- La Paeria participarà en el programa de construcció d’habitatge de lloguer assequible amb tres solars que permetran edificar-ne fins a 132
- La Generalitat compromet 6 milions d’euros en actuacions per garantir la inclusió social de persones vulnerables
- S’acorda impulsar el nou recinte de Fira de Lleida i el Govern farà una aportació d’1,2milions per al pavelló efímer amb l’objectiu de consolidar l’espai firal present i futur com un dels centres principals d’activitat empresarial i econòmica de Catalunya
- Se signarà un protocol per definir els nous equipaments administratius de la ciutat
La Generalitat de Catalunya i la Paeria de Lleida han celebrat aquest matí la primera Comissió Bilateral entre les dues institucions, presidida pel conseller de la Presidència, Albert Dalmau, i el Paer en Cap, Fèlix Larrosa. La reunió ha servit per segellar un seguit d’acords vinculats a l’habitatge, la promoció empresarial i la millora dels serveis socials, a banda d’aprovar la pròpia constitució d’aquest nou òrgan de relació entre les dues administracions. La voluntat del Govern d’impulsar una agenda de cooperació amb el món local va quedar palesa en les trobades que va mantenir el president de la Generalitat, Salvador Illa, amb els alcaldes de les quatre capitals de les províncies i els presidents de les diputacions i ara es formalitza amb la creació de les bilaterals. La comissió bilateral s’ha de reunir un mínim d’una vegada a l’any.
Aquests son els acords de la bilateral d’avui:
HABITATGE
L’Ajuntament de Lleida participarà en el programa d'habitatge públic de Catalunya, que preveu construir-ne 50.000 fins al 2030, amb tres solars que han de permetre la construcció d’entre 127 i 132 habitatges de lloguer assequible. Concretament, els tres espais s’inclouran al programa de reserva de solars que la Generalitat ha llençat aquest mes de febrer, un mecanisme que permet destinar els solars públics disponibles a la construcció d’habitatges de lloguer assequible amb un finançament de les promocions de fins al 100%, de manera que es garanteixi la protecció de l’ús i la titularitat del sòl. Així, concretament, l'Ajuntament de Lleida inclourà en la reserva pública tres solars:
- El situat al carrer Francesc Bordalda i Montardit 20.
- El situat entre els carrers Alsamora números 19, 21 i 22, la Galera 7, 9, 11 i 13 i Ereta 2, 4, 6, 8.
- I el situat al carrer Cavallers 28-38.
L'Ajuntament gestionarà l'adjudicació de dos dels solars i executarà la construcció al tercer mitjançant l'Empresa Municipal d’Urbanisme de Lleida (Emau), aprofitant el suport que des de la Generalitat pugui oferir-se als ens locals com a promotors. En total, doncs, es construirien entre 127 i 132 habitatges destinats al lloguer assequible.
DRETS SOCIALS:
La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Lleida han acordat subscriure un nou conveni pluriennal amb l’objectiu d’establir les bases per al finançament i l’execució d’actuacions destinades a la inclusió de persones vulnerables amb necessitats habitacionals. El Govern hi aportarà sis milions d’euros, dos més que en el darrer. Aquest conveni el subscriurà, per part de la Generalitat de Catalunya, el Departament de Drets Socials i Inclusió, amb la col·laboració dels Departaments d’Empresa i Treball, de Salut, i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
Les actuacions en infraestructures són les següents:
- Hub Cívic Josefines, al carrer Acadèmia, 18, destinat a una funció social i ocupacional.
- Hub Cívic Balàfia, ubicat a les antigues escoles del barri de Balàfia, destinat a inclusió social, feminismes i participació ciutadana.
- Un Centre d’Acollida a Persones Temporeres, situat a la partida Caparrella, per donar resposta a les necessitats d’allotjament temporal durant la campanya agrària i altres situacions d’emergència.
Per la seva part, la Paeria s’ha compromès a aprovar i tramitar els projectes executius en aquests pròxims dos anys i garantir la construcció, gestió i manteniment de tots aquests centres. Aquest acord respon a la necessitat de garantir una cobertura digna de les necessitats bàsiques de les persones en situació d’exclusió social i residencial, un fenomen especialment present a la ciutat de Lleida a causa de l’elevat nombre de persones temporeres durant la campanya agrària que hi arriben cada any. La creació i adequació d’equipaments socials no només oferirà allotjament temporal, sinó que també proporcionarà suport integral, acompanyament i recursos per afavorir la inclusió social i laboral d’aquestes persones.
