Innovació, Universitats i Empresa

El CESCA posa en marxa demà el nou maquinari de supercomputació

El nou supercomputador d'última generació augmentarà gairebé un 30 per cent la potència total de càlcul del Centre

query_builder   27 març 2003 18:27

event_note Nota de premsa

El CESCA posa en marxa demà el nou maquinari de supercomputació

El nou supercomputador d'última generació augmentarà gairebé un 30 per cent la potència total de càlcul del Centre

El Centre de Supercomputació de Catalunya (CESCA) posarà demà a disposició dels seus usuaris el nou maquinari de super-computació adquirit, per concurs públic, a Hewlett-Packard (HP). El nou supercomputador és un AlphaServer GS1280 i és el primer d’aquestes característiques que s’instal·la a tot Europa. El sistema, amb 16 processadors Alpha EV7 a 1,15 GHz, es basa en una arquitectura de memòria compartida i disposa d’una gran amplada de banda a memòria, que proporciona una velocitat de transferència de dades entre la memòria i el processador molt elevada.

L’arquitectura de l’HP GS1280 està especialment dissenyada per executar treballs paral·lels a la vegada que es poden dur a terme un gran nombre de treballs seqüencials sense que es perdin prestacions del sistema. El conjunt del maquinari de supercomputació del CESCA permet als investigadors realitzar càlculs de gran envergadura que fan avançar la seva recerca en àrees com la química teòrica, la modelització biomolecular, la física, els mètodes numèrics i les ciències de la Terra. El rendiment punta conjunt dels 16 processadors de l’HP GS1280 és de 37 Gflops/s, és a dir, es poden realitzar uns 37.000 milions més d’operacions de coma flotant per segon.

Així doncs, el rendiment punta global del Centre ha passat de 134 a 171 Gflop/s. Actualment tots els supercomputadors del Centre registren un nivell d’utilització de més del 90% i la incorporació de l’HP GS1280 ha de contribuir a satisfer la creixent demanda de potència de càlcul que requereixen els grups de recerca. A més, també s’ha adquirit un servidor de fitxers DS25, que facilitarà la feina als investigadors tot centralitzant les seves dades, i un subsistema de discos EVA, que incrementarà la capacitat d’emmagatzematge en disc del Centre fins a un total de 6,15 terabytes. Tot això ha estat possible gràcies al patrocini de la Direcció General de Recerca de la Generalitat de Catalunya (DGR).

Segons Joaquim Casal, director general de la DGR, "aquesta nova màquina renova la capacitat de càlcul disponible per a la comunitat cientificotècnica catalana i demostra la voluntat de la Generalitat de Catalunya de continuar enfortint al nostre sistema de ciència i tecnologia, dotant-lo d’infraestructures adequades".

La inauguració del nou maquinari tindrà lloc demà divendres, a les 12.30, a l’edifici Annexus del CESCA, i anirà a càrrec de Joaquim Casal i d’Antoni Oliva, president de la Comissió Permanent del CESCA, amb l’assistència de vicerectors de les universitats consorciades al CESCA, membres dels grups de grans usuaris que van formar part de la mesa de contractació i representants d’HP.

Sobre el Centre de Supercomputació de Catalunya (CESCA)

El CESCA va ser creat l’any 1991 i és un consorci integrat per la Generalitat de Catalunya, la Fundació Catalana per a la Recerca, les universitats públiques catalanes i el CSIC. Els seus objectius se centren en tres àrees d’activitat: els serveis de càlcul d’altes prestacions; la gestió de l’Anella Científica, del Punt Neutre d’Internet a Catalunya (CATNIX) i del node de RedIRIS a Catalunya, i la promoció de l’ús i beneficis d’aquestes tecnologies.

Sobre Hewlett-Packard (HP)

HPés proveïdor mundial líder en productes, tecnologies, solucions i serveis a clients i empre-ses. L’oferta de la companyia abasta infraestructura de TI, dispositius d’accés i d’informàtica personal, serveis globals, així com imatge i impressió. HP va completar l’adquisició de Compaq Computer Corporation el 3 de maig de 2002.