Territori

La Generalitat treballa per arranjar les àrees afectades per la tempesta de diumenge a Osona

query_builder   21 agost 2003 17:19

event_note Nota de premsa

La Generalitat treballa per arranjar les àrees afectades per la tempesta de diumenge a Osona

 S’han iniciat les tasques de neteja dels ponts de 3 rieres que presentaven risc d’embussament per acumulació de vegetació i demà començarà la retirada d’arbres caiguts a rieres i torrents de 7 municipis Tècnics forestals han donat suport a l’ajuntament de Tona per retirar els arbres del bosc públic, valoritzar la fusta obtinguda i començar a treballar en els tractaments silvícoles  Medi Ambient ha posat al servei dels ajuntaments afectats per esclafit una trituradora per poder trossejar totes les branques i arbres caiguts

El Departament de Medi Ambient ha estat treballant tota aquesta setmana per avaluar els danys i arranjar les àrees afectades per la tempesta de diumenge a Osona i continuarà treballant-hi els propers dies.

 Tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), del Departament de Medi Ambient, van iniciar ahir els treballs de neteja de tres ponts que presentaven risc d’embussament en cas de pluja per acumulació de vegetació, que minva la capacitat de desguàs. Es tracta dels següents:

 Taradell: Riera Font Gran, a la passarel·la al nucli urbà.

 Taradell: Zona Gurunbau, de la riera de Tona.

 Malla:  Riera Múnter, al pas de l’Urbanització Múnter.

Avui s’han identificat els trams de les lleres que poden ocasionar problemes en desguassar les aigües de pluja i on, entre demà i dilluns, es començaran a retirar vegetació i arbres caiguts. Els treballs es faran els següents trams:

 St. Martí de Centelles: Riera Blanca. Aproximadament al llarg d’un quilòmetre.

 Hostalets de Balenyà / Seva: Torrent Vallossera. Aproximadament al llarg d’un quilòmetre.

 Taradell: Actuacions puntuals al riu Gurri, Riera de Tona i Torrent Aranyó. Aproximadament al llarg d’un quilòmetre.

 Malla: Riera Múnter. 500 metres aigües amunt del pont ja netejat i 200 metres avall.

 Tona: Riera Ferreria. El tram afectat és d’uns 2.000 metres. Comença al Parc Roqueta i va  fins el Mas Oliva.

 Aiguafreda: Riera Avencó. Aproximadament al llarg d’un quilòmetre.

Paral·lelament, el Departament de Medi Ambient, a través de Forestal Catalana, SA, empresa pública adscrita al Departament, ha posat al servei dels ajuntaments afectats per esclafit del diumenge passat una trituradora per poder trossejar totes les branques i arbres caiguts. Aquesta trituradora solucionarà el problema que comporta als consistoris l’acumulació de l’elevat volum de massa forestal que ha caigut a l’interior dels municipis.

La localitat més afectada pels arbres caiguts ha sigut Tona, on el fenomen va fer malbé jardins particulars i bosc públic. Concretament, a l’àrea del Castell de Tona, el vent va afectar una superfície aproximada de 7 hectàrees i va arrencar i tallar una seixantena de peus de pi roig, pi pinyer, roure i algun pi blanc. També hi va haver estralls en una superfície de 3 hectàrees de parc urbà forestal al parc de les Feixetes i la Font de la Suïssa, amb una vintena d’arbres escapçats. Aquest paratge afectat està inclòs dins el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) dels Turons de la Plana Ausetana. El tècnics forestals de la Delegació territorial de Barcelona han donat suport a l’ajuntament de Tona, per tal que puguin ser retirats els arbres del bosc públic, valoritzar la fusta obtinguda i començar a treballar en els tractaments silvícoles a la zona.