Agència de l'Habitatge de Catalunya

Medi Ambient i Habitatge vol reservar pisos de protecció oficial per als sense sostre'

Unes 2000 persones dormen cada dia als carrers de Barcelona

query_builder   4 juny 2004 17:51

event_note Nota de premsa

Medi Ambient i Habitatge vol reservar pisos de protecció oficial per als sense sostre'

Unes 2000 persones dormen cada dia als carrers de Barcelona

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, ha manifestat aquest matí la necessitat de reservar pisos de protecció oficial per a les persones en situació de risc social i, concretament, per als ‘sense sostre’. “Cal que a les zones destinades a equipaments nous s’incorporin habitatges de transició entre l’exclusió i la integració social. A Europa ja existeixen experiències d’integració a partir de l’habitatge”, ha recordat Milà durant la presentació de les jornades Catch, organitzades per Adigsa, que des d’ahir i fins demà reuneixen 40 representants de 13 organitzacions i administracions europees que treballen amb els ‘sense sostre’. El conseller ha proposat que les persones ‘sense sostre’ s’haurien d’implicar en el manteniment dels habitatges i el seu entorn per tal d’integrar-se bé i “evitar guettos”. Salvador Milà ha puntualitzat que “la universalització dels serveis socials comporta que el ‘sense sostre’ deixi d’estar exclòs del mercat de l’habitatge i es pugui evitar l’existència d’albergs o centres d’internament”. En aquesta línia, Medi Ambient i Habitatge treballarà amb la resta de departaments i conselleries competents de la Generalitat, especialment amb Benestar i Família i Política Territorial i Obres Públiques.

Catalunya té 8000 ‘sense sostre’

A la ciutat de Barcelona es calcula que prop de 2000 persones dormen diàriament al carrer, segons dades municipals esmentades avui pel director de Comunicació de la Fundació Arrels, Ramon Noró, una entitat que treballa des del 1987 per lluitar contra el desarrelament social. Pel que fa a Catalunya, es calcula que hi ha unes 8000 persones ‘sense sostre’, segons les dades més recents de la Generalitat, mentre que –en paraules de Noró- “existeixen 800 places d’allotjament, una xifra totalment insuficient”.

Per a la presidenta de l’Associació Rauxa, la doctora M. Lluïsa Marin, el número de ‘sense sostre’ a Barcelona és superior. “Hi ha uns 4000, més o menys com a Madrid. Es tendeix a minimitzar les xifres, però encara que fos una persona, el problema és molt greu”. Marin ha insistit en la idea que cal combatre la malaltia de l’alcoholisme per tal de lluitar contra la marginació social dels ‘sense sostre’.

 

Programa CATCH

El projecte social Catch (Creative Approach To Combat Homelessnes), motiu de les jornades que se celebren a Barcelona, és una aproximació creativa per combatre la situació dels ‘sense sostre’. Impulsat i finançat en un 90% per la Unió Europea, agrupa a 14 països europeus amb 13 entitats públiques i privades, entre elles Adigsa, empresa pública adscrita al Departament de Medi Ambient i Habitatge. El projecte es desenvolupa en tres fases. La primera va celebrar-se a Malmö (Suècia) i Edimburg (Regne Unit) on es va formar el “partenariat”, i van consensuar-se el pressupost i els models de “bones pràctiques” a seguir. La segona fase s’ha iniciat amb les jornades a Barcelona, on el programa d’integració sòciolaboral Posa’t a punt, que Adigsa realitza a les obres de rehabilitació, serà analitzat com a “bona pràctica” en inserció per la via econòmica. En una tercera i darrera fase es confeccionaran una pàgina web i un CD-Rom en els que s’exposaran els resultats del programa i es presentaran als Plans Nacionals d’Actuacions europees de lluita contra l’exclusió social, per tal de ser aplicats en cadascuna de les ciutats i els països participants.