El president en funcions de la Generalitat, Jordi Pujol, ha presidit avui dimarts una sessió de treball amb l’equip d’investigadors de la UOC que han liderat el Projecte Internet Catalunya (PIC). Durant la trobada ─en la que també han participat els directors del projecte, professors Manuel Castells i Imma Tubella, el conseller en funcions del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Andreu Mas-Colell, i el rector de la Universitat Oberta de Catalunya, Gabriel Ferraté─, s’han presentat les principals aportacions contingudes en els estudis sectorials que integren el  projecte i que seran objecte de publicació i debat des d’aquest mes de desembre i durant el primer trimestre de 2004.

Aquest acte ha coincidit amb la publicació a la web de la UOC de l’estudi del PIC sobre la tecnologia i les transformacions a l’empresa catalana i amb l’edició del llibre "La societat xarxa a Catalunya" que revisa i actualitza les conclusions  d’aquest mateix estudi publicat a la web de la UOC el juliol de 2002.

En la conferència de premsa, Mas-Colell ha destacat que es tracta d’una aportació molt valuosa del món acadèmic que permet fer-se una idea molt precisa de l’estat actual de la implantació de les noves tecnologies a Catalunya.  El Projecte Internet Catalunya (PIC) va néixer l’Octubre de 2001 amb el suport i el finançament del Govern de Catalunya a l’equip d’investigadors de la UOC encapçalats pel professor Castells i la professora Tubella, amb la finalitat de conduir i liderar una revisió sistemàtica i profunda sobre els usos d’Internet a Catalunya i el seu impacte en les pràctiques socials, econòmiques, polítiques, administratives i culturals del país.

La sectorialització -des del món de l’empresa a l’administració pública, passant per l’ensenyament, la universitat i la sanitat-, l’amplitud del treball de camp que ha permès combinar i creuar milers de variables, i els resultats obtinguts, ofereixen una visió profunda, reflexiva i transversal de la societat catalana al llindar de l’era de la informació. Una visió que ens dóna raó del perfil sociològic, contrastat des de l’observació i l’anàlisi empíriques, de la Catalunya que, a començaments d’aquest segle XXI, afronta el seu trànsit de la societat industrial a la societat xarxa.

El PIC es presenta com una eina científica de primer ordre en posar a l’abast dels investigadors, institucions, empreses, organismes i ciutadans interessats un estudi que suposa un tall transversal de la nostra societat  a partir del qual poguer realitzar succesives actualitzacions que permetin fer un seguiment de l’evolució d’aquest procés de transició a la societat xarxa. En aquest sentit per la seva metodologia -enquesta, bagatge estadístic, identificació de variables significatives-, el PIC esdevé un instrument vàlid per analitzar, amb criteris homogenis, el desenvolupament de la societat xarxa en d’altres països.

La publicació i presentació públiques dels estudis sectorials del PIC  es duran a terme entre els mesos de gener i març de 2004, en una iniciativa de difusió al conjunt de la societat  que comptarà amb el suport de Caixa Sabadell.