- El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya celebra quatre dècades difonent el coneixement i el patrimoni científic, tècnic i industrial de Catalunya
La consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, ha participat avui en l’acte institucional “MNACTEC: 40 anys difonent el patrimoni científic, tècnic i industrial de Catalunya”, celebrat com a cloenda de la programació d’activitats que ha fet el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) al llarg de l’any per commemorar els seus 40 anys d’història. També han intervingut en l’acte el director del MNACTEC, Jaume Perarnau; l’exdirector del MNACTEC, Eusebi Casanelles, i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.
La consellera de Cultura ha destacat que la commemoració posa de manifest “la potent trajectòria d’aquest museu singular, capdavanter i de merescut prestigi internacional” que ha esdevingut “un servei imprescindible per a la valorització delpatrimoni industrial català”. “Som davant d’un museu nacional que ha encapçalat noves pràctiques museològiques, noves estratègies de comunicació, nous sistemes de coneixement i de recerca, i nous models de difusió expositiva”, ha subratllat.
La celebració ha inclòs l’estrena del documental sobre els 40 anys d’història del MNACTEC i la interpretació musical del Quartet Albors i ha estat presentat i conduït pel periodista Ferran Moreno.
El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha celebrat enguany el seu 40è aniversari. Inaugurat el 12 d’abril de 1984, el MNACTEC és un dels tres museus nacionals de Catalunya i té per missió estudiar, interpretar, conservar, difondre i mostrar, de forma innovadora i participativa, la implantació i evolució dels avenços científics i tècnics, la seva aplicació industrial, i, molt especialment la seva implicació i incidència social.
El MNACTEC, ubicat a Terrassa en un dels edificis més destacats del modernisme industrial català, el Vapor Aymerich, Amat i Jover, presenta diverses exposicions temàtiques que donen a conèixer el patrimoni científic, tècnic i industrial de Catalunya en àmbits com l’energia, el transport, el tèxtil, la informàtica o la química.
La col·lecció del MNACTEC està formada per més de 20.000 objectes que inclouen els testimonis materials més importants de l’enginy tècnic de la humanitat, així els objectes més rellevants inventats o fabricats a Catalunya en àmbits com les tecnologies audiovisuals, la computació, les telecomunicacions, la medicina, l’energia o els sectors productius.
El patrimoni industrial, un tresor del patrimoni cultural
El patrimoni industrial, científic i tècnic té una directa implicació amb la nostra societat contemporània i forma part del patrimoni cultural de Catalunya. Per això és imprescindible posar en valor el material que conserva i exposa el Museu i que ens recorda d’on venim, què és el que som i cap on volem anar.
Entre les exposicions permanents del MNACTEC destaquen "La fàbrica tèxtil", que mostra tot el procés de fabricació dels teixits de llana en el context original d'una fàbrica de principis del segle XX, o “El transport”, que presenta la col·lecció d'automòbils, camions, motors, avions, motos i bicicletes, així com exposicions dedicades a la història dels ordinadors, les fonts d’energia i l’aplicació de la química. El Museu compta també amb l’espai Explora 0-6, un espai innovador de descoberta i experimentació per a infants de 0 a 6 anys.
La museologia del segle XXI
El MNACTEC és un museu modern i dinàmic que aposta per impulsar projectes participatius i innovadors per difondre a la societat el seu àmbit de coneixement.
Entre les seves iniciatives destaquen el Canal MNACTEC, una plataforma de vídeos i pòdcast sobre ciència, tecnologia i patrimoni industrial; el MNACTEC Bus, un espai itinerant i interactiu per descobrir el passat, present i futur de la nostra societat de forma innovadora, que visita zones rurals de Catalunya; o Museu al carrer, un projecte de participació ciutadana per inventariar elements de la societat industrial que es troben als carrers i paisatges de Catalunya, entre d’altres.