Ja són 86 les organitzacions públiques i privades que s’han compromès formalment amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030

Imatge de grup després de la signatura{"name":"2025/01/24/13/56/b41dd451-066c-4248-85f0-f93e723617b0.jpeg","author":"DTHTE","type":"0","location":"0","weight":209625}

L’Aliança Catalunya 2030 ha incorporat aquest divendres dues noves organitzacions que han signat l’Acord nacional per a l’Agenda 2030. Es tracta del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC) i l’associació empresarial Secartys. La signatura s’ha realitzat en el marc de la 12a reunió plenària de l’Aliança Catalunya 2030. Amb la seva incorporació, ja són 86 les organitzacions catalanes públiques i privades i de diferents àmbits que s’han compromès formalment amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030, incloent-hi el Govern de Catalunya.

L’Aliança, constituïda el 21 febrer de 2020, respon al mandat del Parlament de Catalunya d’impulsar una aliança d’actors públics i privats que, havent subscrit l’Acord nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya, contribuïssin a la localització a Catalunya dels ODS per mitjà de compromisos concrets.


Dos nous membres, més de 700 organitzacions

El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya és una entitat sense ànim de lucre que treballa per impulsar l’eficiència energètica, promovent la col·laboració entre empreses i entitats de sectors tecnològics, de recerca, institucionals, industrials i de negoci. Actualment l’integren 230 organitzacions membres i és una referència en l’impuls de la transició energètica.

En el moment de signar l’Acord nacional per l’Agenda Catalunya 2030, el seu president, Joaquim Daura Ayza, ha presentat cinc compromisos del clúster en relació als ODS. Així doncs, farà una aposta per assolir la paritat de gènere als seus esdeveniments, donant protagonisme a la participació de dones professionals en el sector energètic. També dissenyarà un programa formatiu en descarbonització per capacitar professionals en la transició energètica i actualitzarà la seva missió, visió i valors, alineant-los amb els objectius de l'ODS 7. Finalment, s’ha compromès a organitzar una jornada per promoure activitats ambientals i reforçar aliances amb entitats socials, entre altres accions.

Secartys és una associació empresarial amb més de 470 membres que integra quatre clústers i dos sectors, i que ha esdevingut un referent per aempreses, administracions, centres tecnològics i entitats de coneixement en camps com l’electrònica, els audiovisuals, l’energia solar, les tecnologies intel·ligents, la il·luminació i l’emmagatzematge energètic.

En el moment de signar l’Acord nacional per a l’Agenda 2030, a Catalunya, el seu director general, Jordi Ortiz, s’ha compromès en nom de Secartys a dinamitzar grups de treball de sostenibilitat i descarbonització, desenvolupar projectes d'innovació en sostenibilitat, i proposar formacions internes i externes sobre el tema. També fomentarà la igualtat de gènere en el sector tecnològic i industrial mitjançant programes d'innovació inclusiva i oportunitats igualitàries per a dones


12a reunió plenària de l’Aliança Catalunya 2030

A la primera reunió plenària de l’Aliança Catalunya 2030 de l’any 2025 s’ha donat el tret de sortida a diversos projectes, entre els quals destaca un posicionament sobre Drets Culturals i Sostenibilitat i Desigualtats i Salut. A més ha inclòs dues sessions formatives rellevants. La primera, titulada “La cultura, quart pilar de la sostenibilitat, i futur ODS”, ha estat conduïda per Jordi Pascual Ruiz, secretari general adjunt per a la Co-Creació de Coneixement i coordinador del Comitè de Cultura de CGLU - Ciutats i Governs Locals Units. En aquesta sessió s’ha destacat la importància de la cultura com a eix fonamental en el desenvolupament sostenible i el seu paper en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La segona sessió, titulada “Com ens afecta la nova normativa de sostenibilitat?”, ha estat impartida pel Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya i s’ha centrat en l’impacte de la nova normativa relativa a la presentació d’informació de sostenibilitat per part de les empreses.