- Transició Ecològica i el CSIC presenten a la Taula de la Qualitat de l’Aire de les Garrigues els resultats de les darreres anàlisis i estudis sobre el material particulat present a la zona

Aquest dijous s’ha celebrat a les Borges Blanques la segona sessió de la Taula de la Qualitat de l’Aire de les Garrigues, un espai territorial amb funcions informatives, consultives i de col·laboració amb els departaments de Territori, Habitatge i Transició Ecològica i de Salut en l’anàlisi de la qualitat de l’aire i els aspectes relacionats. Durant aquesta segona reunió plenària, el secretari de Transició Ecològica i president de l’òrgan, Jordi Sargatal i Vicens, ha explicat que la Generalitat ha mantingut el compromís de “gestionar de manera transparent totes les dades de qualitat de l’aire i d’informar sobre les conclusions dels estudis de caracterització de partícules”, que duu a terme l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del CSIC.
Les dades de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de la Generalitat indiquen que tots els contaminants es troben dins dels límits legislats. Únicament les partícules PM10 han presentat de forma puntual algun nivell més elevat, però sense superar el límits normatius. Tots els valors observats es troben dins de la normalitat en un entorn agrícola de secà.
Per conèixer més profundament l’origen del material particulat atmosfèric, Transició Ecològica ha realitzat quatre campanyes específiques amb unitats mòbils i ha encarregat estudis sobre la seva composició. Dels tres estudis que ha realitzat el CSIC en la zona de qualitat de l’aire (ZQA) Terres de Ponent des de l’any 2019 es desprèn que no hi ha un sol focus que generi les partícules, sinó que els valors de qualitat de l’aire s’han d’atribuir a un conjunt de causes. El darrer, elaborat en dos períodes i amb una anàlisi més amplia, corrobora les avaluacions anteriors.
Transició Ecològica continua treballant per millorar les eines d’avaluació de la qualitat de l’aire i per posar la informació a l’abast de la ciutadania. Cal fer especial menció al treball que s’està duent a terme per afrontar el repte plantejat a nivell europeu amb la nova Directiva europea de qualitat de l’aire, que revisa el marc normatiu i actualitza els límits màxims de contaminació, en la línia de la revisió de les recomanacions efectuades per l’Organització Mundial de la Salut. La Generalitat ha assumit l’exigència europea pel que fa a la gestió de la qualitat de l’aire i a la seva millora.