Recerca i Universitats

Els cientifics catalans que treballen a l'estranger s'interessen per la futura Llei d'Universitats

El conseller lamenta les restriccions que imposa la LOU en alguns aspectes de la política de professorat

query_builder   27 desembre 2002 17:28

event_note Nota de premsa

Els cientifics catalans que treballen a l'estranger s'interessen per la futura Llei d'Universitats

El conseller lamenta les restriccions que imposa la LOU en alguns aspectes de la política de professorat

L’acord sobre el Pla de Professorat, batejat amb el nom de Jaume Serra Hunter, que el passat 13 de desembre van establir els grups parlamentaris de CiU i ERC, i que permetrà la creació de 1.200 noves places de professorat universitari durant els propers dotze anys, ha despertat molt d’interès entre els investigadors catalans que treballen a l’estranger i que avui s’han reunit al Palau de la Generalitat, en la trobada anual que organitza el DURSI coincidint amb les vacances de Nadal.

Aquest Pla, recordem-ho, preveu la creació, durant els propers 12 anys, de 400 contractes de catedràtic i 800 de professorat agregat, a raó d’uns 100 cada any. El Govern els cofinançarà al 50% amb les universitats, amb càrrec als pressupostos de la Generalitat. El Projecte de Llei estableix, per primera vegada des de la Generalitat republicana, categories laborals estables de professorat contractat, que seran regulades pel Govern: catedràtic contractat i professorat agregat, precedides per la figura de professorat lector com a inici de la carrera acadèmica.

Davant les queixes per les dificultats de convalidació entre les titulacions de les universitats catalanes i les estrangeres –fins i tot de països de la UE-, el conseller ha precisat que, malgrat les limitacions i restriccions que imposa la LOU en l’aspecte de professorat –sobretot en el procés d’habilitació-, l’objectiu de la Generalitat és la de simplificar al màxim aquests tràmits en les parcel·les en la quals hi té competències. Mas-Colell ha assegurat que, tant en el cas del professorat que es contractaria per l’acord Serra Húnter, com en el cas actual dels investigadors contractats en el programa ICREA, no cal cap tràmit de convalidació i que, per tant, els títols de les diferents universitats tenen la mateixa validesa.

L’acte l’ha iniciat la intervenció del director de la CIRIT, Antoni Oliva, que ha parlat de les xifres catalanes de recerca, i ha destacat el sincrotró i el possible projecte ITER com els grans reptes de futur de Catalunya en matèria de recerca. Oliva ha parlat del paper que les regions poden jugar en el futur Espai Europeu de Recerca i dels acords que s’han pres entre la Generalitat i diverses regions europees, entre les quals figura Escòcia, que ha signat amb Catalunya el seu primer acord regional internacional.

El director general de Recerca, Joaquim Casal, ha explicat les millores que introdueix la futura Llei Catalana d’Universitats en el sistema universitari de recerca, mentre que el gerent d’Innovació Tecnològica del CIDEM, Raimon Albiol, ha detallat els diferents programes i accions que ha emprès la Generalitat per millorar la innovació tecnològica empresarial.

El director de l’ICREA, Salvador Barberà, ha actualitzat la xifra de científics contractats durant els dos anys de funcionament i ha dit que, amb tota probabilitat, s’arribarà a la xifra de 60 nous científics per al sistema de recerca català en els propers mesos.

Finalment, Miquel Àngel Pericàs, director de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), ha explicat les característiques i les expectatives del futur centre que s’està construint al campus de Sant Pere Sescelades, a Tarragona, i ha destacat com a novetat la futura contractació a l’ICIQ d’investigadors en fase inicial per impulsar grups de recerca..