1. La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica inaugura el Fòrum Professional de Jardineria
  2. En el marc del Fòrum, el Departament ha presentat la Guia d’ambientalització del jardí resilient mediterrani
La consellera Paneque, durant la inauguració del Fòrum Professional de Jardineria.
La consellera Paneque, durant la inauguració del Fòrum Professional de Jardineria.
{"name":"2025/02/20/12/25/fb7a0b45-3294-4aaf-ae10-ba177b4d9552.JPG","author":"TER","type":"0","location":"0","weight":1671465}

La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, ha inaugurat aquest dijous el Fòrum Professional de Jardineria, que reuneix més 200 professionals del sector, empreses i alumnat i professorat de les escoles de jardineria i paisatgisme de Catalunya. Enguany el certamen està dedicat especialment al jardí mediterrani. La consellera ha compartit que “el Departament ha editat recentment la Guia d’ambientalització del jardí resilient mediterrani, que avui presentem en aquest fòrum, com a eina per desenvolupar jardins més sostenibles i adaptats al canvi climàtic”. “Un nou escenari que hem d’abordar”, ha dit, “juntament amb la crisi de biodiversitat, i que representen un desafiament sense precedents en la nostra història”.

Col·laboració estable amb el sector

L’elaboració de la Guia d’ambientalització del jardí resilient mediterrani s’ha fet conjuntament amb el Gremi de Jardineria de Catalunya i està adreçada als professionals, usuaris i aficionats. En la seva redacció hi han participat botànics, paisatgistes, enginyers agrònoms i mestres jardiners. La consellera, que ha afirmat que “la jardineria ha tingut i té un paper important a Catalunya”, ha avançat que aquest és el primer producte d’una “línia de col·laboració estable” amb el gremi, i que representa una “eina fonamental per a la comprensió de la complexitat del jardí i de com la jardineria pot ser una aliada en la resolució de problemàtiques ambientals”.

Els jardins no només compleixen una funció ornamental. Funcionen com a refugi climàtic, proporcionen benestar físic i psicològic a les persones i també esdevenen impulsors de la biodiversitat, sobretot en espais urbans. És per això que Paneque ha insistit en la necessitat de “promoure uns jardins públics i privats adaptats als climes mediterranis essent respectuosos amb l’entorn”.El manual incideix en la necessitat d’atraure i gestionar la biodiversitat al jardí amb la creació d’ambients o hàbitats que siguin generadors de riquesa biològica.

Abordar la suficiència hídrica

La guia aborda aspectes com el tipus de sòl, el disseny dels jardins o la seva execució. També dedica un apartat especial a les plantes i aprofundeix en la necessitat d’evitar l’ús d’espècies invasores. Pel que fa al regadiu, es recomana facilitar la infiltració de l’aigua. Això no només evita l’escorrentiu, sinó que també redueix la càrrega dels sistemes de clavegueram. Si la infiltració és prou profunda, fins i tot pot ajudar a recarregar els aqüífers. També aposta per l’ús de sistemes eficients o l’aprofitament de les aigües grises domèstiques, entre altres.

La consellera ha posat de manifest l’impacte de la sequera sobre el sector explicant que “des del Govern som molt conscients que la situació no ha finalitzat i que ens trobem encara en entorns de disminució pluviomètrica, que en els propers anys pot ser de fins a un 20%, una situació que heu patit molt”. “És per això”, ha exposat, “que hem impulsat dos acords, amb mesures més estructurals que ens garantiran de cara a l’any 2030 un cicle resilient d’aigua, i una línia de mesures urgents per actuar en zones que tradicionalment ja eren seques, com el Priorat o la zona del Fluvià i Muga”.

A més de la presentació aquest dijous al Fòrum, la guia també s’ha presentat a Girona, Tarragona, la Catalunya Central i les Terres de l’Ebre. El següent pas és desenvolupar conjuntament amb el sector un llistat d’espècies de flora autòctones per fomentar-ne l’ús i la seva implementació als jardins mediterranis. Es complementarà amb un llistat d’espècies de flora exòtiques invasores per millorar la seva detecció i eradicació i facilitar la seva substitució per d’altres espècies autòctones més resilients.

3  

Imatges

Foto 1

Foto 1 1671465

Foto 2

Foto 2 3232451

Foto 3

Foto 3 3232451