Innovació, Universitats i Empresa

La Generalitat de Catalunya posa en marxa webs sobre les ICTs i els seus serveis associats

query_builder   14 maig 2003 17:40

event_note Nota de premsa

La Generalitat de Catalunya posa en marxa webs sobre les ICTs i els seus serveis associats

Televisió Digital Terrestre (TDT), Ràdio Digital (DAB), Accés a la Banda Ampla i Infraestructures Comunes de Telecomunicacions en els edificis: temes centrals de les noves pàgines web temàtiques.La Generalitat de Catalunya esdevé la primera Administració en crear uns canals d’informació sobre el desenvolupament i la implantació d’aquests nous serveis.

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya ha presentat avui les noves pàgines web temàtiques sobre Televisió Digital Terrestre (TDT), Ràdio Digital (DAB), Accés a la Banda Ampla i Infraestructures Comunes de Telecomunicacions en els edificis (ICT).

Aquestes noves pàgines web es posen en marxa amb motiu de la campanya d’informació sobre les Infraestructures Comunes de Telecomunicacions en els edificis (ICT) i els nous serveis associats, campanya que té l’objectiu de sensibilitzar i informar sobre la importància que es garanteixi l’accés als serveis més avançats que ofereix la societat de la informació. Les pàgines web de TDT, DAB, Banda Ampla i ICT se sumen així al conjunt d’iniciatives que la Generalitat de Catalunya està duent a terme per contribuir a l’impuls de la societat de la informació al nostre país.

Amb la creació d’aquests webs temàtics, la Generalitat de Catalunya esdevé la primera Administració en establir uns mitjans de comunicació per informar del desenvolupament d’aquests nous serveis i tecnologies associades, així com de la situació actual de la seva implantació al territori.

Infraestructures Comunes de Telecomunicacions en els edificis (ICT)

Accessible des de la URL http://dursi.gencat.net/stsi/ict, la pàgina web temàtica sobre Infraestructures Comunes de Telecomunicacions en els edificis ofereix als usuaris un ampli ventall d’informació i serveis d’especial interès per als intal.ladors de telecomunicacions. Conèixer l’actualitat del sector i les normatives vigents en matèria d’ICT, accedir a impresos de tràmits d’ICT, saber qui ha de formar part del registre d’instal.ladors i quines passes ha de donar per fer-ho i fins i tot realitzar consultes, són algunes de les opcions disponibles a la nova web sobre ICT desenvolupada per la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya.

Televisió Digital Terrestre (TDT)

El desenvolupament de la televisió digital a Catalunya està implicant i implicarà una transformació fonamental en el sector audiovisual, ja sigui per a la indústria associada (creació i producció de continguts, per exemple) o en el model de negoci de les emissores de televisió, com en el desenvolupament de la Societat de la Informació a Catalunya. En aquesta línia, amb l’objectiu d’impulsar aquesta tecnologia a Catalunya i afavorir-ne el seu desplegament, a finals de 2002 la Generalitat de Catalunya va constituir el Fòrum de la Televisió Digital a Catalunya, integrat per representants dels sectors públic i privat.

Ara, la creació de la nova pàgina web sobre Televisió Digital Terrestre (http://dursi.gencat.net/stsi/tdt) suposa una via d’informació idònia per aquells que volen conèixer a fons els orígens d’aquesta tecnologia, els seus avantatges, la planificació de la seva implantació a Catalunya i la cobertura de les emissions actuals de TDT a Catalunya. La pàgina web inclou també links d’interès pers als usuaris i la possibilitat de formular preguntes a la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació sobre tot el relacionat amb la tecnologia TDT.

Ràdio Digital (DAB)

Sense cap mena de dubte, la Ràdio Digital Terrestre (T-DAB) representa la comunicació del futur: les cadenes de ràdio ja han iniciat les emissions terrestres amb tecnologia digital i, tot i que de moment coexistiran amb les tecnologia analògica, és convenient adaptar-se al més aviat possible a DAB per tal d’accedir a tot allò nou que ofereix.

