en la qual informa que el ple d’aquest òrgan ha donat el seu vist-i-plau a la resolució, amb el vot afirmatiu de 13 col•legis i l’única abstenció del Col•legi d’Advocats de Barcelona.

El Departament de Justícia i el Consell de Col•legis van negociar un conveni per a la millora del torn d’ofici corresponent a 2003 i 2004, l’aprovació del qual va quedar bloquejada per la negativa del Col•legi de Barcelona a signar-lo en manifestar que estava en desacord amb el pressupost que la conselleria destinava a les despeses de gestió del torn d’ofici.

Finalment, en l’últim ple del Consell de Col•legis, el Col•legi d’Advocats de Barcelona s’ha abstingut.

En la seva carta al conseller, Ricard Borràs expressa que el Consell valora “positivament” el contingut de la resolució del Departament de Justícia al tenir en compte “l’actual moment polític i la voluntat –tant del Consell de Col•legis com de la pròpia conselleria- de millorar un servei públic de tanta importància com el de la justícia gratuïta”.

La resolució del Departament, que recull en la seva integritat el conveni que s’havia negociat amb el Consell de Col•legis d’Advocats de Catalunya, suposa el pagament total pel torn d’ofici català, corresponent a 2003, de 27’7 milions d’euros, el que significa pel Departament assumir un dèficit (inclòs l’exercici de 2002) de 5’6 milions, la qual cosa comporta un increment de la despesa real a la què ha de fer front la conselleria des de l’any 2000 d’un 53’45%.

Per a l’any 2004 s’ha pressupostat la xifra de 35’8 milions d’euros, el que comporta un augment d’un 40% respecte del què es va pressupostar per a 2003.

Des de feia dos anys, el Departament no augmentava de forma tant significativa i generalitzada els mòduls retributius destinats als advocats del torn d’ofici i a més,  per primera vegada a l’Estat espanyol, els advocats d’ofici cobraran cada mes i no de forma trimestral com ho feien fins ara.

El Departament de Justícia acull també la demanda del Consell de Col•legis de començar a negociar en breu les retribucions dels advocats d’ofici per a 2005, així com la voluntat de donar solució d’una manera definitiva al capítol de les despeses de gestió de manera similar a com s’ha resolt a la resta de l’Estat espanyol, és a dir en funció del nombre d’expedients tramitats per cada col•legi.

La conselleria també mostra la seva voluntat de consensuar amb el Consell de Col•legis el control de la qualitat de servei. En aquest sentit, cal destacar que el Departament ha encarregat una auditoria de la gestió i la qualitat del servei del torn d’ofici de tots els col•legis de Catalunya.