- Assegura que el Govern està treballant “perquè els pressupostos de la Generalitat per al 2025 puguin ser una realitat a principis d’aquest any”
- Fa una crida a la responsabilitat perquè “la millora del finançament per a Catalunya sigui recolzada per tots els grups catalans al Congrés”
La consellera d’Economia i Finances de la Generalitat, Alícia Romero ha avançat aquest dimarts que el Govern obrirà a partir d’avui mateix una ronda de contactes amb la societat civil i els grups de l’arc parlamentari català per explicar els pressupostos de la Generalitat per al 2025. Segons ha explicat en una entrevista al programa Els Matins de TV3, aquest dimarts a la tarda hi ha programada una reunió amb el Consell de Diàleg Social. “Volem fer reunions amb Taula del Tercer Sector, entitats culturals, esportives, agents socials i econòmics per començar a treballar amb ells les seves demandes, inquietuds i les necessitats que té també la societat civil”, ha subratllat.
La màxima responsable de les finances del Govern català també ha dit que, en paral·lel, l’executiu català reprendrà les converses amb els grups parlamentaris, “menys amb els que difonen discursos d’odi”, que ja es van iniciar a finals de l’any passat: “Ens estem esforçant perquè els pressupostos de la Generalitat per al 2025 puguin ser una realitat a principis d’aquest any”. Romero ha recordat un cop més que ERC i els Comuns són els socis prioritaris del Govern, “perquè són els que ens van donar suport a la investidura” i s’ha mostrat confiada en arribar a un acord, “per tenir els comptes clars, posar negre sobre blanc, i disposar d’uns bons pressupostos que permetin tirar endavant les polítiques que Catalunya necessita”, ha afirmat.
Finançament singular
Durant l’entrevista, la consellera també ha recordat que el Govern ja està treballant en el nou model de finançament autonòmic, amb la creació d’un grup d’experts liderat per Martí Carnicer que es reuneix quinzenalment, amb l’objectiu de presentar una proposta durant el primer semestre d’aquest mateix any. “Ningú dubte que cal revisar el model de finançament, perquè l’actual ha caducat, no és just i té moltes ineficiències”.
En aquest sentit, per a Romero el nou model ha de ser “més clar, més transparent” que el vigent des del 2009i “s’ha de poder actualitzar d’una manera ràpida i senzilla” a partir de la incorporació de mecanismes que permetin adaptar-lo a la realitat en el cas, per exemple, de l’assumpció de noves competències per part de les autonomies. També ha insistit en què el nou sistema, inclourà una “quota de solidaritat”,“perquè hi hagi una igualtat en la prestació dels serveis públics entre les diferents comunitats autònomes”. En aquest sentit, segons ha explicat, s’haurà de tenir en compte, la singularitat de cada territori, que en el cas de Catalunya es tradueix en la llengua, les presons o la seguretat, entre d’altres. “A partir d’aquí, haurem de calcular quina singularitat perquè hi hagi un cert equilibri territorial que en aquests moments no existeix”, ha afirmat.
La consellera ha agraït l’esforç d’ERC de posar sobre la taula el nou model, “com a mínim, un plantejament de principis diferent”, i ha fet una crida a la responsabilitat perquè “la millora del finançament per a Catalunya sigui recolzada per tots els grups catalans que hi ha al Congrés dels diputats”.
Condonació del FLA
Finalment, preguntada per la condonació del FLA, Romero ha explicat que se’n parlarà a la propera reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que el Govern convocarà aviat i ha manifestat la seva esperança que “sigui factible aquest any 2025”. Ha assegurat que, amb aquesta mesura, Catalunya tindria entre 15.000 i 16.000 milions menys de deute i, per tant, també estalviaria en interessos. “A l’entorn de 250 o 300 milions d’euros que benvinguts siguin per poder dedicar a altres polítiques com educació o sanitat” , ha afegit.
1