· És una aposta decidida per la tecnificació del Cos i suposa un canvi de paradigma en els models de treball utilitzats fins ara per fer front a les noves exigències de seguretat

· Aquesta adquisició està cofinançada per la Unió Europea mitjançant el fons europeu de seguretat Interior i suposa una eina molt efectiva i innovadora per al Cos en la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat

· Aquests robots també permeten donar resposta a les amenaces NRBQ, ja que poden disposar d'uns sensors que detecten la contaminació en àmbit nuclear, radioactiu, biològic i químic

· Actualment s’està duent a terme el curs de formació a l’ISPC i la UPC per als nous efectius de l’àrea TEDAX-NRBQ amb 23 agents

· L’àrea TEDAX-NRBQ és l’especialitat més antiga de Mossos d’Esquadra i actualment es considera un referent a Europa en l’àmbit de la seguretat i en la protecció de la ciutadania

La Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra fa un pas endavant en la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat amb la incorporació de robots d’última generació especialitzats en la desactivació d’artefactes explosius. Aquesta iniciativa representa una aposta decidida per la tecnificació del Cos i suposa un canvi de paradigma en els models de treball utilitzats fins ara per fer front a les noves exigències i canvis en el funcionament de les actuals amenaces vinculades amb terrorisme i crim organitzat. Referma el compromís del Cos amb la innovació, situant l’Àrea TEDAX- NRBQen un referent a Europa en l’àmbit de la seguretat i en la protecció de la ciutadania.

L’Àrea TEDAX- NRBQ participa activament en fòrums internacionals i en l’Europol Platform for Experts (EPE), una plataforma que permet a experts en explosius d’àmbit mundial compartir experiències, coneixements i intel·ligència policial amb l’objectiu d’avançar-se als nous reptes globals en matèria de seguretat i reforçar la cooperació internacional. Amb la voluntat d’ampliar la seva visió estratègica, els Mossos d’Esquadra participen també en nombrosos simposis i congressos europeus relacionats amb la desactivació d’artefactes i la identificació i descontaminació d’agents químics. Un dels esdeveniments destacats en què han assistit per segon any consecutiu és el congrés “Explosive Ordenance in Ukraine”, celebrat a Tallin, Estònia. Aquesta trobada ha permès abordar el tractament i neutralització d’artefactes explosius militars emprats en el conflicte bèl·lic.

La integració d’aquests nous robots no només augmenta l’eficàcia i la seguretat de les intervencions policials, sinó que també transforma l’àrea TEDAX- NRBQ en un actor clau en la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat. Amb aquest reforç, l’àrea no només creix en nombre d’efectius, sinó que multiplica les seves capacitats operatives, adaptant-se a les exigències del segle XXI.

Davant d’aquestes amenaces, TEDAX-NRBQtreballa estretament amb altres pilars fonamentals com són la Comissaria General d’Informació, la Comissaria General d’Investigació Criminal i la Policia Científica, establint una col·laboració essencial que reforça la resposta integral en matèria de seguretat. La incorporació de tecnologia punta i la coordinació entre aquests serveis policials garanteixen una resposta més precisa i efectiva davant dels reptes actuals. Un altre exemple és la complementarietat amb la Unitat de Drons del Cos que facilita un enfoc integral insitu a les actuacions amb la seva primera visió i valoració des de l’aire.

Robots versàtils i amb geometria variable

Com a principal novetat, aquests dos nous dispositius presenten una clara versatilitat ja que s’adapten a qualsevol tipus d’entorn. Disposen d’una característica única i que és la geometria variable, que consisteix amb que l’amplada del robot s’adapta a les necessitats de cada espai on ha de treballar. Per exemple, pot reduir les seves mides per accedir pels passadissos d’un tren, un avió o autobús.