Conscient de la importància que revestirà la DAB con a una canal de comunicació fonamental per a la societat de la informació, la Generalitat de Catalunya ha promogut diferents trobades destinades a donar a conèixer els avantatges d’aquesta nova tecnologia. La més recent va tenir lloc el passat 21 de gener, quan el Departament de la Presidència i el WorldDAB Forum van celebrar la jornada La ràdio digital a Catalunya i Europa. Estat actual i perspectives, que reuní experts internacionals, radiodifusors, fabricants de receptors i distribuïdors.

La creació de la nova pàgina web sobre DAB suposa un pas més en l’objectiu de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya d’informar i sensibilitzar de la importància que es garanteixi l’accés a la DAB, un dels més avançats serveis de la societat de la informació. Tot accedint a la  URL http://dursi.gencat.net/stsi/dab els usuaris podran descarregar-se àmplia documentació sobre la DAB, informar-se dels seus avantatges, conèixer la planificació d’implantació de la DAB a Catalunya i la seva cobertura actual. A més a més, la nova pàgina web permet enviar consultes sobre la DAB a la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres opcions.

Accés a la Banda Ampla

Actualment, la societat està vivint una etapa de transició que està transformant l’entorn quotidià d’una forma extraordinàriament accelerada. Es tracta del pas de la societat postindustrial a la societat de la informació i del coneixement, en què tots els ciutadans podran accedir a informació gairebé il·limitada de qualsevol tipus, des de qualsevol lloc i en qualsevol moment. La banda ampla representa el veritable vehicle per a la implantació d’aquesta nova societat en tots els àmbits i, per tant, també dins les llars dels ciutadans, permetent així el desenvolupament del país i de la societat de forma equilibrada.

En aquest sentit, una de las primeres prioritats de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació és la promoció de les xarxes i serveis de telecomunicacions al territori i la formació dels ciutadans per tal que accedeixen als serveis disponibles mitjançant la banda ampla i explotin al màxim els avantatges que aquesta ofereix.

Accessible des de la URL http://dursi.gencat.net/stsi/ba, la pàgina web sobre banda ampla fa una acurada exposició sobre les tecnologies i avantatges d’accés a Internet de banda ampla, la legislació i el desplegament de la banda ampla a Catalunya.

La campanya d’informació sobre les TIC

La campanya d’informació sobre les TIC promoguda per la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació es presenta en un moment en què l’adaptació de les infraestructures de telecomunicacions de la llar a les noves exigències i oportunitats tecnològiques serà imprescindible a mig termini. El 31 de desembre de 2011 està prevista l’apagada de la televisió analògica (switch off). Des d’aquell dia totes les emissores de televisió emetran únicament amb sistema digital i s’han de fer les adaptacions necessàries perquè les antenes en puguin captar el senyal. La campanya també informa sobre quins són els avantatges de la televisió i la ràdio digitals (qualitat en la recepció, interactivitat) o sobre què és la banda ampla i a quins serveis permet accedir. Per a la distribució, en una primera fase entre els instal·ladors habilitats de Catalunya, del material que conforma la campanya, la Secretaria ha comptat amb la col·laboració de la Federació Catalana d’Empresaris Instal·ladors de Telecomunicacions (Feceminte).

Amb aquesta campanya, en definitiva, la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació vol afavorir que els ciutadans puguin gaudir dels serveis més avançats de telecomunicacions a les seves pròpies llars, un factor que pot ser decisiu per a la consolidació de la societat de la informació al nostre país i de tots els beneficis que se’n deriven.

Per a més informació:

Departament de Comunicació

Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació

Departament d’Universtitats, Recerca i Societat de la Informació

Generalitat de Catalunya

Passeig de Gràcia 11B, 4rt 2a

08007 Barcelona

Tel: +34 933 638 495

Fax: +34 93 5676 160/70

http://www.gencat.net/dursi

comunicacio.stsi.dursi@gencat.net

WEBS

ICT: http://dursi.gencat.net/stsi/ict

TDT: http://dursi.gencat.net/stsi/tdt

DAB:http://dursi.gencat.net/stsi/dab

BANDA AMPLA: http://dursi.gencat.net/stsi/ba