Innovació, Universitats i Empresa

Mas-Colell reivindica el paper de les regions en l'Espai Europeu de Recerca

Durant els actes de presentació del VIè Programa Marc de Recerca (2002-2006), que es fa a Brussel·les

query_builder   12 novembre 2002 13:31

event_note Nota de premsa

Mas-Colell reivindica el paper de les regions en l'Espai Europeu de Recerca

Durant els actes de presentació del VIè Programa Marc de Recerca (2002-2006), que es fa a Brussel·les

El conseller del DURSI, Andreu Mas-Colell, ha reivindicat aquest matí la participació de les regions en el desenvolupament de l’Espai Europeu de Recerca (EER). El conseller ha afirmat que els interessos d’Europa i els de les regions que la componen són els mateixos i que la culminació de l’EER no serà possible sense la seva participació. L’EER ha de ser una gran xarxa, que es construeixi també des de la cooperació interregional.

Mas-Colell ha fet aquestes declaracions durant la seva intervenció en la sessió titulada “Regions europees: principals actors de la recerca i la innovació”, un dels actes de la conferència internacional “Recerca europea 2002: l’Espai Europeu de Recerca i el Programa marc”, que se celebra, de l’11 al 13 de novembre, al Brussels Exhibition Centre. Aquesta trobada serveix de presentació oficial del Vè Programa Marc de Recerca (2002-2006), que estableix les prioritats, les polítiques i les àrees a les quals es destinaran els 17.500 milions d’euros que la Unió Europea dedicarà a la recerca en els propers anys. A més, la conferència també serveix per conèixer l’estat de la recerca a Europa.

El conseller del DURSI ha començat la seva intervenció analitzant el paper creixent de les regions en la promoció i finançament de la recerca a Europa, i ha afirmat que sense la iniciativa de les regions, el total de recursos públics per a la recerca seria menor, perquè les regions destinen a la recerca fons que els Estats destinarien a altres conceptes. En aquest sentit, Mas-Colell ha indicat que un terç de tot el diner públic dedicat a recerca a Catalunya prové de la Generalitat.

El conseller ha detallat els eixos de la política catalana en matèria de recerca, encaminada a enfortir les infrastructures tecnològiques i científiques per fer-les més atractives per als fons públics i privats externs. Mas-Colell ha destacat la importància de la col·laboració i complementarietat entre les polítiques estatals i regionals de recerca, i ha valorat la importància estratègica dels fons europeus per a la definició de la recerca en les regions.

El conseller del DURSI ha explicat els principals elements del III Pla de Recerca de Catalunya (2001-2004), que s’orienta en dos eixos: mantenir la diversificació de les àrees de coneixement i oferir les eines per implementar la política de recerca. Aquestes eines van encaminades, per una banda, a augmentar i millorar les condicions i la qualitat del personal investigador, i per una altra, a potenciar centres de recerca capaços de formar part de la xarxa de centres d’excel·lència que impulsa el VIè Programa Marc.

El text complet del discurs del conseller el trobareu a la nostra adreça web

El programa d’actes complet es pot consultar al web Conferència European Research 2002