- President Illa: “El feminisme és avui absolutament necessari degut al perill de retrocés que representa l’onada reaccionària global”
- Consellera Menor: “La igualtat no és una qüestió d’opinió ni un debat ideològic: és un dret fonamental”

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha commemorat aquest matí el Dia Internacional de les Dones amb un acte institucional al Palau de la Generalitat on el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha assegurat que “el feminisme és avui, el 2025, absolutament necessari degut al perill de retrocés que representa l’onada reaccionària global”. Durant la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha instat també a “escoltar”. En concret, ha afirmat que “farem bé els homes d’escoltar més i d’escoltar millor les dones quan es tracta de feminisme. Avui, Dia Internacional de la Dona, i sempre”.

En paraules del cap de l’Executiu, “Catalunya ha de liderar també les polítiques d’igualtat”. Durant la seva intervenció, el president Illa ha recordat que segons les darreres dades d’Idescat, l'any 2022 l'índex d'igualtat de gènere a Catalunya va ser de 76,7 punts (la igualtat total se situa en 100). La dada catalana se situa 5,7 punts per sobre de la mitjana de la Unió Europea. De totes maneres, ha reconegut que “hem de fer més per avançar més”.
Per la seva banda, consellera d’Igualtat i Feminisme, Eva Menor Cantador, ha compartit que “el lema de la campanya del 8M, ‘Tan senzill com feminisme’, no és només un lema, sinó una crida a tota la societat per assumir el feminisme com un principi bàsic i irrenunciable”. “Perquè la igualtat no és una qüestió d’opinió ni un debat ideològic: és un dret fonamental”, ha continuat Menor, que ha reivindicat que “quan el feminisme impregna les polítiques públiques, les institucions i la vida quotidiana, avancem cap a una societat on es pot viure amb llibertat, seguretat i amb les mateixes oportunitats”.

Durant l’acte, s’ha fet una lectura conjunta de la declaració institucional del 8M a càrrec de la presidenta de l’Associació Catalana de Dones Directives i Empresàries ACDDE (Dones pel Futur), Núria Viñas Llebot; l’alumna de 2n del Cicle Superior de Promoció d’igualtat de gènere de l’Institut Can Vilumara (l’Hospitalet de Llobregat), Jaspreet Kaur; la presidenta de Dones No Estàndards i del Consell Nacional de Dones de Catalunya, Carme Riu Pascual; l’experta en disseny de polítiques públiques des d'una perspectiva antiracista - Associació Rromanipe’s (Gitanitat’s), Enerida Isuf, i la presidenta de l’Associació 50a50, Anna Mercadé Ferrando. El document, compartit pel Govern de la Generalitat, diputacions, consells comarcals i ajuntaments, reivindica un futur feminista en què l’equitat de gènere sigui una realitat.
Aquest text, aprovat pel Govern en la darrera reunió del Consell Executiu, és un exemple del consens i diàleg necessari per treballar en polítiques realment efectives i útils per a la ciutadania. El manifest reivindica la força del moviment feminista com a motor de canvi i de transformació social, alhora que celebra els avenços i reconeix les lluites guanyades pels drets de les dones, per exemple, en els drets sexuals i reproductius; en els drets laborals; en posar el treball de cures en el centre de l’agenda política i social o en trencar sostres de vidre i acabar amb terres enganxosos. La declaració també recorda que encara no tenim una igualtat real, sinó que tenim molts reptes pendents, com:
- La bretxa salarial, la precarietat i la feminització de la pobresa.
- La falta de corresponsabilitat real dels homes en les tasques reproductives i de les cures.
- La baixa representació de les dones en els consells d’administració.
- La doble discriminació de les dones racialitzades o les violències masclistes.
El document també adverteix del perill dels retrocessos dels drets assolits davant l’onada reaccionària. La dreta feixista i ultraconservadora utilitza les xarxes socials per difondre el neomasclisme i generar odi i divisió, amb un impacte molt gran entre els joves: el CEO recull que més de la meitat dels homes de 16 a 24 anys està molt o bastant d’acord amb el fet que el moviment feminista ha anat massa lluny.
També expressa el suport i solidaritat amb les dones que lluiten per sobreviure i per defensar els seus drets en països amb conflictes armats com Palestina o Ucraïna, o que encara en viuen les conseqüències, com Afganistan o Síria.
La declaració finalitza reivindicant un futur feminista que ens porti a una societat més lliure i igualitària i recorda que, avui i sempre, cal ser feministes.
L’acte ha comptat també amb la participació de la doctora en Psicologia Social i assessora en planificació estratègica i lideratge, Sara Berbel Sánchez, que ha pronunciat la ponència “Nous reptes del feminisme: la resistència necessària”. La cantant i compositora barcelonina Magalí Datzira ha ofert una actuació musical.
1