Bombers

Activació del Plaseqta per a la fuita a l'empresa

Ales 21'50 hores s'ha desactivat el PLASEQTA

query_builder   1 gener 2003 22:36

event_note Nota de premsa

Activació del Plaseqta per a la fuita a l'empresa

Ales 21'50 hores s'ha desactivat el PLASEQTA

La Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil de Catalunya, comunica que avui, dia 9 de maig de 2004, a les 18’40 hores, s’ha produït una fuita a una de les esferes de butadiè de l’empresa Repsol Química, situada al Polígon Químic Nord, al terme municipal de la Pobla de Mafumet.

D’acord als accidents estudiats al PLASEQTA (Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona), aquesta fuita ha suposat l’activació immediata del Pla en Categoria 1- ALERTA (els efectes de l’accident no superen els llindars de la indústria). Segons la informació facilitada per l’empresa, la fuita s’ha produït a la zona de vàlvules situada a la part superior de l’esfera.

Des del primer moment, s’han activat els sistemes automàtics de dispersió que s’han reforçat amb l’equip d’intervenció interior, els bombers del parc químic nord i els bombers de la Generalitat. Simultàniament, s’ha realitzat el transvasament del producte interior a una altra esfera de la instal·lació industrial, maniobra que ha finalitzat a les 20:50 hores.

La quantitat estimada de butadiè fuitat ha estat d’entre 7 i 8 tonelades del total de les 78 tonelades de producte que hi havia en aquesta esfera. Les altres 70 tonelades de producte han estat transvasades a l’esfera del costat.

El Delegat del Govern de la Generalitat i el Director de Serveis de Medi Ambient a Tarragona s’han fet càrrec de la direcció de totes les actuacions, estant en contacte permanent amb els alcaldes de la zona, des del Centre de Coordinació Operativa de Tarragona.

Atès que no ha hagut risc per a la població, no ha estat necessari activar els sistemes d’avís a la població. Cal destacar, també, que no ha hagut cap persona afectada.

El butadiè és un gas molt inflamable i tòxic a partir d’una concentració superior a les 2000 ppm (parts per milió). La concentració d’olor és d’1 ppm, que no s’ha assolit fora de les instal·lacions industrials, pel que en cap cas ha estat detectada per la població.

A més a més dels mitjans propis de la indústria i dels bombers, s’han mobilitzat els següents recursos:

- Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil, que han desplaçat patrulles als municipis propers i circumdant les instal·lacions de la indústria.

- Mitjans sanitaris, desplaçant dos unitats preventives.

- Tècnics de Medi Ambient, que han realitzat el seguiment de les dades meteorològiques  i de contaminació, constatant que s’han mantingut en tot moment els valors normals de qualitat de l’aire.

Al CENCAT (Centre d’Emergències Nacional de Catalunya) s’han rebut 5 trucades de població, motivades exclusivament pel moviment dels recursos desplegats.

Cerdanyola del Vallès, 9 de maig de 2004