PROMOCIÓ ECONÒMICA:
En aquest àmbit, s’ha acordat impulsar el nou recinte firal de Fira de Lleida. Concretament, la Generalitat i la Paeria s’han compromès a fer una aportació de 1.210.929,97 € cadascuna, per a la construcció i posada en funcionament d’un pavelló desmuntable a la Fira de Lleida amb l’objectiu de millorar la competitivitat del recinte, clau pel desenvolupament estratègic i econòmic de la zona. Actualment, Fira de Lleida ocupa la setena posició en l’àmbit estatal i és la segona institució firal de Catalunya per darrera de Fira de Barcelona.
La necessitat d’oferir unes instal·lacions i uns serveis competitius per als grans esdeveniments professionals ha fet del tot necessari trobar una solució que resolgui la immediatesa i sigui útil pel futur, com és la construcció d’aquest nou pavelló desmuntable de 2.400 metres quadrats que posteriorment anirà ubicat a la zona de la Hípica, connectant amb la Llotja i creant un pol de promoció i dinamització empresarial. En relació al nou recinte i fruit d’una modificació del Pla General es posarà a disposició de Fira de Lleida un total de 116.000 metres quadrats per ubicar el nou recinte firal dins de l’Àrea Residencial Estratègica.
Amb aquesta millora, es reforça la capacitat d’atracció d’esdeveniments i expositors, alhora que s’incrementa l’eficiència i l’accessibilitat dels serveis firals. Tot plegat contribuirà a consolidar la Fira de Lleida com un motor essencial de creixement econòmic, impulsant sectors estratègics i generant noves oportunitats per afavorir el desenvolupament econòmic i empresarial de la ciutat.
EQUIPAMENTS ADMINISTRATIUS
Finalment, el Govern i l’Ajuntament de Lleida han acordat signar un Protocol General d’Actuació per tal d’establir les bases de col·laboració les dues administracions per a la planificació i desenvolupament d’equipaments administratius a la ciutat de Lleida. El protocol té aquests objectius:
- Regular la col·laboració entre les dues administracions en la planificació i execució d’aquestes actuacions.
- Reordenar urbanísticament el Pla de l’Estació per convertir-lo en un centre neuràlgic administratiu i econòmic.
- Concentrar serveis públics en ubicacions estratègiques per millorar-ne l’eficiència i accessibilitat.
I, concretament, se centrarà en dos àmbits:
- Solar de Magisteri. La Generalitat és propietària de la parcel·la coneguda com a “solar de Magisteri”, situada al carrer Sant Martí, 66, i qualificada urbanísticament com a sistema d’equipament comunitari. La parcel.la “solar de Magisteri” fou adquirida per la Generalitat de Catalunya mitjançant permuta amb l’Ajuntament de Lleida. Ara, el protocol establirà que la Generalitat preveu la tramitació d’un Pla de Millora Urbana (PMU) per adequar-ne els usos i convertir-lo en la futura seu de la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat a Lleida però sense esgotar el sostre previst, tot preveient una edificabilitat màxima de 20.000m2, per garantir l’adequació a l’entorn. L’ajuntament de Lleida es compromet a la tramitació d’aquest pla.
- Pla de l’Estació: La Generalitat manifestarà en el protocol el seu interès en edificar un mínim de 8.000 m² de sostre dins del polígon destinats a equipaments administratius, una vegada es dugui a terme la tramitació urbanística de l’àmbit. L’Ajuntament de Lleida es compromet a tramitar les modificacions urbanístiques pertinents per facilitar aquest objectiu i cedir a la Generalitat una finca per a equipaments.
El conseller de la Presidència, Albert Dalmau, ha defensat la nova forma de relació amb el món local, les bilaterals, com a eina "per avançar al costat dels municipis com ho demostren els quatre acords fonamentals assolits avui amb Lleida" i ha posat en valor "un nou model d'inclusió social del què tots haurem d'aprendre" i l'aposta per la Fira de Lleida, "un actiu estratègic que necessita ser potenciat per a què pugui créixer i millorar les seves infraestructures". Dalmau també ha destacat que el Departament de Presidència impulsa uns nous edificis administratius "per unificar i apropar els serveis als ciutadans" però també "per donar suport a l'Ajuntament en el seu procés de transformació urbana".