Territori

La Generalitat aposta pels combustibles ecològics

El conseller Ramon Espadaler ha inaugurat la primera planta de reciclatge d'olis vegetals usats per a obtenir biodièsel

query_builder   27 febrer 2003 18:33

event_note Nota de premsa

La Generalitat aposta pels combustibles ecològics

El conseller Ramon Espadaler ha inaugurat la primera planta de reciclatge d'olis vegetals usats per a obtenir biodièsel

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, ha inaugurat aquesta tarda a Montmeló, al Vallès Oriental, la primera planta de reciclatge d’olis vegetals usats per obtenir biodièsel de tot l’estat i una de les primeres d’Europa.

L’empresa Stocks del Vallès S.A., integrada per les empreses Hijos de Canuto Vila, BDI GmbH, i la família Vaquer Tarragó, i participada en un 10% del seu capital social per l’Institut Català de l’Energia, del Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, obté combustible ecològic a través de l’oli de fregir usat que es genera a les llars, al sector de la restauració, i també a la indústria alimentària.

D’aquesta manera, a més d’aconseguir un carburant que redueix en més del 45% l’emissió de partícules a l’atmosfera, valoritza un residu molts cops difícil de tractar.

Els olis alimentaris usats poden representar un problema ecològic quan es vessen al clavegueram, rieres, rius o al mar. Encara que passin per les depuradores, dificulten molt les basses d’aireació i continuen quedant residus que no es valoritzen. A més, suposen per a l’economia financera del sanejament de la col·lectivitat un cost considerable.

El conseller Espadaler ha destacat que “el Govern de la Generalitat fa anys que aposta per les tecnologies renovables que ajudin a reduir la contaminació. La planta que s’inaugura avui és una bona mostra d’això. El Programa de Gestió de Residus 2001-2006 fomenta les tecnologies renovables alternatives i es treballa per gestionar correctament tots els agents implicats”.

 En aquest sentit, la Junta de Residus, del Departament de Medi Ambient, aportarà el 10% de la inversió de la planta, que ha tingut un cost total de 3.606.072 €, i tindrà una capacitat màxima de gestió de 18.000 tones l’any, amb una producció prevista també d’unes 18.000 tones l’any de biodièsel.

El director general d’Energia i Mines ha destacat l’aposta de la Generalitat per la utilització d’aquest combustible renovable. Mitjà ha comentat que des de l’any 94 s’estan realitzant proves i que el Pla de l’Energia de la Generalitat preveu que l’any 2010 un 8% del combustible consumit per vehicles dièsel sigui biodièsel.

L’ús del biodièsel, i dels biocarburants en general, redueix les emissions produïdes pels processos de combustió en els motors, principalment les partícules com hidrocarburs no cremats i monòxid de carboni (CO), alhora que elimina completament les emissions de diòxid de sofre (SO2), un dels principals causants de la pluja àcida, ja que no contenen sofre.

A diferència de l’oli vegetal i del dièsel mineral, el biodièsel és un producte que es degrada totalment de forma natural en 28 dies. La seva producció resulta més cara que la dels combustibles fòssils tradicionals, però Stocks del Vallès ha aconseguit l’exempció de l’impost d’hidrocarburs per al biodièsel, i arribarà al consumidor amb un preu competitiu.

El conseller de Medi Ambient ha volgut destacar que “cal una conscienciació social sobre la necessitat de gestionar correctament els residus i comprendre que cadascun de nosaltres som importants. Com a ciutadans, hem de saber que quan aportem l’oli de fregir usat a les deixalleries, estem fent un petit gest per contribuir a un món més sostenible, estem ajudant que els residus que generem esdevinguin un combustible de futur. I quan fem servir biocombustibles estem aconseguint que les nostres ciutats i el nostre entorn siguin més nets”.