Territori i Sostenibilitat

Trobada de voluntaris forestals al Maresme

query_builder   29 novembre 2002 14:32

event_note Nota de premsa

Trobada de voluntaris forestals al Maresme

 Uns 120 voluntaris es reuneixen tot el cap de setmana a Tiana El conseller Espadaler lliurarà diumenge els guardons en reconeixement a la tasca solidària i altruista

Els propers dissabte, 30 de novembre, i diumenge, 1 de desembre, se celebra a La Conreria de Tiana la XII Trobada de Voluntaris Forestals de Catalunya del Departament de Medi Ambient.

En aquesta trobada hi assistiran voluntaris i voluntàries forestals de la majoria de comarques catalanes: Alt Camp, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Cerdanya, Conca de Barberà, Garraf Garrigues, Maresme, Montsià, Osona, Priorat, Solsonès, Tarragonès, Urgell, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

L’acte és el punt de trobada anual d’aquestes persones que, voluntàriament, actuen per a la conservació del nostre entorn natural. Per altra banda, vol ésser l’agraïment a tot el suport que el voluntariat forestal ofereix altruistament a les diferents campanyes endegades pel Departament de Medi Ambient.

Com va quedar palès en el II Congrés Català de l’Associacionisme i el Voluntariat, celebrat els passats 15 i 16 de novembre, el voluntariat ambiental, en el que està inclòs el voluntariat forestal, ocupa un espai important en el teixit associatiu català i té unes funcions molt clares pel que fa a la conservació  i protecció del medi ambient, a la sensibilització i educació ambiental, etc.

Lliurament de guardons als voluntaris forestals

El diumenge, 1 de desembre, a les 12:30 hores, el conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, farà el lliurament de guardons als voluntaris forestals, en les categories de persona, projecte i comarca. Aquests guardons volen ser el reconeixement a la tasca solidària i altruista que, com a voluntaris forestals, han dut a terme per a la defensa i salvaguarda del medi natural del nostre país.Els guardonats d’aquesta edició són:

En la categoria de tasca personal, Dalmaci Gascón, voluntari forestal des de l’any 1991. Natural de Tortosa, però amb arrels a l’Alt Camp, on ha desenvolupat l’activitat a favor del medi ambient. És naturalista i ornitòleg i ha col·laborat als diaris Avui i Diari de Tarragona i als setmanaris Alt Camp i El Vallenc amb diverses publicacions i estudis divulgatius.

En la categoria de projecte de voluntariat, la Unitat tècnica per a l’arranjament i conservació de les fonts naturals UT-31, conformada per Ramon Solé, Maria Dolors Salvador i Domènec Solé. La unitat ha recopilat documentalment més de 15.000 fonts naturals de Catalunya i ha fet actuacions de conservació i restauració en unes 150. També ha elaborat 20 guies, inèdites, de fonts naturals d’interès ecològic, i 2 àudiovisuals sobre fonts per a xerrades divulgatives a les escoles.

I en la categoria a l’actuació conjunta, la Unitat de 25 voluntaris de la comarca del Tarragonès, que ha esdevingut, juntament amb els voluntaris de l’Alt Camp i el Priorat, el motor del voluntariat forestal de les comarques tarragonines. Els darrers anys s’han orientat vers la sensibilització mediambiental dels més menuts. Organitzen xerrades, sortides a plantar arbres, participacions en els parcs infantils de Nadal, projeccions de diapositives, i campanya de prevenció d’incendis de l’estiu.

Els Voluntaris Forestals del medi ambient

 El voluntariat forestal és un mitjà perquè tothom qui vulgui tingui la possibilitat d’oferir-se per poder actuar altruistament i donar un servei a la societat i al medi natural.

Les unitats de voluntaris forestals tenen la finalitat d’estimular la directa participació de la ciutadania en la prevenció d’incendis forestals i en la vigilància, la reconstrucció i la protecció de la riquesa forestal i faunística de Catalunya.

Per aconseguir aquest objectiu comú i obtenir uns bons resultats és necessari el treball en equip. Per això, els voluntaris forestals realitzen les seves tasques en grups de tres a set persones: és el que es denomina Unitat. Cada Unitat té assignada una àrea territorial específica per a dur a terme les seves funcions de vigilància i prevenció.

El Reglament de les Unitats de Voluntaris Forestals el va establir l’Ordre de 10 de juny de 1988.

Les funcions dels Voluntaris Forestals

 Prestar la seva col·laboració personal en la vigilància, la protecció i la reconstrucció de la riquesa forestal i faunística de Catalunya.

 Divulgar les disposicions vigents en matèria forestal, espècies i espais protegits, caça, pesca i incendis.

 Sensibilitzar i informar la població i els visitants sobre les zones i èpoques de perill d’incendi i sobre el comportament que cal tenir al bosc.

 Col·laborar en tasques de neteja dels boscos i de reforestació.

 Prestar col·laboració en les emergències i en l’extinció d’incendis.

 Altres que el Departament de Medi Ambient els encomani.

Requisits per ser voluntari forestal

La participació ciutadana en la defensa del patrimoni natural, i en especial en la lluita contra els incendis forestals, es pot canalitzar per totes aquelles persones amants de la natura mitjançant les Unitats de Voluntaris Forestals.

 RECORDEM

Acte: XII Trobada de Voluntaris Forestals de Catalunya

Dia: Dissabte, 30 de novembre de 2002

Hora: 12:00h Recepció dels assistents.

13:00h Dinar.

14:00h Trobades d’intercanvi.

17:00h Inici xerrades.Orientació (Josep Mª Solé), Fonts Naturals (Ramon Solé), Caixes Niu (Cristobal Jiménez), Meteorologia (David Montserrat), Aspectes legals dels incendis forestals (Ferran Càmara i Ruben Garcia)

19:30h Acabament de les xerrades.

20:00h Sopar.

21:00h Temps de lleure.

Dia: Diumenge, 1 de desembre de 2002

Hora: 8:30h Esmorzar.

10:00h Inici de les activitats: Excursió a Font d’en Gurri (1:30h), Excursió a Coll de la Font de Cera. (GR-92, Nord) (2:30h), Excursió a Font Better (30’), Visita a l’Arboretum de Cabrils. (cal agafar el vehicle propi)

12:30h Parlaments i lliurament de guardons a Voluntaris Forestals a càrrec del conseller Ramon Espadaler.

13:00h Dinar amb assistència del Conseller de Medi Ambient.

14:30h Col·locació de caixes niu

16:00h Cloenda de la XII Trobada de Voluntaris Forestals.

Lloc: Alberg La Conreria. Carretera B-500, km. 6. Tiana.