- El nou pla pretén consolidar una formació professional de qualitat, amb perspectiva feminista i inclusiva i adaptada al model productiu de Catalunya
L’Agència FPCAT inicia l’elaboració del V Pla general del sistema de formació i qualificació professionals de Catalunya (2025-2028), segons ha estat informat el Govern. El pla té com a objectiu avançar en la transformació de l’estructura de qualificació de la població activa de Catalunya, augmentar el nivell de qualificació mitjana i aproximar-se progressivament als estàndards europeus. Així mateix, el nou pla pretén consolidar una formació professional de qualitat, amb perspectiva feminista i inclusiva, adaptada a la transformació del model productiu del país i a les necessitats formatives de la ciutadania.
Seguint amb aquesta línia, l’Agència FPCAT va elaborar el IV Pla general del Sistema de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya (2021-2023), que ha permès avançar en qüestions clau com:
- La prospecció de necessitats formatives.
- L’acreditació de competències professionals.
- La informació i l’orientació professionals.
- La creació de centres de formació professional integrada.
- Les diferents modalitats de formació professional.
- L’acompanyament de les persones professionals del Sistema de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya (Sistema FPCAT).
- L’impuls i la incorporació de la perspectiva de gènere.
- El reconeixement de la formació professional.
- El model d’avaluació del Sistema FPCAT.
Per a l’elaboració del V Pla general del Sistema FPCAT (2025-2028), l’Agència FPCAT comptarà amb la participació del Consell de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya; de les unitats competents en matèria de formació i qualificació professionals de la Secretaria de Formació Professional del Departament d’Educació i Formació Professional;del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya; del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya del Departament d’Empresa i Treball i del Servei de Formació Agroalimentària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Mitjançant el diàleg social i permanent també es comptarà amb les organitzacions empresarials i sindicals més representatives de Catalunya en el marc de la Comissió Rectora del Sistema FPCAT.
Les línies de treball a desenvolupar són les següents:
- Disposar d’una diagnosi compartida en relació amb el context del Sistema FPCAT i el mercat de treball.
- Definir, concertar i validar els reptes prioritaris del Sistema FPCAT.
- Concretar els objectius, les mesures, les accions i els productes en el marc de cadascun dels reptes prioritaris del Sistema FPCAT.
- Concretar el pressupost directament relacionat amb cadascun dels reptes prioritaris del Sistema FPCAT.
- Planificar la temporalització de cadascun dels productes que s’inclouen en cadascun dels reptes prioritaris del Sistema FPCAT.
- Concretar els indicadors de seguiment.
Nous reptes per a la formació professional
Actualment, Catalunya ha de fer front als nous desafiaments derivats de l’evolució del mercat de treball i de les demandes creixents en sectors clau com la transformació digital, la transició energètica o l’atenció a les persones. En aquest sentit, el Govern està compromès amb el desenvolupament d’un Sistema FPCAT que posicioni el nostre país com a referent a escala nacional i europea, tant per la qualitat de l’oferta formativa com per la seva capacitat d’innovació i adaptació a les noves demandes professionals, i per facilitar la transició entre els diferents nivells de formació i la continuïtat en l’aprenentatge al llarg de la vida de les persones.