· El conseller de Política Territorial i obres Públiques, Joaquim Nadal, ha resolt adjudicar els primers ajuts previstos en la Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen atenció especial, a 13 projectes de diferents municipis catalans. · Un cop analitzats els 66 projectes presentats, la Comissió de gestió del fons de foment del Programa de barris i àrees urbanes d’atenció especial els ha avaluat tots i ha constatat l’alta vàlua i importància de la major part d’ells. · Entre febrer del 2005 i febrer del 2006 es preveu adjudicar ajuts per prop d’altres 25 barris, de manera que d’aquí a 14 mesos s’hauran incorporat al programa 40 municipis d’arreu de Catalunya.

La Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen atenció especial respon a una de les prioritats del Govern de Catalunya: la rehabilitació integral de barris per evitar riscos i per millorar les condicions dels ciutadans residents en aquestes àrees. La Llei impulsada pel govern i aprovada pel Parlament de Catalunya el mes de maig de 2004, preveu la creació d’un fons a disposició dels ajuntaments, que servirà per finançar projectes d’intervenció integral que tinguin per objectiu la millora urbanística social i econòmica de barris que requereixen una atenció especial.

13 barris ara, 40 abans de febrer del 2006

Un cop finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, la Comissió de gestió del fons de foment del Programa de barris i àrees urbanes d’atenció especial ha analitzat els 66 projectes presentats i ha lliurat al conseller de Política Territorial i Obres Públiques la proposta dels projectes per a ser finançats i la quantia a adjudicar en cada cas. Un cop analitzats, el Conseller de PTOP, Joaquim Nadal, ha constatat l’alta vàlua dels projectes presentats i ha signat la resolució definitiva, tot considerant que "molts dels projectes que han quedat exclosos en aquesta convocatòria, si es tornen a presentar, tindran una clara oportunitat en la segona, en resposta objectiva a les necessitats dels diferents barris".

Els criteris d’avaluació per a determinar els barris beneficiaris han tingut en compte la problemàtica urbanística i els dèficits d’equipaments i serveis de la zona, així com característiques demogràfiques, problemes socials, com l’atur o el nombre de persones amb pensions assistencials, i dèficits socials i urbans com la falta de transport públic o el percentatge de població en risc d’exclusió. S’ha tingut així mateix  en compte el criteri d’equitat territorial.

D’aquesta manera, s’ha resolt adjudicar ajuts a 13 projectes de millora de barris de diferents municipis catalans.

Els projectes que no hagin estat escollits en aquesta primera convocatòria, així com d’altres que no s’hagin presentat, podran acollir-se en les següents que es realitzaran fins a final de legislatura. Es preveu que la propera s’obri el mes de febrer del 2005. D’aquesta manera quan es compleixin 15 mesos de la presa de possessió del govern s’haurà resolt ja el 50 per cent del programa de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen atenció especial. D’altra banda, la convocatòria del 2006 tindrà lloc també a inicis de l’exercici, de manera que és de preveure que d’aquí a poc més d’un any s’hauran assignat ajuts a prop de 40 municipis.

Inversió als barris

Els ajuts que es donin per aquesta primera convocatòria suposaran una inversió de 198 MEUR. 99 MEUR seran a càrrec de la Generalitat i la resta seran invertits pels ajuntaments beneficiaris dels projectes escollits. Mitjançant aquesta llei es preveu iniciar en els propers anys projectes que representaran la inversió de 600 MEUR a la rehabilitació de barris i àrees urbanes d’arreu de Catalunya.

Els projectes seleccionats

MUNICIPI

BARRI

PRESSUPOST APROVAT

Milions €

SUBVENCIÓ

Milions €

Balaguer

Centre històric

16.0

8.0

Manresa

Nucli antic

16.6

8.3

Reus

Barri del Carme

16.6

8.3

Hospitalet de Llobregat

Collblanc-Torrassa

18.7

9.3

Santa Coloma de Gramenet

Serra d’en Mena

18.0

9.0

Barcelona

Santa Caterina

14.6

7.3

Salt

Salt Setanta

15.2

7.6

Terrassa

Ca n’Anglada

17.0

8.5

Badalona

Serra d’en Mena

18.6

9.3

Manlleu

Barri de l’Erm

17.0

8.5

Olot

Nucli històric

7.2

3.6

Lleida

La Mariola

11.1

5.6

Barcelona

Roquetes

11.1

5.5

TOTAL

 

197.7

99.0