- Enguany s’ha incrementat un 6% el salari del personal investigador
- El programa Beatriu de Pinós atorga ajuts a investigadors i investigadores amb experiència internacional i una trajectòria consolidada perquè s’incorporin a universitats, centres de recerca i fundacions hospitalàries de Catalunya
El Departament de Recerca i Universitats ha obert la convocatòria Beatriu de Pinós amb una dotació de 9,6 milions d’euros (concretament, 9.684.011,52 euros), que permetrà contractar 60 investigadors i investigadores postdoctorals al sistema català de ciència i tecnologia. Enguany s’ha incrementat el pressupost d’aquesta convocatòria, passant dels 9.171.882 euros de l’any passat als més de 9,6 milions euros. Això permetrà augmentar un 6% el salari del personal investigador.
Amb aquest programa es podrà captar personal investigador, amb experiència internacional, que s’incorporarà a universitats, centres de recerca, fundacions hospitalàries i Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) de Catalunya. La convocatòria, que estarà oberta fins al 4 de febrer, té com a requisit que les persones candidates han d’acreditar un mínim de dos anys d’experiència postdoctoral a l’estranger.
Els ajuts Beatriu de Pinós formen part de les polítiques de suport al talent investigador del Departament de Recerca i Universitats, que inclouen convocatòries d’ajuts per a totes les etapes de la carrera investigadora, com ara, en l’àmbit predoctoral, la de Doctorats Industrials o la Joan Oró.
Seguint les bones pràctiques de la UE
Les Beatriu de Pinós contribueixen directament a la implementació de l’espai europeu de recerca alineant-se amb les accions Marie Skłodowska-Curie d’Horitzó Europa, incentivant la mobilitat internacional i oferint oportunitats perquè el personal investigador amb major potencial pugui continuar desenvolupant la seva carrera professional.
El programa, que es va iniciar l’any 2005, segueix les recomanacions i bones pràctiques de la Unió Europea per al desenvolupament professional del personal investigador i ofereix als beneficiaris formació en les competències clau identificades en el marc europeu The European Competence Framework for Researchers. A més, fomenta la ciència oberta i les activitats de divulgació per difondre els resultats de la recerca a la societat i per despertar vocacions científiques. La convocatòria manté la durada dels contractes en tres anys, així com les condicions salarials i les aportacions complementàries per fer activitats de recerca i formació, garantint la continuïtat de les millores introduïdes en les edicions anteriors.
A més, en aquesta edició dels ajuts s’ha millorat la definició dels criteris d’avaluació per potenciar el compromís de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca amb els principis de l’associació CoARA (Coalition for Advancing Research Assessment) i les bones pràctiques de la declaració DORA (Declaration on Research Assessment). Aquests principis, acordats a escala internacional, tenen com a objectiu reconèixer més diversitat en les carreres investigadores, basar l’avaluació principalment en criteris de qualitat i fer servir amb prudència els indicadors quantitatius. En aquest sentit, s’ha apostat per permetre una narrativa més àmplia en els currículums del personal investigador sol·licitant i s’ha donat més rellevància a l’impacte dels ajuts en les perspectives per a la seva carrera investigadora, tot potenciant la formació en les competències clau identificades en el marc europeu The European Competence Framework for Researchers.