Territori

Programa de repoblació d'angules a la conca del Segre

query_builder   5 febrer 2003 12:56

event_note Nota de premsa

Programa de repoblació d'angules a la conca del Segre

Demà dijous, 6 de febrer de 2003, el Departament de Medi Ambient inicia el programa d’enguany de repoblació d’angules europees a la conca del Segre. El lloc de trobada serà a la plaça del municipi de la Granja d’Escarp a les 9:30 hores. Entre els assistents a l’alliberament hi haurà el director general d’Activitats Cinegètiques i Pesca Continental, Jordi Padrós, la delegada territorial de Medi Ambient, Cristina Bosch, representants de la Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting, i representants d’ajuntaments, Consells Comarcals i de la Societat de Pescadors.

Durant el 2003 estan previstes tres actuacions de repoblació amb angules a la conca del Segre:

 Riu Segre (a la Granja d’Escarp). Dijous, 6 de febrer. Nombre d’exemplars: 3 kg d’angules (aproximadament uns 9.000 exemplars).

  Embassament d’Utxesa Nombre d’exemplars: 4 kg d’angules (aproximadament uns 12.000 exemplars).

 Riu Llobregós (a Ponts) Nombre d’exemplars: 4 kg d’angules (aproximadament uns 12.000 exemplars).

L’anguila europea, Anguila anguila, és una de les 16 espècies d’anguila que habiten en el món. És un peix que té un cos extraordinàriament allargat i cilíndric, gairebé en tota la seva llargada. Es reprodueix a la mar i després els alevins (angules) penetren a les aigües dolces o salabroses; un cop finalitzat el període de creixement tornen novament a la mar per a reproduir-se. Les anguiles poden arribar a ocupar quasi bé tota la conca del riu, exceptuant les zones altes d’aigües fredes. En l’actualitat, les preses que no presenten escales per a peixos, i les zones contaminades dels rius arriben a ser barreres infranquejables que han reduït de forma molt notable la seva àrea de distribució. Els exemplars que, per diferents circumstàncies, queden reclosos en espais tancats d’aigua i que, en conseqüència, no tenen la possibilitat de tornar a la mar per a reproduir-se, poden experimentar una hipertròfia que els condueix a assolir mides considerables (sobretot les femelles) i pesos de més de 10 Kg. Quan les anguiles abandonen les aigües continentals es dirigeixen cap a la regió occidental de l’Atlàntic, a la mar dels Sargassos, i prop de les illes Bermudes, entre els 20º i 30º de latitud. Aquest viatge té una durada d’alguns mesos i s’efectua en aigües profundes. La fresa és anual i es realitza al febrer, després de la qual els adults es moren. Els ous fecundats es desclouen passades 24 hores per a originar unes larves petites. Després de ser arrossegades fora de la mar dels Sargassos pel corrent del golf en direcció nord-oest, i després de gairebé 2 anys de viatge, arriben a la plataforma continental d’Europa i del nord d’Àfrica, per a transformar-se en petites angules que remunten les aigües dels rius.

 La seva distribució es considerable, entra als estuaris de tots els rius que desemboquen a l’Atlàntic, mar del Nord Bàltic i la Mediterrània. Al mar Negre poden fer aparició els anys que són abundats travessant tota la Mediterrània. Encara que es pot trobar a totes les conques hidrogràfiques, la seva àrea de distribució està molt limitada per les grans preses i la contaminació fluvial. En la major part de l’Ebre, Duero i Tajo ha desaparegut.

Actualment, les poblacions d’anguiles dels rius de Catalunya aigües amunt de les grans preses han desaparegut. La Direcció General de Pesca Marítima i Afers Marítims del DARP i la Direcció General d’Activitats Cinegètiques i Pesca Continental del DMA de la Generalitat de Catalunya, estan duent a terme des de l’any 1995 un programa de recuperació d’aquesta espècie mitjançant la repoblació de zones fluvials d’elevat interès en les quals antigament habitava l’anguila, tot restablint una situació que existia fa 30-50 anys.