- El Departament té en marxa iniciatives com el programa STEAMcat o la figura del Cocobe per impulsar la coeducació en la comunitat educativa
- Les dones representen el 73,8 % dels docents catalans, i el 74,6 % dels que tenen càrrecs de responsabilitat als centres
- També es vol incrementar la matriculació en alguns cicles d’FP actualment molt masculinitzats

El Departament d'Educació i Formació Professional duu a terme diferents programes i accions per tal d’incrementar les vocacions científiques entre les nenes i noies, així com per fomentar la matriculació en alguns dels cicles formatius d’FP actualment molt masculinitzats. Són algunes de les prioritats que referma el Departament avui, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, i que ha treballat conjuntament de la mà del Departament d’Igualtat i Feminisme.
El programa STEAMcat pretén fomentar l’interès de l’alumnat de l’etapa obligatòria vers les ciències, la tecnologia, l'enginyeria, les matemàtiques, i l’art, sobretot entre les joves i els sectors més desfavorits, com a eina de qualitat i d’igualtat d’oportunitats educatives.
Per tal de treballar en l’àmbit de la igualtat entre dones i homes i en l’àmbit de la coeducació, el portal Xtec (Xarxa Telemàtica de Catalunya) posa a disposició dels docents i centres materials i recursos per treballar a l’aula. Entre d’altres, es pot consultar una selecció de llibres i publicacions sobre coeducació, tant teòrica per a docents com de narrativa infantil i juvenil adreçada directament a l’alumnat; treballs de recerca de dones artistes; i activitats per a primària i secundària sobre l’equitat de gènere.
També en l’àmbit de la coeducació i la perspectiva de gènere, la figura referent als centres educatius és el Coordinador o coordinadora de coeducació, convivència i benestar de l'alumnat (COCOBE), que impulsa la coeducació en la comunitat educativa, promou la convivència positiva en el centre, protegeix l'alumnat davant de situacions de violència i vetlla pel benestar emocional de l'alumnat.

La formació professional és un altre dels àmbits a incidir. El Departament d'Educació i FP vol incrementar la matriculació en alguns cicles formatius on hi ha poques alumnes. Segons dades d’aquest curs, els 5 cicles amb menys percentatge de dones matriculades són:
- Cicle de grau mitjà de Pedra natural (Família d’Indústries extractives)
- Cicle de grau mitjà d’Instal·lacions de producció de calor (Família d’Instal·lació i manteniment)
- Cicle de grau mitjà de Manteniment d’estructures de fusta i mobiliari d’embarcacions d’esbarjo (Família de Transport i Manteniment de Vehicles)
- Cicle superior de Manteniment d’instal·lacions tèrmiques i de fluid (Família d’Instal·lació i manteniment)
- Cicle mitjà d’Instal·lacions frigorífiques i de climatització (Família d’Instal·lació i manteniment)
L’objectiu és revertir el biaix de gènere en determinades famílies d’FP, que en ocasions coincideixen amb les famílies amb una àmplia sortida laboral i amb remuneracions més altes.
7 de cada 10 docents són dones
Pel que fa als professionals de l’educació, les dones representen el 73,8 % dels docents catalans, i el 74,6 % dels que tenen càrrecs de responsabilitat als centres. Els percentatges de feminització són més alts a les escoles que als instituts, i freguen la totalitat a l’educació infantil (97,7%). Les especialitats lingüístiques, d’orientació i atenció a la diversitat concentren més dones, i educació física, matemàtiques, tecnologia i FP estan més masculinitzades.
Barcelona, 7 de març de 2025