- Durant la sessió de control del Parlament, el cap de l’Executiu reitera que “l’habitatge és una prioritat del Govern” i que les mesures impulsades en aquest àmbit busquen “construir més i més ràpid”
El president de la Generalitat ha anunciat aquest matí, durant la sessió de control al Parlament, que gràcies a les negociacions amb el grup dels Comuns, 14 solars propietat de la Generalitat seran posats a disposició del Departament d’Economia per a construir-hi fins a 1.200 habitatges protegits. Salvador Illa ha refermat així el compromís del seu govern amb l’habitatge com una de les seves principals prioritats: "No em cansaré de repetir-ho: L'habitatge és una prioritat del meu govern. Per això hem desplegat diferents mesures en aquest aspecte".

En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha destacat la importància d’una política d’habitatge a llarg termini, basada en el consens i en la creació d’un parc públic d’habitatges protegits que es mantinguin com a tal de manera permanent. "Els 1.200 habitatges que es construiran en aquests 14 solars gaudiran del règim de protecció de forma permanent. N'hi ha prou amb això? No. Però és un pas endavant", ha reblat.
El president Illa també ha anunciat que el darrer Consell Executiu ha proposat “un decret de simplificació que, si ho ratifica aquesta Cambra, proposa agilitzar la construcció d’habitatge” mitjançant la concessió de llicències bàsiques per escurçar els terminis i amb mesures per garantir la transparència com l’accés a la informació sobre els grans tenidors.
Finalment, el president de la Generalitat ha insistit que totes aquestes "són mesures que busquen construir més, construir més ràpid i assegurar-nos que l'habitatge és un dret i no un negoci", i ha reconegut que "l'objectiu de 50.000 habitatges protegits fins al 2030 és ambiciós, però tinc confiança que ho assolirem".
“La via de l’acord és una via irreversible”
En un altre moment de la sessió de control, el president ha valorat com a “un molt bon acord per a Catalunya” el pacte assolit amb el Govern d’Espanya per a la condonació del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i ha destacat que, malgrat que era una mesura ja pactada per ERC amb el Govern de l’Estat, “hem intentat ajudar en tot el que podíem perquè aquest acord es materialitzés”.

Pel que fa als acords sorgits de les darreres reunions bilaterals, el cap de l’Executiu ha afirmat que “són un pas en la bona direcció”, ja que “la via de l’acord és una via, des del meu punt de vista, irreversible”. I ha mostrat el seu desig de “mantenir el ritme de les reunions”, que, tal com marca l’Estatut de Catalunya, haurien de convocar-se un mínim de dos cops l’any, per tal de “generar una dinàmica constant d'anàlisi de la situació i de presa d'acords”.
Dels pactes assolits, el president ha posat especial èmfasi en els que fan referència a l’àmbit de la seguretat, com l’increment del nombre d'agents dels Mossos d’Esquadra fins a 25.000 l'any 2030 i el reforç de la planta judicial amb més de 60 jutges nous.
També ha remarcat l’acord per traspassar les competències a la Generalitat sobre els secretaris i interventors dels municipis catalans, perquè “serà un pas endavant important per a molts ajuntaments”, així com el compromís per posar en marxa el Consorci d’Inversions per accelerar les inversions del Govern d'Espanya a Catalunya.