Antoni Plasència i Taradach, director general de recerca i innovació del Departament de Salut.

Nascut a Barcelona l’any 1957.

És metge especialista en Epidemiologia i Salut Pública, amb més de 35 anys d'experiència en l'àmbit de la salut pública i dels sistemes sanitaris, combinant el lideratge i la gestió, la recerca i la formació.

Es va llicenciar en Medicina per la Universitat de Barcelona (1981), Màster en Salut Pública per la Universitat de Yale, EUA (1986) com a becari Fullbright-La Caixa, i Doctor en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (1996).

Actualment és Distinguished Fellow i exdirector de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) (2014-2023), Consultor Mèdic del Servei de Salut Internacional de l'Hospital Clínic de Barcelona, i professor associat mèdic de la Universitat de Barcelona. Va ser Director tècnic del Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB), fins la seva integració a ISGlobal (2011-2014), que ell va passar dirigir. Anteriorment va ser director general de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya (2004-2011), participant activament en el disseny de la Llei de Salut Pública de Catalunya i en la creació de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, com abans de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, on va ser director de l’Institut Municipal de la Salut. Va ser codirector del Màster de Salut Global de la Universitat de Barcelona (2015-2023), ​​on codirigeix ​​el curs de Sistemes i Polítiques de Salut. També és codirector de la Xarxa HFA de la iniciativa SDSN (Sustainable Development Solutions Network) de Nacions Unides i Past Founding Chair de la European Global Health Research Institutes Network (EGHRIN).

És membre de diversos consells assessors en l'àmbit de la salut pública i la recerca sanitària, incloent el Comitè per la Integritat en la recerca a Catalunya (CIR-CAT), i va ser assessor de diferents administracions públiques durant la pandèmia de la COVID-19.

La seva activitat professional s’ha centrat en l'àmbit de l’epidemiologia, la salut pública i els sistemes de salut, incloent la vigilància, el disseny de polítiques, la planificació estratègica i la implementació i avaluació de programes i serveis, en àrees clau com les malalties infeccioses, la salut materna i infantil, les lesions, la salut ambiental i les desigualtats en salut. Actualment es dedica a la recerca i la translació en la preparació, resposta i resiliència dels sistemes de salut per fer front a les amenaces i emergències sanitàries globals. És coautor de més de 300 publicacions.