El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) ha certificat la darrera anualitat dels ajuts a les comunitats de regants per a la millora i modernització de les xarxes de regadius, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR). Així doncs, enguany un total de 18 comunitats de regants han finalitzat les obres i han sol·licitat el pagament dels ajuts corresponents a l’Ordre de regadius de 2021 que va aprovar les bases reguladores d’aquesta línia pluriennal.
En aquesta convocatòria de l’Ordre de regadius, en total es van concedir 76 ajuts a comunitats de regants de tot Catalunya, amb una subvenció de 12.153.550 euros per executar una inversió de 26.269.416 euros els anys 2022, 2023 i 2024.
Aquest any 2024, el Departament ha certificat un total de 18 ajuts, amb un import total d’inversió d’11.950.938 euros i un import de subvenció de 5.926.679 euros, 2.548.472 euros dels quals seran aportats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), que finança el 43% d’aquests ajuts, mentre que el 57% correspon al DARPA.
Les actuacions executades a l’empara d’aquesta Ordre tenen com a finalitat modernitzar les instal·lacions i aplicar noves tecnologies que augmentin l’eficiència del transport, la distribució i l’aplicació del reg als conreus. Amb aquestes inversions, les comunitats de regants podran aconseguir un estalvi important d’aigua i energia, cosa que permetrà afrontar amb més garanties els episodis de sequera.
La modernització dels regadius és un dels eixos centrals de les polítiques del Govern en matèria de desenvolupament rural i espais agraris, amb l’objectiu d’impulsar la millora i modernització de les instal·lacions de les xarxes col·lectives de reg i la incorporació de noves tecnologies que augmentin l’estalvi i l’eficiència en el transport, la distribució, l’aplicació del reg als conreus, i l’emmagatzematge de l’aigua.
En el context de crisi climàtica actual, amb episodis de sequera cada vegada més freqüents, l’estalvi d’un bé públic tan escàs com és l’aigua a partir de la implantació de regs eficients constitueix una eina estratègica per a adaptar l’agricultura mediterrània a les limitacions i els impactes previstos com a conseqüència del canvi climàtic.