Innovació, Universitats i Empresa

L'Institut Català d'Investigació Química es presenta al sector químic de Tarragona

Mas-Colell convida la indústria química catalana a implicar-se i col·laborar amb l'ICIQ

query_builder   6 novembre 2002 17:34

event_note Nota de premsa

L'Institut Català d'Investigació Química es presenta al sector químic de Tarragona

Mas-Colell convida la indústria química catalana a implicar-se i col·laborar amb l'ICIQ

Andreu Mas-Colell, conseller del DURSI, ha animat l’empresariat del sector químic tarragoní, i per extensió tot el sector químic català, a implicar-se i aprofitar el potencial de recerca de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), que estarà en ple funcionament a principis del 2004, un cop s’hagin acabat les obres de construcció de l’edifici que s’està construint al campus universitari de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Sescelades.

Mas-Colell, que va fer aquestes declaracions durant l’acte de presentació de l’ICIQ al sector químic tarragoní, va situar la creació d’aquest centre dintre el marc europeu de recerca. Segons el conseller, el desavantatge del nostre país en matèria de recerca, en comparació amb els Estats capdavanters europeus, s’ha de compensar amb una política dinàmica i agressiva, augmentant, per una banda, la dotació pressupostària pública (en els darrers anys l’increment anual per aquest concepte ha estat del 16%), i per altra creant grans centres de recerca. En aquest moment el govern català està promovent prop d’una desena de grans centres d’investigació, amb vocació d’entrar a formar part de la futura xarxa europea de centres de recerca que preveu el VI Programa Marc de la Unió Europea.

Mas-Colell va destacar la segona de les inicials de l’ICIQ, el terme català, per indicar l’abast geogràfic i la importància que tindrà aquest centre en el camp de la recerca química a Catalunya. El conseller del DURSI va subratllar el paper principal que les empreses químiques han de jugar en l’ICIQ i que es manifestarà fins i tot en la seva implicació i participació dintre del Patronat que el regirà.

El director del l’ICIQ, Miquel Àngel Pericàs, va explicar als assistents a l’acte, organitzat pel DURSI, l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i la URV, els eixos de la recerca que es farà a l’ICIQ i les accions que s’estan duent a terme en aquest moment per garantir-ne el màxim rendiment quan es posi en marxa. Pericàs va comentar que, després d’un període de recerca d’investigadors qualificats per liderar o formar part dels diversos grups de recerca independents que configuraran l’ICIQ, han rebut 120 sol·licituds, d’entre les quals es farà ara un procés de selecció.

Per part seva, tant el president de l’AEQT, Andreu Puñet, com el rector de la URV, Lluís Arola, van mostrar la seva satisfacció per la creació de l’ICIQ i per la decisió d’instal·lar-lo a Tarragona. En aquest sentit, Arola va indicar que, tot i el caràcter obert del centre a tota la comunitat universitària i de recerca de Catalunya, el fet d’ubicar-lo en el campus de la URV contribuirà a potenciar la qualitat de la recerca química i de la docència d’aquesta universitat. El rector va anar més enllà anunciant el desig de projectar en el futur un parc científic i tecnològic al voltant d’aquestes instal·lacions.