1. Es tracta d’una adaptació del decret a la normativa estatal i només afecta a uns aspectes concrets d’àmbits determinats
  2. La modificació s’ha de dur a terme per un requeriment del Ministeri d’Educació, ja que el currículum català no s’ajustava al Reial Decret estatal derivat de la LOMLOE
  3. L’adaptació no afectarà l’alumnat que s’ha de presentar a les proves PAU del curs 24-25 i 25-26
{"name":"2024/12/17/14/14/abf9ce58-8ec8-4c6d-a515-0f46414b640b.mp4","author":"Educació","type":"1","location":"0","alt":"La consellera Niubó explica les propostes de modificació del currículum de batxillerat","aspect":"","amplada":"","alcada":"","weight":12642685}


El Departament d’Educació i Formació Professional introduirà modificacions en el currículum de batxillerat en els propers mesos per adaptar-lo a la normativa estatal.

Són unes modificacions que venen a donar resposta a un requeriment rebut de part del Ministeri d’Educació. En aquest requeriment es demanava al Departament adaptar el currículum català de batxillerat al Real Decret estatal en uns articles concrets. El Departament està treballant en proporcionar als alumnes itineraris que permetin mantenir les mateixes hores de les matèries afectades.

Aquests canvis, que ja són coneguts per Inspecció i pels directors i directores de centres que formen part de la junta de direccions de secundària, els quals han estat informats d’aquestes modificacions, està previst que ja estiguin llestos a principis de 2025 per tal de poder fer tota la planificació de cara al curs 25/26. Cal remarcar que aquesta adaptació no afectarà a l’alumnat que s’ha de presentar a les proves PAU del curs 24-25 i 25-26, que no veuran cap canvi pel que fa als continguts de les matèries que estan duent a terme. Els canvis seran efectius per al curs que ve a 1r de batxillerat, per tant, els que ja estan cursant aquesta etapa l’acabaran tal i com està dissenyada actualment.

És important destacar que aquesta proposta de modificació que s’exposa a continuació anirà a exposició pública, on el Departament d'Educació i FP estudiarà les aportacions que es puguin dur a terme.

Proposta de modificacions

Els canvis proposats són:

  1. A primer de batxillerat les matèries de Biologia i Geologia s’unificaran, juntament amb Ciències Ambientals. El mateix passarà amb Física i Química. Aquesta redistribució no suposarà cap pèrdua d’hores lectives, perquè el Departament ha dissenyat uns itineraris per combinar matèries de modalitat i optatives. Amb l’objectiu d’afectar al mínim la tasca d’orientació a l’alumnat, també s’han creat cinc itineraris enfocats als diferents estudis superiors que interessin a cada alumne.
  2. El nom de la matèria Llengua i cultura gregues passa a ser Grec; el nom de la matèria Llengua i cultura llatines passa a ser Llatí; i el nom de la matèria Funcionament de l’empresa i disseny de models de negoci passa a ser Empresa i disseny de models de negoci.
  3. A la modalitat d’Humanitats i ciències socials ja no es podrà cursar les Matemàtiques de l’itinerari científic, només les Matemàtiques aplicades a les ciències socials.
  4. En compliment del requeriment, també cal ajustar la fórmula de càlcul de la qualificació mitjana del batxillerat, que fins ara reservava un 10 % de la nota a la qualificació del Treball de Recerca. A partir del 26-27, aquest projecte comptarà com una matèria més a l’hora de calcular la mitjana.

Per tal de donar suport a les direccions de centres en aquestes adaptacions, el Departament oferirà al professorat afectat, assessorament per seguir els itineraris proposats, a més de formació en píndoles formatives.


Barcelona, 17 de desembre de 2024