Territori

Medi Ambient alerta de l'elevat risc d'incendis per les fogueres de Sant Joan [Actualitzada]

query_builder   22 juny 2003 14:44

event_note Nota de premsa

Medi Ambient alerta de l'elevat risc d'incendis per les fogueres de Sant Joan [Actualitzada]

·Es demana màxima precaució amb les fogueres i focs d’artifici de la revetlla de Sant Joan, atès el risc de provocar incendis forestals ·Les altes temperatures enregistrades i la tendència a l’alça pels propers dies, més una humitat molt baixa de la vegetació facilita que puguin ser de grans dimensions

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya del Departament de Medi Ambient, durant aquest cap de setmana i al llarg dels primers dies de la setmana vinent s’espera una nova onada de calor. Aquest episodi d’altes temperatures, que des de la setmana passada viu el país, farà incrementar el risc d’incendis al que s’hi afegeix la proximitat de la revetlla de Sant Joan. El Departament de Medi Ambient té tot el cos d’Agents Rurals en màxima alerta per a qualsevol incidència que es pugui detectar.

 Les altes temperatures previstes pels propers dies i la sequedat de la vegetació facilitaran cap cop més les ignicions i és possible que es mantingui aquesta tendència creixent del nombre d’incendis. Fins i tot és possible que s’incrementi si continua l’actual situació meteorològica. Davant aquest cap de setmana llarg, on l’afluència de persones a la natura serà molt més elevada del que acostuma a ser habitual, es demana que s’extremin les precaucions i que es sigui el màxim de respectuós amb el bosc.

 Les zones de major risc per a una possible propagació de focs són la Catalunya central i les comarques interiors de Girona que és on ha plogut menys i on s’ha constatat una caiguda molt forta de la humitat de les plantes. També és una zona  on les temperatures acostumen a ser més altes. El febrer va ser un mes de moltes pluges a tota Catalunya. En canvi els mesos de març, abril i maig va continuar plovent a les comarques del sud i de ponent  però a les comarques de la Catalunya central i el nord est hi va haver un temps molt més sec.

 A banda dels incendis que es puguin donar en aquests dies, l’actual situació meteorològica pot tenir un efecte molt negatiu sobre els diferents tipus de vegetació forestal de cara al proper mes de juliol.

  El Departament de Medi Ambient  efectuarà un desplegament dels agents rurals durant la nit de Sant Joan, en llocs estratègics i les comarques amb major risc d’incendis forestals, amb la finalitat de vigilar els possibles incendis forestals.

 Condicions que han de complir i que figuren en les autoritzacions donades per els que han demanat fer  fogueres la Nit de Sant Joan:

· El foc es farà exclusivament el dia i l’ hora esmentats ( de 22,00 a 24,00 hores)

· El lloc del foc estarà net de vegetació en un perímetre de 5 metres al voltant del foc

· No s’abandonarà el lloc mentre duri el foc.

· Hi haurà una cuba de aigua o punt d’aigua amb mànega connectada.

· Amb vents forts es suspendrà la crema (vents superiors a 12km/hora)

· El lloc  on es faci el foc es deixarà net de brossa i deixalles.

· S’hauran d’apagar les brases un cop acabat el foc

· No llançar cohets d’artifici prop del bosc.