Territori

La Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques s'incorpora avui al web del Servei Meteorològic de Catalunya

query_builder   24 octubre 2003 12:09

event_note Nota de premsa

La Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques s'incorpora avui al web del Servei Meteorològic de Catalunya

A partir d’avui divendres, la informació generada per la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), del Departament de Medi Ambient, s’incorpora a la seva pàgina web (www.meteocat.com), en l’apartat d’observació i teledetecció. S’hi poden consultar els llamps caiguts mitjançant dos mapes: un que resumeix les descàrregues del dia anterior i un mapa que s’actualitza cada hora amb els llamps que van caient en el dia actual.

Des de la inauguració de la XDDE, l’abril de 2003, l’SMC ha treballat per poder fer accessible aquesta informació al públic en general. La informació a temps real de la caiguda de llamps dóna suport a la vigilància de situacions meteorològiques de risc i a l’assessorament a la Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil, ja que aquesta informació és molt interessant per a la predicció immediata de tempestes i per la prevenció dels incendis forestals causats per les mateixes. De la informació derivada de la XDDE se’n poden beneficiar altres usuaris, com ara companyies elèctriques, xarxes de telecomunicacions, grans infrastructures, activitats d’oci a l’aire lliure, etc.

La XDDE es composa de tres detectors (Begues, Castellnou de Seana i Muntanyola) capaços de mesurar les ones de ràdio que produeixen els llamps. Estan situats estratègicament per tal d’obtenir, mitjançant sistemes de triangulació, una molt bona resolució en la detecció dels llamps a tot Catalunya.