1. La demanda d’aquesta font d’energia renovable autòctona va créixer fins a les 552.000 tones
  2. L’Estratègia catalana per promoure l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola compleix 10 anys i s’acosta als objectius fixats per al 2027
Un grapat de pèl·let{"name":"2024/12/30/16/17/0a2e097e-9a48-4841-a662-e0918f61962a.jpg","author":"GENCAT","type":"0","location":"0","weight":1930645}

El consum de biomassa a Catalunya va créixer un 1,1% l’any 2023, segons les dades del balanç anual de l’Estratègia per promoure l’aprofitament de la biomassa forestal i agrícola. En total, el consum de biomassa forestal va ascendir a les 552.000 tones anuals, i la superfície forestal gestionada va augmentar un 1%, fins a les 23.001 hectàrees. La biomassa forestal és una font energètica renovable d’origen local, i el seu aprofitament contribueix a una millor gestió dels recursos del país.

Les actuacions i mesures previstes en l’Estratègia han contribuït a multiplicar per 2,5 tant el consum de biomassa com el nombre d’hectàrees gestionades durant els seus primers deu anys de vigència. Aquestes xifres mostren un avenç significatiu en el compliment dels objectius de l’Estratègia, que pretén assolir les 730.000 tones de biomassa consumida per a usos tèrmics i les 30.400 hectàrees gestionades l’any 2027. A més, gràcies al consum de biomassa s’han reduït en 218.057 tones anuals les emissions de gasos causants de l’efecte hivernacle.

En els darrers deu anys, la producció de biomassa a Catalunya s’ha professionalitzat i el consum s’ha diversificat cap a instal·lacions més grans i cada cop més desvinculades de la climatologia, com són les aplicacions industrials i en edificis de serveis. Així, el consum d’estella s’ha multiplicat per 15 i el de pèl·let s’ha més que doblat; aquests dos productes són els que requereixen processos d’elaboració, disposen de certificacions voluntàries de qualitat i s’utilitzen per a tecnologies de consum més grans i eficients. Per la seva banda, el consum de llenya, més relacionat a l’àmbit domèstic i a la climatologia, ha augmentat de manera més discreta (de l’ordre del 25%) en el mateix període.

A més d’ajudar a mitigar el canvi climàtic, l’aprofitament de la biomassa fomenta la prevenció d’incendis i millora l’estat dels boscos, al posar en valor un producte que possibilita la gestió sostenible del bosc; afavoreix l’adaptació dels ecosistemes, per tal que aquests siguin més resilients als efectes del canvi climàtic i amb estructures que beneficien la disponibilitat d’aigua, i contribueix a la recuperació econòmica del sector forestal i a la dinamització de les zones rurals.

L’Estratègia catalana per promoure l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola té per objectiu fomentar l’ús energètic d'aquest recurs al nostre país mitjançant la cooperació de diferents departaments de la Generalitat (Territori, Habitatge i Transició Ecològica; Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i Presidència) i la coordinació de les actuacions de l’entorn. Aquesta estratègia és imprescindible per aconseguir el compliment dels objectius energètics, forestals, socioeconòmics i els vinculats al canvi climàtic que s’ha fixat Catalunya en el marc de les legislacions i iniciatives internacionals, europees i estatals.