Territori

Catalunya presenta a la UE el projecte de creació de la xarxa europea de regions de muntanya

query_builder   17 gener 2003 12:46

event_note Nota de premsa

Catalunya presenta a la UE el projecte de creació de la xarxa europea de regions de muntanya

-El projecte ALTITUD, engegat pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques , agruparà 16 regions de 7 estats europeus- L’objectiu és crear polítiques europees comunes per a les zones muntanyoses de la Unió Europea- Compta amb un pressupost inicial d’1,7 milions d’euros - La presentació formal de la xarxa es farà el proper juny a Barcelona, un cop aprovada per la Comissió Europea

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha presentat a l’’Autoritat Ambiental de la Unió Europea, a través del Programa de Política General de Muntanya, el projecte de creació d’una xarxa europea de regions de muntanya que inclourà 16 regions de 7 estats. L’objectiu d’aquest projecte, liderat per Catalunya i batejat amb el nom d’ALTITUD, és crear polítiques europees comunes per a les zones muntanyoses de la Unió Europea. El projecte presentat és el resultat del treball dut a terme per tots els participants en els darrers mesos.

Els membres integrants d’aquesta xarxa són els següents:

-         Estat espanyol: Catalunya, Aragó, Navarra, la Rioja i el País Basc;

-         Portugal: inclou Regió Nord i el Vale de Lima;

-         França: Llenguadoc-Rosselló, Midi-Pyrénées i Aquitània;

-         Itàlia: hi participen les regions del Valle d’Aosta, Sardenya i Calàbria;

-         Grècia: compta amb la regió d’Epir;

-         Rumania: hi participa a través del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Boscos 

-         Polònia: s’hi afegeix amb la regió de Silèsia.

Cal tenir en compte que a Europa el fet muntanyós té una gran importància ja que ens trobem que hi ha estats que tenen fins el 50% del territori de muntanya. Aquesta xarxa facilitaria l’intercanvi de coneixements en temes de planificació i desenvolupament de les àrees de muntanya per tal d’aportar noves idees a las polítiques específiques de muntanya a nivell europeu.  La importància d’aquest projecte rau, sens dubte, en el moment en què es troba la Unió Europea de redefinició dels fons estructurals. Així, es preveu contribuir en la definició de la política regional europea de muntanya en matèria de gestió del territori (el paper de l’administració local i regional i l’ordenació del territori); sostenibilitat (equilibri d’activitats i la seva complementarietat; manteniment del sector agrari i gestió dels recursos naturals); noves tecnologies i prestació de serveis i, també, la millora de la qualitat de vida dels habitants de zones de muntanya.

El projecte s’emmarca dins la iniciativa comunitària Interreg III C, que té per objectiu la cooperació interregional per millorar l’eficàcia de les polítiques i instruments de desenvolupament i cohesió regionals.

El projecte Interreg lllc de la xarxa de regions de muntanya ha comptat amb el suport del Centre de Desenvolupament Rural Integrat de Catalunya (CEDRICAT), amb seu a Solsona, el qual s’ha encarregat del desenvolupament tècnic del mateix, atesa la seva experiència en la planificació i gestió de projectes de la Unió Europea.

El projecte ALTITUD, liderat per Catalunya, compta amb un pressupost d’1,7 milions d’euros es proposa com un punt d’encontre i de debat entre regions de muntanya des del punt de vista regional i municipal per consolidar el paper de les regions en el marc europeu.

La presentació pública de la xarxa ALTITUD es preveu per al proper mes de juny, després de ser, previsiblement, aprovada en els propers mesos per la Comissió Europea.

Mapa de les regions incloses a la xarxa ALTITUD