Territori

Tècnics espanyols estudien a Dinamarca les possibilitats dels parcs eòlics marins

Es constitueix a Catalunya un grup de treball multidisciplinar per fer el seguiment d'implantació d'aquests nous parcs eòlics

query_builder   2 juliol 2004 14:00

event_note Nota de premsa

Tècnics espanyols estudien a Dinamarca les possibilitats dels parcs eòlics marins

Es constitueix a Catalunya un grup de treball multidisciplinar per fer el seguiment d'implantació d'aquests nous parcs eòlics

La Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat del Departament de Medi Ambient i Habitatge va convocar a Dinamarca un grup d’experts per visitar diferents parcs eòlics situats a mar obert (offshore). Aquest viatge ha permès estudiar les característiques d’aquests parcs eòlics, les formes de construcció i de subjecció, així com els emplaçaments concrets i el seu entorn. Dinamarca és un dels països punters a Europa en el desenvolupament de l’energia eòlica i, en els darrers anys,  ha fet una clara aposta per promoure aquests tipus d’instal•lacions al mar.

En aquest viatge, a més del director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, Jordi Cañas, hi van participar representants d’empreses fabricants d’aerogeneradors, empreses promotores d’instal•lacions eòliques, representants de la Universitat de Barcelona i del sector conservacionista de les aus, SEO/BirdLife. Així mateix, hi van assistir experts en arquitectura del paisatge i en dret ambiental. El primer efecte d’aquest viatge ha estat la constitució d’un grup de treball multidisciplinar, que analitzarà els diferents aspectes que cal tenir en compte per a la implantació a Catalunya d’aquest sistema de parcs eòlics a mar obert.

Segons Jordi Cañas, "Catalunya té el compromís de desenvolupar energies renovables i la instal•lació de parcs eòlics al mar és una opció interessant. Tot i això, és fonamental vigilar els aspectes ambientals i el respecte a l’entorn. En concret, els possibles impactes que més ens preocupen estan en el paisatge i en els que podrien produir-se sobre les aus”. Els tècnics que han visitat Dinamarca han comprovat que les comunitats de les aus són diferents de les que es troben al Mediterrani, per la qual cosa s’hauran de realitzar anàlisis específiques a les àrees projectades.

Els parcs eòlics marins se situen a distàncies variables de la costa, tot i que la viabilitat econòmica condiciona les profunditats fins a 20 metres, cosa que limita els llocs disponibles, ja que sovint coincideix amb àrees importants per a les aus al litoral. Segons Carles Carboneres, responsable del Programa d’aus marines de SEO/BirdLife “és necessari ser molt escrupolós amb les afectacions a les aus. Per això, és essencial que es faci una adequada avaluació d’impacte ambiental dels projectes i una bona planificació territorial, que permeti identificar les zones aptes per a aquestes instal•lacions sense conflicte amb la natura. El compromís amb les energies renovables és important, però Espanya també té responsabilitats a nivell mundial en la protecció d’algunes espècies de fauna”.

El desenvolupament dels parcs eòlics marins ha de produir-se en els llocs adequats i de forma que no doni lloc a impactes irreversibles. La creació de grups de treball multidisciplinars, com el que s’ha propiciat ara a Catalunya, permetrà avançar en aquest sentit. Des de SEO/BirdLife es valora de forma positiva aquest tipus de trobades, en què les empreses i els experts poden compartir informació i discutir projectes abans de ser plantejats, cosa que pot permetre millorar-ne la qualitat, minimitzant els possibles impactes.