- El titular d’Esports també ha avançat una inversió de 112 milions d’euros durant els propers 4 anys, que sumats a l’aportació de les Diputacions i el PUOSC podrien arribar als 150 milions per un pla de xoc que posi al dia les instal·lacions esportives de Catalunya
- El conseller ha exposat els àmbits prioritaris d’actuació del Departament d’Esports al Forum Europa Tribuna Catalunya, davant un centenar de representants del sector esportiu, polític i econòmic

El conseller d’Esports, Berni Álvarez, ha anunciat avui que 8 milions d’euros de la recaptació de la taxa turística a Catalunya es destinaran a l’esport. Una mesura, acordada amb els Departaments d’Economia i Finances i d’Empresa i Treball, que anirà destinada a cobrir les despeses que suposen els cànons i l’organització dels esdeveniments esportius que tenen lloc a territori català.
Així ho ha explicat el conseller durant la conferència que ha fet a Barcelona durant l'esmorzar informatiu del Forum Europa Tribuna Catalunya, organitzat per Nueva Economía Fórum, en què ha estat acompanyat d’un centenar de representants del sector esportiu, polític i econòmic català.
Durant l’acte, Berni Álvarez ha exposat els àmbits prioritaris d’actuació del Departament d’Esports –agilització administrativa, pla de xoc en infraestructures i Esport 360- i els reptes de futur del sector. “Per primera vegada, un Govern crea un Departament amb identitat pròpia perquè l’esport arribi a tothom”, ha declarat. Una conselleria que pretén “aprofitar la transversalitat l’esport per millorar la salut física i mental de les persones, formar ciutadans amb valors i cohesionar la societat, i impulsar l’economia catalana”.
Una de les principals mesures del nou Departament serà destinar a l’esport 8 milions d’euros del total de la recaptació de la taxa turística a Catalunya, en el marc de l’aposta del Departament d’Esports pel turisme esportiu, del qual Catalunya “és un referent”, com una “eina estratègica per al desenvolupament econòmic i social del nostre territori”.
Com ha exposat, aquesta partida, que s’ha acordat amb els Departaments d’Economia i Finances i d’Empresa i Treball, servirà per “fer front al cost dels cànons, l’organització dels esdeveniments esportius que aculli Catalunya i la implementació de les polítiques esportives que des del Departament determinem”, tenint en compte “la importància del turisme esportiu per a l’economia catalana”.
Per Berni Álvarez, el Govern aposta per un model de turisme esportiu que, en primer lloc, “sigui sostenible, on l'impacte ambiental sigui mínim i amb esdeveniments –dels més grans als petits o de base-, però que també tinguin retorn econòmic i social, que impliquin el sector privat i que ajudin a la projecció internacional de Catalunya.”
150 milions per posar al dia les instal·lacions
El segon gran compromís que ha avançat el conseller d’Esports s’emmarca en la voluntat d’adequar i millorar les infraestructures esportives de Catalunya, actuació per la qual cosa es destinarà “la major xifra d’inversió en instal·lacions esportives que s’hagi fet fins al moment”. En aquest sentit, ha assegurat que el Departament d’Esports invertirà “112 milions d’euros durant els propers 4 anys, que sumats a l’aportació de les quatre Diputacions i el Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC) de la Generalitat podrien arribar als 150 milions per un pla de xoc que posi al dia les instal·lacions esportives de Catalunya”.
“Tenim un volum molt gran d’espais esportius i molts han quedat obsolets i amb problemes estructurals que necessiten una modernització per donar als esportistes unes instal·lacions en condicions”, ha afegit. Actualment, el Departament està treballant en una diagnosi i una actualització dels cens d’instal·lacions, iestà enllestint unes fitxes per tal que els Ajuntaments exposin quines infraestructures esportives tenen i en quin estat es troben en àmbits com la seguretat, l’accessibilitat, la sostenibilitat i la funcionalitat.
Recepta medicoesportiva i nova Llei de l’esport
D’altra banda, el conseller Berni Álvarez ha fet un repàs d’algunes actuacions que ja ha implementat el Departament fins al moment. En primer lloc, i vinculat amb l’objectiu de “millorar i simplificar els processos administratius de les entitats esportives amb el Govern”, s’ha impulsat un pla de xoc per modernitzar, digitalitzar i millorar el servei que ofereix el Registre d’Entitats Esportives de Catalunya, amb mesures com la contractació de més personal i el trasllat de l’atenció telefònica al 012.
Així mateix, tal com ha apuntat el conseller, el projecte Esport 360 inclou accions que potencien la transversalitat de l’esport, en camps com la salut física, la salut mental, l’educació, l’economia o el turisme. En aquest marc, ha recordat que el Govern ha aprovat la creació d’un nou programa temporal per a la promoció de l’activitat física i la prescripció d’exercici físic i esport, amb la Recepta medicoesportiva. Es tracta d’un pla pilot “perquè els metges puguin receptar activitat física com a part del tractament diverses malalties, des de la hipertensió, l’estrès o l’ansietat” i per reduir el sedentarisme. Amb la contractació de deu professionals per part del Departament d’Esports, que coordini i posi en marxa el projecte, “volem unificar les bones experiències d’èxit que s’està fent arreu del país i tenir un criteri propi”, ha subratllat.
Finalment, i com a principals reptes imminents, Berni Álvarez ha destacat l’elaboració d’una nova Llei de l’Esport, que actualitzi l’actual text de l’any 2000, ja que “Catalunya ha canviat profundament en 25 anys i l’esport i la forma en què el practiquem, també”. Aquesta serà una de les prioritats de la Taula de l'Esport i de l'Activitat Física de Catalunya, que el Govern ha reactivat aquesta setmana, per aconseguir “un marc normatiu que no només reguli l’esport d’avui, sinó que també anticipi els desafiaments del futur i asseguri un sistema esportiu fort, equitatiu i sostenible”.
A més, el conseller ha posat el focus en la salut mental, especialment en l’àmbit de l’alt rendiment, i ha traslladat l’objectiu d’impulsar un nou pla per millorar la preparació i la vida dels esportistes d’alt nivell, “tant perquè gaudeixin de les millors instal·lacions com per preparar-los per a la fi de la carrera esportiva”. “Hem de procurar que tinguin una sortida en condicions i acompanyar-los cap al mercat laboral”, ha dit. També ha explicat la voluntat del Govern, com “un deute històric””, de treballar per afavorir més presència de la dona en l’esport, frenant l’abandonament en les edats més joves i atraient més dones als càrrecs tècnics i directius de les entitats.