1. Un 93% dels parts que assisteix el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) es produeixen al domicili, un 4% a la via pública i un 3% al Centre d’Atenció Primària
  2. Més de 400 professionals sanitaris han assistit avui a la “Jornada d’actualització de Part Extrahospitalari”, organitzada per les bases col·laboradores del SEM a la Regió Sanitària Girona
Imatge de la “Jornada d’actualització de Part Extrahospitalari” {"name":"2025/02/19/12/55/dce9a289-3bed-4fd2-9f30-7edec80c2464.jpg","author":"SEM","type":"0","location":"0","weight":"3261588"}

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va atendre 75 parts extrahospitalaris a Catalunya el 2024, 11 dels quals a la Regió Sanitària Girona. La majoria són parts sobrevinguts que no han pogut arribar a temps a l’hospital. Gairebé tots, el 93%, s’han produït al domicili, però un petit percentatge dels nadons han nascut a la via pública (4%) o al Centre d’Atenció Primària (3%), ja que no hi ha hagut temps de derivar la mare a l’hospital.

Tot i que són poc freqüents, alguns parts poden comportar complicacions, fins i tot severes, que cal saber identificar i tractar per evitar que tinguin un impacte en la salut i la qualitat de vida, tant de la mare com del nounat.

Per aquest motiu, més de 400 professionals sanitaris s’han aplegat avui a la “Jornada d’actualització de Part Extrahospitalari” organitzada per les bases col·laboradores del SEM a la Regió Sanitària Girona, amb el suport del Sistema d’Emergències Mèdiques i la Regió Sanitària Girona.

La jornada té per objectiu actualitzar els coneixements dels professionals de l’àmbit extrahospitalari amb relació a l’assistència al part fora del centre hospitalari, així com en la detecció i el maneig de possibles complicacions, que requereixen expertesa clínica per a la seva identificació i tractament precoç.

El cap territorial del SEM a Girona, Jordi Jiménez, ha agraït el gran interès mostrat per aquesta jornada de formació i reciclatge i ha remarcat que “les emergències obstètriques són poc freqüents, però poden revestir d'una gran severitat i requerir accions immediates per prevenir complicacions, tant de la mare com del nounat. Per aquest motiu, és molt important que els professionals que treballen atenent emergències es formin en jornades específiques com la d’avui”.

La jornada ha estat organitzada per professionals de les bases col·laboradores del SEM i ha comptat amb la col·laboració de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva; els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà; la Fundació Salut Empordà; l’Institut d’Assistència Sanitària, l’Hospital de Campdevànol i la Fundació Hospital d’Olot, així com de la Regió Sanitària Girona.

El SEM davant d’un part sobrevingut

Des del moment de l’entrada de la trucada al SEM via 112 i/o 061 Salut Respon, es posa en marxa un circuit molt àgil i efectiu per tal de determinar la necessitat d’una assistència presencial. En el cas de tractar-se d’un part imminent o en curs, una infermera de la Central de Coordinació Sanitària (CECOS) del SEM dona instruccions per telèfon a la persona que està de part o als seus familiars, mentre l’ambulància ja està en camí. Sempre que sigui possible, el SEM assisteix i trasllada a la partera a un centre hospitalari, però, si el part ja està massa avançat, cal assistir-lo allà mateix.

Els professionals sanitaris estan preparats per fer front a les diferents situacions i complicacions que puguin sorgir i porten el material i la medicació necessaris. Habitualment, tot va bé, però si es produeix una complicació greu, llavors intervé el pediatre de crítics de la CECOS del SEM.

El passat mes de gener, l’equip assistencial del SEM amb base a l’Hospital de Santa Caterina, va ser activat des de la CECOS del SEM per un part sobrevingut a domicili al municipi de Quart. A l’arribada de l’ambulància medicalitzada, l’equip format per una metgessa, una infermera i un tècnic en emergències sanitàries, va comprovar que el part ja estava iniciat i no era possible traslladar a la mare a l’hospital en aquell estat. El nen presentava una volta de cordó, però, gràcies a l’expertesa dels professionals del SEM, tot va acabar bé.

En paraules de la Júlia Viñas, la metgessa de l’ambulància que va atendre el part, “la volta de cordó és una complicació força comuna. Si s’actua amb rapidesa, no té conseqüències pel nadó, però cal realitzar una maniobra específica i s’ha d’estar preparat per si el nounat necessités suport per ser reanimat”.

Territorialment

El SEM ha atès 41 parts extrahospitalaris entre les regions de Barcelona Ciutat, Barcelona Metropolitana Nord i Barcelona Metropolitana Sud; 11 a la Regió Sanitària Girona; 8 a la Regió Sanitària Lleida, cap a l'Alt Pirineu i Aran; 8 a la Regió Sanitària Penedès; 4 a la Regió Sanitària Catalunya Central; 3 a la Regió Sanitària Camp de Tarragona, i cap a la Regió Sanitària Terres de l’Ebre.

1  

Imatges

Fotografia de la "Jornada d'actualització de Part Extrahospitalari"

Fotografia de la "Jornada d'actualització de Part Extrahospitalari" 3261588