Agència Catalana de l'Aigua

La nova fase de portada d'aigües a Rubió acabarà d'abastir totes les masies del municipi

query_builder   20 gener 2003 10:46

event_note Nota de premsa

La nova fase de portada d'aigües a Rubió acabarà d'abastir totes les masies del municipi

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, ha col·locat aquest cap de setmana la primera pedra de la segona fase de la portada d’aigües al municipi de Rubió, a l’Anoia.

El mes de novembre de l’any 2000, el llavors conseller de Governació i Relacions Institucionals, Josep Antoni Duran i Lleida, va inaugurar la primera fase de la portada d’aigües a Rubió. Aquestes obres van servir per connectar a la nova xarxa hidràulica 36 masies del terme municipal, situades al pla de Rubió. Per això es van construir i condicionar un pou, dos dipòsits i canonades d’impulsió i distribució per fer arribar l’aigua del pou als dipòsits i, d’aquests a les masies. Aquestes actuacions van tenir un cost de 60 milions de pessetes.

La segona fase que s’engega ara és una actuació que té per objectiu completar l’abastament de totes les masies que resten per connectar al municipi. Aquesta actuació es desglossa en dues parts:

 La  de Xarxa en Alta, actuació que executarà l’Agència Catalana de l’Aigua, i de la que s’ha acabat de redactar el projecte constructiu, incloent les mesures de restauració ambiental. Té el seu inici en el dipòsit existent al Pla de Rubió, amb una capacitat de 200 m3, d’on s’amplia la capacitat de les bombes de distribució per impulsar les aigües a un dipòsit de nova construcció al Puig, que tindrà una capacitat de 200 m3 més. La canalització entre l’un i l’altre dipòsit es de 5.325 metres. El dipòsit del Puig alhora es connectarà amb el de Pedrafita amb una canalització de 789 metres.Tot l’equipament es dotarà d’un sistema de telegestió i control que permetran centralitzar les dades dels nivells dels dipòsits, així com del consum i altres paràmetres de la xarxa. El pressupost d’aquesta part és de 876.000 €, finançats al 80 % per l’ACA, i al 20% pel Consell Comarcal. Aquesta xarxa en alta es connectarà a la nova de distribució en motiu de l’acte de col·locació de la primera pedra.

 La de Xarxa de Distribució. El Consell Comarcal de l’Anoia comença la segona fase de la portada d’aigües a Rubió, que beneficiarà un total de 55 masies d’aquest municipi, situades a la part alta de Rubió (el castell i Pedrafita). Es tracta d’una de les obres més importants i ambicioses que s’han fet mai a la comarca en matèria de l’aigua. Amb la portada d’aigua corrent a aquestes masies, el Consell fa una aposta decidida per la qualitat de vida i el desenvolupament de les zones rurals de la comarca. D’aquesta manera, aquest any totes les masies de Rubió tindran ja aigua corrent.

El cost total d’aquesta segona fase és de 1.230 euros (uns 205 milions de pessetes), el finançament dels quals prové del Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat de Catalunya (PUOSC), l’Agència Catalana de l’Aigua i el programa Xarxa Barcelona de la Diputació. Aquesta segona fase consta de dues parts: la primera consisteix en fer el subministrament en alta des del dipòsit ja existent que es va fer durant la primera fase cap a dos nous dipòsits nous que es construiran. Aquesta part la durà a terme l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). La segona part, que farà el Consell Comarcal, consistirà en la distribució de l’aigua des d’aquests nous dipòsits cap a les 55 masies. En total, es construiran 52 quilòmetres de canonades per gravetat per tal que totes aquestes cases puguin veure arribar l’aigua corrent. Es preveu que aquest estiu finalitzin totes les obres.