1. Queralt i Bassa dirigeix el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible des de l’octubre de 2011 i va iniciar el seu primer mandat al capdavant de l’EEAC l’any 2015


Arnau Queralt, amb la resta de membres de l'EEAC{"name":"2025/01/02/12/07/a5891dcf-8585-4799-b651-4a5144b9fbb5.png","author":"CADS","type":"0","location":"0","weight":1364534}

El comitè directiu de la Xarxa Europea de Consells Assessors en Medi Ambient i Sostenibilitat (EEAC, per les seves sigles en anglès) ha designat el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), Arnau Queralt i Bassa, president de la xarxa per al període 2025-2026. Prèviament, l’assemblea anual de la xarxa havia escollit els cinc membres que integraran el seu comitè directiu. Aquest serà el sisè mandat consecutiu del director del CADS com a president de l’EEAC, que ho és des de l’any 2015.

Queralt, alhora, presideix el nou grup de treball sobre Salut de la xarxa, creat el passat mes d’octubre, que farà un seguiment de les iniciatives impulsades des de les institucions multilaterals i europees en relació als impactes del canvi climàtic i ambiental sobre la salut de les persones, i treballarà conjuntament per fer propostes, a nivell europeu, estatal i regional, en aquest àmbit.

L’EEAC, creada l’any 1993, reuneix 19 consells assessors de governs i parlaments de 14 estats i regions europees en relació a la sostenibilitat, el medi ambient i o el canvi climàtic. A nivell estatal inclou consells assessors d’Alemanya (3), Bèlgica (1), Dinamarca (1), Finlàndia (1), França (1), Hongria (2), Irlanda (2), Luxemburg (1), Montenegro (1), Països Baixos (2), Portugal (1), Romania (1). A nivell regional, inclou els consells assessors de Catalunya (1, que és el CADS) i Flandes (1). Els membres de la xarxa són organismes oficials, creats per llei o per decret, que assessoren de forma independent els seus respectius governs, o parlaments, sobre sostenibilitat, qüestions ambientals i climàtiques. Entre altres, la xarxa EEAC ha estat membre observador de la plataforma d’alt nivell de la Comissió Europea sobre la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a la Unió Europea, juntament amb les Nacions Unides, el Banc Mundial, l’OCDE, el Comitè de les Regions d’Europa i el Comitè Econòmic i Social Europeu.

El CADS és un òrgan d’assessorament estratègic del Govern en relació a la sostenibilitat, creat el desembre de 1998 i actualment adscrit al Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. Entre altres, coordina l’Aliança Catalunya 2030, un espai de col·laboració público-privada en relació als ODS, i és una de les institucions que, juntament amb la Unió pel Mediterrani, el Programa de Medi Ambient de Nacions Unides, l’Agència Sueca de Cooperació, el Ministeri de Transició Ecològica del govern de França i el Ministeri de Medi Ambient i Seguretat Energètica d’Itàlia, donen suport al MedECC, la plataforma científica sobre canvi climàtic i ambiental a la Mediterrània.Queralt dirigeix el CADS des de l’octubre de 2011.