1. Març és un mes d’intensa activitat a l’horta, per això els productes protagonistes d'aquest mes són les carxofes, la col verda, les mongetes, els calçots i tota mena de verdures i llegums
  2. Entre les actuacions també destaquen les que posen en relleu els productes d’artesania alimentària, com la tria de les postres més emblemàtiques de Catalunya
FOTO NP ACTES CRMG'25 MARÇ
Els paisatges d’horta i els d’artesania alimentària centren les activitats per celebrar el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia aquest mes de març.
{"name":"2025/03/11/12/29/48862f06-4a62-41be-ab0f-51d5dfc60e54.jpg","author":"DARPA","type":"0","location":"0","weight":"1722457"}


Aquest mes de març, la ciutadania pot gaudir de tot tipus d’activitats gastronòmiques emmarcades en la celebració del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 (CRMG25). Des de començament d’any, cada mes es presenten un seguit d’activitats centrades en aquesta celebració que proposen posar en valor la diversitat alimentària i territorial de Catalunya, i també explorar la riquesa de productes alimentaris i cuines que floreixen en cada paisatge gastronòmic durant les diferents estacions de l’any.

D’una banda, sota el guiatge dels consistoris, les entitats del territori i la restauració local, que participen activament en la celebració de la distinció, es proposen activitats que reivindiquen els productes de l’horta, com les carxofades, els esmorzars de forquilla amb tota mena de verdures de proximitat i els sopars amb plats típics com l’escalivada.

D’altra banda, el mes de març també vol remarcar la importància de l’artesania alimentària al país, per això posa l’accent en un seguit d’activitats, tant professionals com dirigides a tota la ciutadania, que permeten tastar, degustar i conèixer aquestes petites produccions tan típiques de Catalunya i que es caracteritzen per la seva alta qualitat i uns trets únics i diferencials.

Les activitats més destacades són les següents:

Activitats relacionades amb els productes d’horta i dels parcs agrari

  1. De l’1 al 31 de març: “La Carxofa Baix als restaurants Sabors de l’Horta”. Iniciativa per promocionar la carxofa com a ingredient protagonista del Baix Llobregat en els restaurants del col·lectiu Sabors de l’Horta.
  2. De l’1 al 31 de març: “El mes de la carxofa”. Activitats a Sant Boi de Llobregat per gaudir de menús i tapes amb carxofes.
  3. Del 8 al 23 març: “Gaudeix de la gastrofloració a Aitona”. Projecte per gaudir de la màgia de la floració dels camps d’Aitona i degustar productes típics.
  4. 9 de març: “Maials en flor”. Descoberta de paisatge i degustació de productes típics.
  5. 12 de març: “Sopar popular de la col verda manresana”. Sopar popular on el protagonista és la col verda manresana i es dona valor a la gastronomia de quilòmetre zero i de temporada.
  6. Del 17 al 28 març: “Tallers de l’horta manresana”. Tallers perquè la ciutadania conegui els productes de l’horta de Manresa i les persones consumidores identifiquin la temporada de fruita i verdura.
  7. 19 de març: “Fira de Sant Josep”. Fira agrària de Mollerussa amb presència d’activitats gastronòmiques.
  8. 22 de març: “La calçotada del vi de marca Gaià”. Un esdeveniment únic que uneix dues icones del territori: el vi i la calçotada.
  9. 22 i 23 de març: “Mongetes, porc, i amb el porc, vi fort. El mes dels esmorzars de forquilla al Bages!”. Restaurants del Bages defineixen un plat estrella d’esmorzar de forquilla tradicional i de cuina catalana per a cadascun dels establiments.
  10. 29 de març: “Pícnic de l’Horta de Lleida”. Pícnic lleidatà en un espai verd i agradable al costat del riu Segre.

Activitats relacionades amb l’artesania alimentària

  1. 1 de març: “Tasta’M de Carnestoltes. Botifarra d’ou al mercat del Poblenou”. Degustació de producte fresc i de temporada als mercats municipals.
  2. 6 de març: “Les postres emblemàtiques de Catalunya”. Presentació/degustació de les postres CRMG25 amb autoritats, premsa, presidents i presidentes dels quatre gremis catalans, i pastissers i pastisseres.
  3. 16 de març: “Hackató gastrolàctica”. Repte creatiu únic adreçat a estudiants de cuina, de tecnologia dels aliments, i de dietètica i nutrició, que proposa pensar i elaborar un menú diari amb làctics.

Es pot consultar informació actualitzada sobre aquestes i altres activitats que tenen lloc el mes de març a l’agenda del web somgastronomia.cat.