Territori

XIV Trobada de les Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya, a Berga [Actualitzada]

query_builder   9 maig 2003 17:45

event_note Nota de premsa

XIV Trobada de les Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya, a Berga [Actualitzada]

El conseller Espadaler ha signat un conveni-subvenció amb el Secretariat Nacional d’Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya per afavorir la prevenció dels incendis a l’estiu

El conseller en cap, Artur Mas, i el conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, han participat avui dissabte 10 de maig en la XIV Trobada de les Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya, que s’ha celebrat a Berga i que ha aplegat 1.400 persones.

El conseller Espadaler ha signat un conveni de col·laboració amb el president del Secretariat Nacional de les ADF de Catalunya, Ramon Vallmitjana, en el desenvolupament de la campanya d’estiu de prevenció, vigilància i lluita contra els incendis forestals, amb la finalitat de reduir el nombre d’incendis i els seus efectes, així com executar el pla de foment de discontinuïtats forestals pel que fa al programa de cremes controlades de pastures dels mesos d’octubre, novembre i desembre de 2003.

En virtut d’aquest conveni, i a partir del pla d’actuació i vigilància coordinada de la campanya d’estiu 2003, el Departament de Medi Ambient establirà el nombre d’unitats de vigilància i les rutes a seguir a cada zona forestal en funció del risc d’incendi forestal diari.

El Secretariat Nacional de les Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya coordinarà el desplegament del voluntariat aportat per les Agrupacions de Defensa Forestal per dotar les unitats de vigilància, els dies que el pla no preveu l’actuació del personal del Departament de Medi Ambient, i aportarà el material i el personal necessari per a la realització de les actuacions.

Com a contribució a les actuacions assumides per les ADF, el Departament de Medi Ambient els atorgarà una subvenció per a l’any 2003 de 222.000 euros.

Les Agrupacions de Defensa Forestal són associacions formades per propietaris forestals i els ajuntaments dels municipis del seu àmbit territorial i tenen com a finalitat la prevenció i la lluita contra els incendis forestals. Aquestes agrupacions es varen regular a partir de l’any 1986 com a conseqüència del programa "Foc Verd", elaborat per la Generalitat.  Fins quatre anys després, no es va començar a organitzar la tradicional trobada, que permet als integrants de les agrupacions de tot Catalunya intercanviar impressions i experiències abans de la campanya de prevenció d’incendis de l’estiu.

Els objectius i finalitats de les ADF són:   

   

 L’elaboració i execució col·lectiva de programes de vigilància i prevenció d’incendis forestals;

 Col·laboració activa en l’organització, el control i l’execució de mesures dictades o que es dictin per la Direcció General de Prevenció de Riscos en el Medi Natural en matèria de prevenció, o amb qualsevol altre organisme que tingui autoritat i competència en la lluita contra els incendis forestals;

 Realització de campanyes de divulgació entre els titulars de terrenys forestals sobre les accions de prevenció i lluita contra els incendis forestals, perquè el sector tingui un coneixement més gran;

 Sensibilització sobre la població rural i urbana en el territori de l’ADF;

 Execució de plans de prevenció, creació i manteniment d’infraestructura, xarxa de camins i punts d’aigua;

 Suport a l’extinció d’incendis forestals.

L’àmbit territorial d’una ADF pot ser municipal o supramunicipal, segons les masses forestals que hi pertanyin i dels seus límits. Poden formar part d’una ADF:

 Els propietaris forestals;

 Els ajuntaments;

 Les associacions de propietaris forestals legalment constituïdes;

 Les organitzacions professionals agràries;

 Les associacions que tinguin com a finalitat la defensa de la natura, vinculades al municipi o als municipis en qüestió.

Aquesta propera campanya de prevenció i extinció d’incendis de l’estiu comptarà a tot Catalunya amb 281 ADF de 622 municipis, amb una capacitat de mobilització de 8.000 persones, que se sumaran si cal a les tasques dels 410 agents del Cos d’Agents Rurals i els 5.405 bombers i auxiliars forestals.