- La col·laboració entre l’Agència Catalana de l’Aigua i el Centre de Recerca Aplicada en Hidrometeorologia de la UPC permet una avaluació més precisa del risc d'inundació i una gestió més eficient del territori
- L'ACA ha fet més de 1.300 actuacions de manteniment i conservació de lleres en els darrers 5 anys i invertirà en els propers anys més de 7 milions d’euros anuals en aquest àmbit
- Les mesures van en la línia d’allò establert a l’Acord del Govern de la Generalitat de 5 de novembre de 2024 que establia les prioritats de la Generalitat en matèria de gestió dels riscos d'inundació
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) està implicada en la col·laboració amb el món acadèmic per aprofundir en el coneixement de la problemàtica de la canya i millorar la gestió del risc d'inundació a Catalunya. Aquesta col·laboració ha permès dur a terme estudis exhaustius que han quantificat l'impacte d'aquesta espècie invasora en la capacitat hidràulica dels rius i rieres, amb resultats sorprenents.

L’ACA, arran d’aquesta col·laboració, va en la línia d’allò establert a l’Acord del Govern de la Generalitat de 5 de novembre de 2024 que establia, després de la DANA, les prioritats de la Generalitat en matèria de gestió dels riscos d’inundació.
Estudi pioner
Un estudi desenvolupat per Arnau Prats (Centre de Recerca Aplicada en Hidrometeorologia de la UPC) a l'estació depuradora de Montornès del Vallès, gestionada pel Consorci Besòs Tordera, ha determinat que la presència de canya augmenta el coeficient de rugositat dels rius fins a tres vegades més que un bosc de ribera sa. Això significa que la capacitat hidràulica d'un riu es redueix dràsticament, incrementant el risc d'inundacions.

L'estudi, amb el qual s’han establert sinèrgies amb el món acadèmic que beneficien la qualitat dels estudis de planificació fets per l’ACA, ha analitzat la densitat, alçada i diàmetre de la canya americana en zones com el riu Llobregat a Cornellà de Llobregat. Aquestes dades han de permetre el desenvolupament de models hidràulics més precisos que permetin preveure amb exactitud el comportament dels rius en situacions de crescuda.
Actuacions per mitigar el risc d'inundació
Els resultats d'aquesta investigació permeten a l'ACA millorar la precisió dels mapes de perillositat i risc d'inundació que elaboren. Aquests mapes són una eina fonamental per a la planificació i gestió del territori, ja que fan possible identificar les zones més vulnerables i prioritzar les actuacions necessàries per reduir els danys causats per inundació.
En aquest sentit, l'ACA du a terme anualment un programa integral de manteniment i conservació de lleres, amb col·laboració i suport al món local mitjançant ajuts i subvencions, que permet atendre les necessitats en trams urbans i no urbans. Entre 2019 i 2024, s'han fet un total de 1.320 actuacions de manteniment i conservació de lleres (701 en trams no urbans i 619 en trams urbans), amb una inversió total superior als 19 milions d'euros. Per al període 2024-2025, l'Agència té previstes prop de 500 actuacions de manteniment i conservació de lleres, amb una inversió prevista de prop de 8 milions d'euros.
Com a actuació a destacar, en els propers anys l’Agència preveu una inversió de més de 7 milions d'euros finançats amb el Fons Climàtic -que es nodreix amb el 50% dels ingressos obtinguts amb l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i el 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient- al riu Llobregat, entre Martorell i la desembocadura. Aquestes actuacions inclouen la retirada de l'excés de sediments i vegetació per afavorir la circulació de les aigües, amb una atenció especial a l'eliminació de la canya, per així millorar la funcionalitat hidràulica i biodiversitat de l’espai fluvial del Llobregat.
Un enfocament integral per al futur
La col·laboració entre l'ACA i el món acadèmic és un exemple de com la investigació aplicada pot contribuir a millorar la gestió dels recursos hídrics i la seguretat de les persones. L'Agència continua treballant en la recerca de solucions innovadores per abordar la problemàtica de la canya americana i garantir un futur més segur i sostenible per a Catalunya.
Per ampliar la informació i disposar d’imatges, pots visualitzar aquest vídeo.