Territori

El conseller de Medi Ambient viatja a la Bretanya

query_builder   22 gener 2003 17:45

event_note Nota de premsa

El conseller de Medi Ambient viatja a la Bretanya

 Ramon Espadaler visitarà les instal·lacions d’una cooperativa on es fan tractaments punters en matèria de tractament de les dejeccions ramaderes Catalunya serà la responsable del desenvolupament sostenible de les regions que formen part de la Conferència de les Regions Perifèriques i Marítimes d’Europa, que es reuneix a Rennes

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, comença demà dijous, 23 de gener, una visita oficial a la Bretanya, acompanyat per representants dels diferents grups parlamentaris, el gerent de la Junta de Residus, Ramon Tella, el director general de Producció Agrària i Innovació Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Xavier Coll, i representants dels signants del protocol d’actuació per a la gestió de dejeccions ramaderes a Catalunya: Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya –JARC-, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, l’Associació Catalana de Productors de Porcí, la Asociación Nacional de Ganado Porcino –ANPROGAPOR-, i Unió de Pagesos.

El protocol que es va signar el passat  mes de juliol al Departament de Medi Ambient va adoptar el compromís de promoure la prevenció de la generació de purins mitjançant actuacions a les explotacions i incentivar la correcta gestió de les dejeccions ramaderes mitjançant l’atorgament d’ajuts a càrrec de l’Administració  amb l’objecte d’assolir una gestió eficaç, prioritzant les actuacions de caràcter col·lectiu i de conformitat amb les directrius comunitàries. També es va establir la necessitat d’investigar i promoure noves mesures de gestió.

És per això que el conseller viatja a la Bretanya, on visitarà instal·lacions de la cooperativa de la Unió d’agrupacions de Productors de Carn de la Bretanya –COOPERL-, on es fan tractaments punters en matèria de tractament de les dejeccions ramaderes. Aquests tractaments permeten transformar en bona part els purins en fertilitzants.

La regió de la Bretanya ha estat elegida per la important presència de ramaderia porcina, i pel desenvolupament d’actuacions en matèria de gestió de purins tenint en compte que tota la regió ha estat declarada com a zona vulnerable a la contaminació de les aigües per nitrats. Les seves experiències permeten el seu contrast i valoració dels resultats obtinguts, amb algunes de les propostes que s’estan promovent a Catalunya, i que es recullen en al Pla de suport a la gestió de les dejeccions porcines que recentment ha aprovat el Govern de Catalunya.

El conseller assistirà dissabte a la Conferència de les Regions Perifèriques i Marítimes d’Europa –CRPM-, de la qual Catalunya ha estat nomenada responsable del desenvolupament sostenible de les regions que en formen part, i que se celebra a Rennes. Aquesta conferència, que agrupa 150 regions de 27 estats, busca promoure un model de desenvolupament del territori europeu equilibrat.