Agència Catalana de l'Aigua

Medi Ambient impulsa el sender de l'antiga Via Augusta, el projecte eco-turístic més gran de Catalunya

query_builder   5 agost 2003 13:17

event_note Nota de premsa

Medi Ambient impulsa el sender de l'antiga Via Augusta, el projecte eco-turístic més gran de Catalunya

Es tracta de la recuperació de la part catalana del traçat que unia Cadis amb Roma com a sender practicable a peu o en bicicletaAmb un recorregut de 696 km. travessa 134 municipis i 16 comarques

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, ha presentat aquest migdia el projecte El Sender de la Via Augusta a Catalunya que té l’ objectiu recuperar el traçat de l’antiga via romana com un sender practicable a peu o amb bicicleta. Aquesta recuperació permetrà ampliar, diversificar i millorar l’oferta cultural, turística i ambiental del territori.

El sender, que és el projecte eco-turístic més gran de Catalunya, s’emmarca dins del programa europeu INTERREG IIIB-Medoc "Les Vies Romanes al Mediterrani", i en el qual hi participen un total de 13 regions europees.

També es preveu que aquesta ruta sensibilitzi la població envers els valors naturals i culturals d’unes zones tradicionalment percebudes com a àrees altament urbanitzades i industrialitzades, i al mateix temps impulsarà la connexió i col·laboració amb la resta de regions europees.

El sender comporta una forta implantació territorial, ja que la proposta de recorregut travessa 134 municipis i 16 comarques diferents: L’Alt Empordà, l’Alt Penedès, el Baix Camp, el Baix Ebre, el Baix Llobregat, el Baix Penedès, el Barcelonès, el Gironès, el Maresme, el Montsià, el Pla de l’Estany, la Ribera d’Ebre, la Selva, el Tarragonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

El Departament de Medi Ambient ha definit un itinerari que, respectant el context geogràfic de la via original, és de nova creació però en alguns trams coincideix amb el traçat original o hi discorre pròxim.

Un sender de 38 Etapes i 696 km

El sender constarà de 38 etapes convenientment senyalitzades, que donaran a conèixer el patrimoni cultural i natural relacionat amb la Via Agusta al seu pas per Catalunya. D’aquesta manera, es preveu que esdevingui un eix vertebrador de Catalunya  com a producte de turisme cultural i ecològic. Les distàncies de les diferents etapes van des del 8.5km fins al 30 amb un total de 696 km  que transcorren per les planes de la depressió prelitoral. Gairebé tota la Via Agusta transcorre a Catalunya per sota dels 400 metres d’altitud i es caracteritza també pel seu escàs pendent.

La singularitat de la nova oferta senderista ve donada pels monuments o museus relacionats amb l’època romana, així com altres recursos culturals i espais d’interès natural o paisatgístic que el caminant trobarà al seu pas.

Per cada una de les 38 etapes del recorregut s’ha elaborat una fitxa que conté l’itinerari i els elements que cal destacar del patrimoni natural i arqueològic que aniran senyalitzats amb una sèrie de fites. En la mateixa fitxa hi apareix un mapa amb el traçat de l’etapa on es destaquen els elements d’interès. També s’hi ha realitzat el perfil de la ruta i el càlcul del temps aproximat per realitzar el recorregut a peu o en bicicleta.

En cada etapa hi consta un apartat amb informació de les adreces i telèfons dels diferents transports públics per accedir al punt d’inici o final de l’etapa, telèfons de centres d’informació, consells comarcals i d’altres serveis com poden ser càmpings, restaurants o hotels.

El sender de la Via Agusta impulsat des del Departament de Medi Ambient ja es pot consultar a :

http://www.mediambient.gencat.net/cat/ciutadans/Via_Augusta/inici.jsp