Una de les altres característiques innovadores són els sensors que ajuden a la conducció i el seu control remot i incorporen un sistema de seguretat per evitar que puguin interferir la senyal que emet a molta més distància que els actuals. A més, aquests robots també permeten donar resposta a les amenaces NRBQ, ja que poden disposar d’uns sensors que detecten la contaminació i treballar en espais on fos necessari descontaminar. Aquest fet facilita el treball en espai confinats com estacions de tren, metro o aeroports.

Aquests robots són molt més lleugers si es comparen amb els que es disposaven fins a dia d’avui i suposen un avanç tecnològic molt rellevant. Són de la marca AUNAV NEO HD, tenen un cost de d’1.022.600 d’euros i la seva adquisició està cofinançada pel fons europeu de seguretat Interior.

Cal remarcar que des de mitjans de setembre tots els agents de l’àrea TEDAX-NRBQ han rebut una formació específica per part de personal de l’empresa Aunav que ha desenvolupats aquesta maquinària. La formació s’ha realitzat des de la vessantteòrica, així com en jornades pràctiques de conducció, manipulació i TTP’s (Tècniques, Tàctiques i Procediments).

Ampliació de plantilla i inici del curs TEDAX-NRBQ a l’ISPC i la UPC amb 23 nous efectius

A finals d’octubre es va engegar un nou curs d’aspirants per accedir a l’àrea del TEDAX-NRBQ en el qual participen 22 mossos i 1 caporal en una marcada aposta del Cos per ampliar la plantilla d’aquesta àrea i a la recerca de perfils especialitzats i a la vegada polivalents. De fet, un 80% dels nous aspirants compten amb titulacions de grau i hi participen 4 dones.

Aquest curs es realitza a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) i a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i acabarà al mes de gener de 2026 amb una duració de 14 mesos.És la primera vegada que una part de la formació del curs TEDAX-NRBQ s'impartirà per part de professorat de la UPC. Actualment, s’està duent a terme un trimestre íntegre a les instal·lacions de la UPC que té a Manresa on els alumnes podran rebre formació de màxima qualitat en els àmbits d'una preparació científica i tècnica d’alt nivell en els camps de la química, les TIC i els explosius

El contingut formatiu ha estat dissenyat en coordinació amb la Unitat Tècnica de l'Àrea TEDAX-NRBQ i compta amb la participació de professors de l’Escola del Departament d’EMIT. L'estructura del curs comprèn tres àrees de coneixement principals: química aplicada a materials energètics, circuits electrònics i telecomunicacions, així com l’ús d’explosius en sectors civil i miner. 

El TEDAX-NRBQ, l’especialitat més antiga dels Mossos d’Esquadra

Actualment, l’àrea del TEDAX-NRBQ compta amb 58 agents i té seus a Sabadell –on es troben els serveis centrals-, Barcelona, Girona, Lleida, Salou i l’Aeroport de Josep Tarradellas Barcelona-El Prat per tal de donar servei i resposta ràpida a qualsevol indret del territori. Durant aquest any 2024 i fins al mes de novembre, l’àrea TEDAX-NRBQ ha realitzat 1.124 serveis. Concretament, 612 han sigut dispositius de protecció, 371 neutralització d’artefactes i 62 actes esportius, entre d’altres.

Durant el darrer any, l’Àrea TEDAX- NRBQ, amb l’objectiu de ser un pilar en les investigacions policials en crim organitzat i terrorisme, ha tingut un paper rellevant en la desactivació d’artefactes utilitzats per bandes criminals per assaltar caixers d’entitats bancàries, assegurar entrades judicials en plantacions de marihuana i en investigacions vinculades amb grups de caire anarquista, entre d’altres.

