1. Destaquen la posada en marxa d’un punt lila itinerant durant l’estiu en zones d’alta concentració turística; la creació d’un Consell Assessor Feminista que assessorarà directament el Govern, i el desenvolupament del Pla Integral d’Equitat Menstrual i Climateri, que donarà continuïtat a l’abordatge de la pobresa menstrual i incorporarà la investigació sobre menopausa i endometriosi
  2. Es tracta d’accions transversals acordades entre tots els departaments de la Generalitat, que són un full de ruta per avançar cap a una societat feminista
  3. També s’ha aprovat la Declaració Institucional del 8M, que reivindica un futur feminista en què l’equitat de gènere sigui una realitat

Pocs dies abans del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, el Govern ha aprovat 50 accions per a la igualtat efectiva entre dones i homes, impulsades pel Departament d’Igualtat i Feminisme. Es tracta de mesures transversals a tots els àmbits aportades i acordades per tots els departaments de la Generalitat, que són un full de ruta per avançar cap a una societat feminista.

Accions destacades

  1. Es posarà en marxa d’un servei de punt lila itinerant durant l’estiu en zones d’alta concentració turística, com pot ser la costa catalana.
  2. Es crearà un Consell Assessor Feminista que assessorarà directament el Govern sobre polítiques d’igualtat i perspectiva de gènere, per garantir que les decisions estratègiques es prenguin amb una visió feminista transversal.
  3. Es desenvoluparà el Pla Integral d’Equitat Menstrual i Climateri per donar continuïtat a l’abordatge de la pobresa menstrual i incorporar la investigació sobre menopausa i endometriosi.

Altres mesures rellevants són:

  1. S’incorporarà la coeducació a totes les etapes educatives. S'introduirà als currículums educatius la perspectiva de gènere i la coeducació de manera transversal, per trencar amb els estereotips i els biaixos sexistes, i s’iniciarà un procés participatiu per elaborar un projecte d’educació afectivosexual, comptant amb les famílies i els centres educatius. A més, es convocaran subvencions perquè les entitats duguin a terme actuacions en coeducació.
  2. S’aprovaran mesures per acabar amb el masclisme a la xarxa i al món digital, com la incorporació de la perspectiva de gènere en el disseny i ús d’aplicacions i serveis digitals. L’objectiu és garantir que la tecnologia reflecteixi i afavoreixi la diversitat de la societat catalana. A més, també s’introduirà la perspectiva de gènere a l’Estratègia de Talent Digital de Catalunya, per garantir que el 50% del talent generat sigui femení.
  3. Es commemoraran els deu anys de l’aprovació de la llei 17/2015 d’igualtat efectiva de dones i homes.
  4. Es convertirà l’Institut Català de les Dones en un referent i centre d’excel·lència en recerca i investigació feminista, generador de coneixement, de genealogia feminista i d’innovació en matèria d’igualtat.
  5. Es crearà una agenda catalana de corresponsabilitat, amb mesures per les mares monoparentals, per facilitar la conciliació de la vida personal, familiar i laboral.
  6. S’impulsaran un conjunt de mesures per aconseguir la igualtat de gènere en el món del treball. Per exemple, s’aposta per programes de mentoratge per a dones en àrees tradicionalment masculinitzades, com les enginyeries o la construcció, per promoure‘n l’accés a càrrecs de responsabilitat. També s’impulsaran subvencions per fomentar l’elaboració de plans d’igualtat a empreses de menys de cinquanta persones treballadores de Catalunya, i es crearan programes de formació i sensibilització dirigits a empreses, entitats i administracions públiques per promoure la igualtat d’oportunitats en l’àmbit laboral, la reducció de la bretxa salarial, la corresponsabilitat, la coeducació i la reorganització dels usos del temps. En aquest àmbit destaca el desplegament del projecte “La indústria s’obre a l’escola amb perspectiva de gènere”, per fomentar les vocacions industrials i STEAM de tot l’alumnat amb especial incidència en les noies.
  7. En l’àmbit de la salut, es garantirà que totes les dones arreu del territori puguin triar el mètode per a la interrupció voluntària de l’embaràs
  8. També es duran a terme accions perquè el transport públic sigui segur i tingui en compte les necessitats de les dones quan fan desplaçaments. Per exemple, es desenvoluparà el Pla de Mobilitat i Gènere aprovat per la Generalitat de Catalunya; es faran auditories de seguretat amb perspectiva de gènere en zones urbanes i rurals per identificar i corregir punts crítics que puguin representar un risc per a les dones, o es crearà un protocol unitari de prevenció de l’assetjament sexual en el transport públic.

Globalment, són accions que es desenvoluparan des de tots els departaments del Govern i que incidiran directament en la vida de les persones. En la línia de la campanya llançada amb motiu del 8M, l’objectiu de les mesures és tan senzill com garantir una igualtat real per a una societat realment democràtica, és tan senzill com feminisme.

“Per un futur feminista”, la declaració institucional del 8M

El Govern també ha aprovat la Declaració institucional del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, compartida pel Govern de la Generalitat, diputacions, consells comarcals i ajuntaments. Mitjançant el treball conjunt de totes les administracions, i teixint aliances amb els col·lectius feministes, de dones, ecologistes, antiracistes i altres organitzacions progressistes, volen unir esforços en la lluita per construir un futur feminista en què la igualtat de gènere sigui una realitat. És un exemple del consens i diàleg necessari per treballar en polítiques realment efectives i útils per a la ciutadania.

El manifest reivindica la força del moviment feminista com a motor de canvi i de transformació social, alhora que celebra els avenços i reconeix les lluites guanyades pels drets de les dones, per exemple, en els drets sexuals i reproductius; en els drets laborals; en posar el treball de cures en el centre de l’agenda política i social o en trencar sostres de vidre i acabar amb terres enganxosos. La declaració també recorda que encara no tenim una igualtat real, sinó que tenim molts reptes pendents, com:

  1. La bretxa salarial, la precarietat i la feminització de la pobresa.
  2. La falta de corresponsabilitat real dels homes en les tasques reproductives i de les cures.
  3. La baixa representació de les dones en els consells d’administració.
  4. La doble discriminació de les dones racialitzades o les violències masclistes.

El document també adverteix del perill dels retrocessos dels drets assolits davant l’onada reaccionària. La dreta feixista i ultraconservadora utilitza les xarxes socials per difondre el neomasclisme i generar odi i divisió, amb un impacte molt gran entre els joves: el CEO recull que més de la meitat dels homes de 16 a 24 anys està molt o bastant d’acord amb el fet que el moviment feminista ha anat massa lluny.

També expressa el suport i solidaritat amb les dones que lluiten per sobreviure i per defensar els seus drets en països amb conflictes armats com Palestina o Ucraïna, o que encara en viuen lesconseqüències, com Afganistan o Síria.

La declaració finalitza reivindicant un futur feminista que ens porti a una societat més lliure i igualitària i recorda que, avui i sempre, cal ser feministes.