L’àrea del TEDAX va néixer l’any 1980 quan el President de la Generalitat, Josep Tarradellas, va sol·licitar mitjançant una petició formal per escrit al Ministeri de l’Interior que un grup de Mossos d’Esquadra fossin instruïts en les tècniques per afrontar amb garanties la desactivació d’artefactes explosius mitjançant el pertinent curs a càrrec dels especialistes de la Policia Nacional i on hi van començar a assistir regularment fins que es van començar a realitzar cursos a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

Uns anys després i coincidint amb els Jocs Olímpics de Barcelona 1992 l’àrea va veure incrementada la seva plantilla així com els seus recursos tècnics i de material amb l’adquisició de diversos robots i vehicles.

L’any 2006 l’Àrea va incorporar l’especialitat Nuclear Radiològic Biològic Químic (NRBQ) amb la incorporació dels primers vestits de protecció química, detectors químics, biològics i radiològics. Durant els darrers anys han intervingut en grans esdeveniments esportius, fires, dispositius de crim organitzat i d’informació, així com en els atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils, i en especial en el treball realitzat a la fàbrica d’artefactes explosius improvisats situada a l’immoble de la Urbanització Montecarlo d’Alcanar que va explotar mentre els terroristes fabricaven grans quantitats de TATP, l’estiu de 2017.

A principis d’aquest 2024 aquesta àrea també va elaborar un mapa amb totes les intervencions realitzades des de l’1 de gener de 2012 fins el 15 de gener d’enguany relacionades amb la troballa d’artefactes provinents de conflictes bèl·lics històrics arreu del territori català en una aposta decidida per la contribució des del cos de Mossos d’Esquadra per la recuperació de la memòria històrica.

Pel que fa als artefactes explosius bèl·lics sense explosionar, els Mossos d’Esquadra disposen d’una base de dades activa des de l'any 2012, amb un total de 8.612 d’artefactes recollits. Aquest any, fins a la data d'avui, s’han recollit 358, mantenint-nos prop d’una mitjana anual de 400. 

FGC i TMB acullen pràctiques i entrenaments tàctics amb participació del TEDAX-NRBQ

Els Mossos d’Esquadra de l’àrea TEDAX-NRBQ han realitzat recentment simulacions de treball amb els nous robots de desactivació d’explosius a l’Espai Sabadell Rambla, un emplaçament que acull el Centre de Desenvolupament Professional Ferroviari de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i que es va inaugurar l’any 2017 aprofitant les instal·lacions de l’antiga estació de Sabadell Rambla de FGC, que va quedar en desús amb el perllongament de Sabadell.

Des de llavors, aquest espai serveix perquè tant el personal d’FGC com tots aquells cossos vinculats a la gestió de la seguretat i la protecció civil puguin posar en pràctica situacions d’emergències ferroviàries en un túnel i equipaments d'una estació convencional i, alhora, dur a terme pràctiques de manera segura, sense interrupcions i sense la presència d'altres persones.

A més, l’àrea TEDAX-NRBQ també ha participat, concretament la matinada de l’11 de desembre, en un entrenaments tàctic d’incident al metro de Barcelona (estació L9 Fira) per treballar incidents crítics amb objectes susceptibles de contenir material explosiu al metro de Barcelona.

Aquest exercici va estar liderat per la Regió Policial Metropolitana Sud, en coordinació amb l’Àrea Tècnica de Planificació i Dispositius, i va comptar amb la col·laboració de Transports Metropolitans de Barcelona i la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet de Llobregat.

L’objectiu de l’exercici va ser el de valorar la gestió i la direcció d’aquests tipus d‘incidents, així com la resposta policial que es dona per part dels diferents serveis: des de les patrulles de seguretat ciutadana que arriben primer a l’incident, passant pel cap de torn Operatiu, fins les unitats més especialitzades, com el TEDAX-NRBQ, la Brigada Mòbil i el Grup Especial d’Intervenció, entre d’altres.

Oficina de Comunicació

Sabadell, 18 de desembre de 2024

4  

Imatges

Imatge 1

Imatge 1 205935

Imatge 4

Imatge 4 294183

Imatge 2

Imatge 2 187443

Imatge 3

Imatge 3 392507